Tak ako na Vianoce je u nas tradicnym ranajkovym pecivom vianocka, tak na Velku noc je to mazanec. Dobre padne rano s kuskom cerstveho masla v kombinacii s medom, ci oblubenym dzemom. K tomu salka caju, ci kakaa....hm, proste jedna basen.
500 g hladkej muky
250 ml mlieka
3 PL krystaloveho cukru
120 g masla ( rozpusteneho)
2 vajcia
stipka soli
25 g drozdia
50 g hrozienok ( namocenych v rume)
citronova kora z jedneho mensieho citrona
1 vajce na potretie
Postup:
Zo 100 ml vlazneho mlieka , 1 PL cukru a drozdia urobime kvasok. Jemne poprasime mukou a prikryjeme pokrievkou alebo malym tanierikom a nechame na teplom mieste podkysnut. Do misky preosejeme muku, pridame sol, postruhanu citronovu koru a zvysny cukor premiesame. Do muky pridame nakysnuty kvasok, vajcia, zvysne mlieko, rozpustene maslo a vyracujeme hladke cesto. Hrozienka scedime a zapracujeme ich do cesta. Najprv to miesenie ide tazsie ( ja miesim kysnute cesto zasadne rucne), ale ked sa cesto dobre spracuje, oddeluje sa do misky a je mierne elasticke. Vytvarujeme bochnik a prelozime ho na plech vylozeny papierom na pecenie. Nechame podkysnut asi pol hodiny. Ostrym nozom urobime zarez do kriza, aby nepraskal pri peceni. Potrieme rozslahanym vajickom .Pecieme vo vopred nahriatej rure pri teplote 200 stupnov C 10 minut a potom stisime teplotu na 170 stupnov C a pecieme este asi 30 minut. V pripade, ze sa vam vrch mazanca pripeka, staci polozit na vrch papier na pecenie. Kontrola spajlou. Pred pecenim mozete posypat aj platkami mandli.
Adrika, vyzerá mňami, my sme nás zjedni doslova na podesenie a bol z viac ako pol kila muky ...
OdpovedaťOdstrániťGabika to znamena, ze ten tvoj musel byt fantasticky..:) pekny zbytok sviatkov :)
OdpovedaťOdstrániťnádhera 1*
OdpovedaťOdstrániťja som tohto roku nerobila, no teraz aj trochu ľutujem, aspoň by som konečne vyskúšala aj s tými lekvárikmi, bol by dôvod ich načať......
OdpovedaťOdstrániť