Uz davnejsie ma tento recept zaujal u Mariannky. Moj zoznam veci na vyskusanie je vsak neskutocne dlhy.... verim vsak, ze raz na vsetko dojde. Focaccia (vylovnost fokatt[a]) je vlastne nazov pre chlieb v Taliansku. Nie je to taky tradicny chlieb, na aky sme zvyknuti my. Skor by som ho nazvala kolacom. Jeho struktura mozno pripomina cesto na pizu. Jeho priprava je velmi jedoducha a na zakladnu verziu vam postacuje iba muka, voda, kvasok, olivovy olej a sol. Moze byt dochuteny bylinkami, roznou zeleninou, najcastejsie olivami. Pri jeho priprave v ziadnom pripade nemozno vynechat olivovy olej. Podava sa s cibulou, syrom a zeleninou. Cesto sa netreba valkat rozvalkou, vystacite si v pohode iba rukami.Chlieb bol makky aj na druhy den. Dochuteny roznou zeleninou vyda aj za samostatny chod jedla a dobre padne k nemu pohar piva.....
500 g hladkej muky
2 PL olivoveho oleja
1 a 1/2 KL soli
300 ml teplej vody
7 g suseneho drozdia
1 KL cukru
okrem toho:
cca 120-150 g oliv
cca 70 g susene paradajky
1 KL nadrobno pokrajaneho rozmarinu
2 struciky cesnaku
olivovy olej na pokvapkanie chleba
Postup:
Z teplej vody, drozdia, cukru urobime kvasok. Do misy preosejeme muku a posolime ju. Pridame nakysnuty kvasok a spracujeme cesto. Pridame olivovy olej, pokrajane susene paradajky, pokrajane rozmarinove listky a dobre vypracujeme nelepive cesto. Prikryjeme utierkou a nechame podkysnut 45 minut. Cesto vylejeme na plech vylozeny papierom na pecenie a roztlacime rukami na pozadovanu velkost. V surovom stave bolo cesto hrube 1-1,5 cm na plech o velkosti 23x33cm. Koncom varechy urobime dierky na olivy, pridame na platky pokrajany cesnak a mozeme este posypat cerstvym rozmarinom. Pokvapkame olivovym olejom a nechame nakysnut este asi 20 minut. Pecieme vo vyhriatej rure na 200 stupnov C asi 15-20 minut. Chlieb zbytocne nevysujeme . Vyborne sme si pochutili, vrele doporucujem vyskusat.
CHEERS ! |
Dobru chut! |
K pivku ako stvorené, že? Niekedy vyskúšam ... so sušenými paradajkami, tie mám véééľmi rada.
OdpovedaťOdstrániťAhoj Aďka, J,.
Janka,ja pivo raz za rok,ale k tomu sadlo ako ....:)vyskusaj,fakt je dobry :)
OdstrániťDobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli by bylo možné nahradit mouku nějakou zdravější variantou? třeba špaldovou moukou nebo celozrnnou. Děkuji
OdpovedaťOdstrániťSamozrejme, ale s celozrnnou múkou to chutí viac chlebovo. Takisto droždie sa dá nahradiť pravým kváskom. Určite si upečiem :)
OdstrániťZial, neviem zodpovedne poradit...robila som tento chlebik prvykrat,ale rozhodne nie poslednykrat:)
Odstrániťdnes som ho robila a super je aj z celozrnnej múky, môžete sa pozrieť tu :)
Odstrániťhttp://frammentidellavita.blogspot.cz/2013/05/focaccia-z-kvasku-celozrnnej-muky.html
Super recept. Pokusim sa chlebik urobit, lebo ho velmi dobre poznam a chuti uzasne. Dufam, ze sa podari :-)
OdpovedaťOdstrániťGabika urcite podari....ja som robila prvykrat,ale rozhodne nie poslednykrat....vrelo doporucujem vyskusat....:)
OdstrániťJeeeej, Adri!! krasny "chlebik" sa ti vydaril!!! som rada,ze sa ti receptik pacil ;o) a hlavne chutil ;o)))
OdpovedaťOdstrániťAno,vydaril a skvele chuti....urcite budem robit aj v buducnosti....vdaka,ze si sa podelila s receptusom:)
OdstrániťChlebík sa mi veľmi páči...už si aj idem receptík napísať a v stredu pečiem...
OdpovedaťOdstrániťMňam, fokaču milujem :-) Robievam ju občas k fazuľovej polievke, aj s gulášom je fajn a sem tam robím aj plnenú mozzarellou a paradajkami...sušenými. To mám úplne najradšej a k tomu kopec olív.
OdpovedaťOdstrániťTu je Emanuelova http://www.sitalemvkuchyni.cz/recept/Focaccia