nedeľa 28. apríla 2013

Jogurtova torta z ciernych ribezli s malovanym zele





Jednoducha na pripravu , chutovo vyborna a myslim, ze vizualne efektna torta, ktora by mohla byt aj v kategorii nepecene. Uz som parkrat v prispevkoch spominala, ze nemame velmi radi keksikove zaklady pod torty, tak preto radsej upeciem korpus. Komu sa vsak nechce zapinat ruru, tak kludne moze spravit aj nepeceny zaklad. To, co mozem odporucit, je to, ze  urcite pouzite nejake tmave, kyselkave  ovocie (cucoriedky, cernice, cierne ribezle). Jogurt v kombinacii s ovocim a prikryty efektnym malovanym zele. To malovane zele je jednoducha zalezitost.  Ja viem, ze moje umelecke vlohy su ....no, radsej pomlcim . Inspiracia je vsak tu, a je uz len vas, ci sa s nou popasujete aj vy. Isto tato torta nebude sklamanim pre nikoho z vas. 
Ingrediencie:
korpus na tortu o priemere 24 cm
2 vajcia
80 g  krystaloveho cukru
60 g polohrubej muky
20 g kakaa
1/2 KL prasku do peciva
2 PL vody
2 PL oleja
stipka soli 

Jogurtova cast:
500 ml jogurtu Greek style
2-3 PL praskoveho cukru
250 ml kyslej lahodkovej smotany ( u mna creme fraiche)
500 ml slahackovej smotany (u mna double cream) 
20 g praskovej zelatiny  
1 plechovka  ciernych ribezli v sirupe  cca 400 g

malovane  zele:
150 ml sirupu z kompotu 
1 ovocne zele ( na celkove mnozstvo tekutiny 570 ml, mozne nahradit ribezlovym sirupom  a cirou  
                     zelatinou)
kondezovane mlieko v tube (Jesenka, apod.)

Postup:
Najprv si upecieme korpus.Mozeme ho upiect aj den vopred. Bielka slahame so stipkou soli. Ked su naslahane postupne pridame cukor a slahame az su bielka pekne,leskle a metlicky zanechavaju stopy. Pridame zltka a preslahame mixerom na najnizsich otackach. Pridame vodu, preslahame, pridame olej a preslahame. Nakoniec rucne vmiesame preosiatu muku zmiesanu s praskom do peciva a kakaom. Pecieme v tortovej forme vylozenej na dne papierom na pecenie vo vyhriatej rure pri teplote 180 stupnov 12-15 minut. Kontrola spajlou. Nechame korpus dobre  vychladnut. Z korpusu odstranime papier, umyjeme tortovu formu a  korpus vratime spat do tortovej formy. Jogurt rozmiesame s praskovym cukrom (mnozstvo si regulujte podla svojej chuti), pridame kyslu smotanu premiesame. Zo smotany odoberieme asi 100 ml a dame do nej napucat zelatinu  a zo zvysnej  slahackovej smotany vyslahame tuhu slahacku. Slahacku vmiesame do jogurtovo-smotanovej zmesi.  Ked zelatina napuci, dame ju zahriat na ohen. Nesmie vriet. Cely cas energicky miesame, kym sa zelatina  rozpusti. Potom do rozpustenej zelatiny pridame asi 2 PL vyslahanej slahacky a dobre rozmiesame.  Tuto  slahackovo-zelatinovu zmes vmiesame do jogurtovo-smotanovo-slahackovej zmesi. Opatrne, ale dosledne rozmiesame. Rozdelime  na dve rovnake casti. Do jednej pridame odkvapkane ribezle. Premiesame. Ovocie mozno aj trochu pomackat, dostaneme tak intenzivnejsie zafarbenie  ovocnej casti torty. Zo stavy si odoberieme asi 50-70 ml a pokropime nou piskotovy korpus. Na korpus nalejeme jogurtovu cast, do ktorej sme zamiesali  ribezle. Na tuto vrstvu opatrne rozotrieme druhu polovicu jogurtovej zmesi bez ovocia a dame do chladnicky stuhnut. Ak mame  velmi riedku tu vrstvu s ovocim, mozem dat  na 10 minut do mraznicky, trochu stuhne a bude sa lahsie rozotierat jogurtova vrstva bez ovocia. 









Stavu ( sirup ) z kompotu odmeriame na 150 ml. Ak nemame dost tekutiny doplnime vodou. Zele rozpustime v tomto sirupe. Nechame ochladit a ked pomaly zacina tuhnut, (ale je este stale tekute), tak polejeme vrch stuhnutej torty. Do toho zele  urobime vacsie bodky z kondenzovaneho, sladeneho zahusteneho mlieka-salko v tube. Pomocou sparadla urobime rozne vzory (malujeme) zele. Odlozime do chladnicky stuhnut. Najlepsie na niekolko hodin alebo cez noc. Pred podavanim obrezeme tenkym nozom tortu, oddelime ju od obruce a prelozime na tortovy podnos. 




14 komentárov:

  1. Adrika, torta vyzerá výborne a určite aj tak chutí. Je to umelecké dielo, tak ako vlastne všetky Tvoje recpety

    OdpovedaťOdstrániť
  2. zase si sa činila, práve som sa pýtala Aďky, či neide do Anglicka , lebo nemám ani želé, ani golden marcipan, ani.........

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Rada robím takéto jogurtovo-smotanové torty a hlavne keď môžem do nich použiť čerstvé ovocie. Táto tvoja tortička je veľmi pekná, určite zdobenie vyskúšam.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. perfektná :-) idem si ju vytlačiť, som v robote tak tlačím A4.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ahoj Adrika,srdečne Ťa pozdravujem,vidím,že už nechodíš na MMB,vždy si na Teba pomyslím,keď pečiem niektorí z Tvojich koláčikov.Naposledy som robila sestre k 50-ke černoš.prsia a musím povedať,že zase mali ohromný úspech.Aj tento koláčik vyzerá úžasne určite ho urobím.Želám Ti príjemné letné dni.Hela Art.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Hela, na MMB zajdem mozno 1-2 x za rok :)....velmi si ma potesila svojou spravickou...dakujem krasne za komentarik aj za navstevu na blogu....cernoskine prsia su vyborne a asi ich nahodim aj sem na blog, nech mam dobre veci vsetky spolu :)....pekny zbytok leta a tesim sa na dalsiu tvoju navstevu :)

      Odstrániť
  6. WAU !! tak toto vyskúšam :) vyzerá to úžasne

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Veľmi pekne ďakujem za výborný receptík. Torta sa podarila na jednotku a všetci z nej boli nadšení. Teším sa,kedy vyskúšam i iné vaše recepty. Vďaka, Katka. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Dobrý deň, túto tortičku by som chcela upiecť svokre k jej narodeninám ,ale zatiaľ som ešte nikdy nepiekla nič so želatínou a ani nerobila želatinu, chcem sa opýtať v recepte máte písane ovocné želé čo to mám vlastne v obchode hľadať? a ak nemám 150 ml sirupu z kompótu a želé môžem to nahradiť 570 ml tekutiny a čírej želatíny ? dobre som to pochopila? ďakujem za odpoveď Mária

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mila Maria ak nemate to ovocne zele, tak treba pouzit nejaky tmavy sirup z obchodu (v cirej tekutine vam nevynikne to malovanie) a plus ciru zelatinu do toho tmaveho sirupu (z ciernych ribezli, cernice, cucoriedky a podobne) . Zelatinu otom treba precietat navod. Mozno kupite taku, ktora bude man 500 ml vody. Ak by ste dali az 570 , nemusela by vam ta tmava vrstva na torte dobre stuhnut. Ja vzdy dam trochu menej vody (tekutiny) ako pise v navode na pripravu. Vzdy mi zatial stuhla zelatina. Ak este nnieco nie je jasne, pytajte sa . Nech sa Vam dari.
      Ada

      Odstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)