nedeľa, 28. apríla 2013

Taliansky chlieb s olivami a susenymi paradajkami - Olive and rosemary focaccia








Uz davnejsie ma tento recept zaujal  u Mariannky. Moj zoznam veci na vyskusanie je vsak neskutocne dlhy.... verim vsak, ze raz na vsetko dojde. Focaccia (vylovnost fokatt[a]) je vlastne nazov pre chlieb v Taliansku. Nie je to taky tradicny chlieb, na aky sme zvyknuti  my. Skor by som ho nazvala kolacom. Jeho struktura mozno pripomina cesto na pizu. Jeho priprava je velmi jedoducha a na zakladnu verziu vam postacuje iba muka, voda, kvasok, olivovy olej a sol. Moze byt dochuteny bylinkami, roznou zeleninou, najcastejsie olivami. Pri jeho priprave v ziadnom pripade nemozno vynechat olivovy olej. Podava sa  s cibulou, syrom a zeleninou. Cesto sa netreba valkat rozvalkou, vystacite si v pohode iba rukami.Chlieb bol makky aj   na druhy den. Dochuteny roznou zeleninou vyda aj za samostatny chod jedla a dobre padne k nemu pohar piva.....
Ingrediencie:
500 g hladkej muky
2 PL olivoveho oleja
1 a 1/2 KL soli
300 ml teplej vody
7 g suseneho  drozdia
1 KL cukru

okrem toho:
cca 120-150 g oliv
cca 70 g susene paradajky
1 KL nadrobno pokrajaneho rozmarinu
2 struciky cesnaku
olivovy olej na pokvapkanie chleba

Postup:
Z teplej vody, drozdia, cukru urobime kvasok. Do misy preosejeme muku a posolime ju. Pridame nakysnuty kvasok a spracujeme cesto. Pridame olivovy olej, pokrajane susene paradajky, pokrajane rozmarinove listky a dobre vypracujeme nelepive cesto. Prikryjeme utierkou a nechame podkysnut 45 minut. Cesto vylejeme na plech vylozeny papierom na pecenie a roztlacime rukami na pozadovanu velkost. V surovom stave bolo cesto hrube 1-1,5 cm na  plech o velkosti 23x33cm. Koncom varechy urobime dierky na olivy, pridame na platky pokrajany cesnak a mozeme este posypat cerstvym rozmarinom. Pokvapkame olivovym olejom a nechame nakysnut este asi 20 minut. Pecieme vo vyhriatej rure na 200 stupnov C asi 15-20 minut. Chlieb zbytocne nevysujeme . Vyborne sme si pochutili, vrele doporucujem vyskusat.









CHEERS !
Dobru chut!

12 komentárov:

  1. K pivku ako stvorené, že? Niekedy vyskúšam ... so sušenými paradajkami, tie mám véééľmi rada.
    Ahoj Aďka, J,.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Janka,ja pivo raz za rok,ale k tomu sadlo ako ....:)vyskusaj,fakt je dobry :)

      Odstrániť
  2. Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli by bylo možné nahradit mouku nějakou zdravější variantou? třeba špaldovou moukou nebo celozrnnou. Děkuji

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Samozrejme, ale s celozrnnou múkou to chutí viac chlebovo. Takisto droždie sa dá nahradiť pravým kváskom. Určite si upečiem :)

      Odstrániť
    2. Zial, neviem zodpovedne poradit...robila som tento chlebik prvykrat,ale rozhodne nie poslednykrat:)

      Odstrániť
    3. dnes som ho robila a super je aj z celozrnnej múky, môžete sa pozrieť tu :)
      http://frammentidellavita.blogspot.cz/2013/05/focaccia-z-kvasku-celozrnnej-muky.html

      Odstrániť
  3. Super recept. Pokusim sa chlebik urobit, lebo ho velmi dobre poznam a chuti uzasne. Dufam, ze sa podari :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Gabika urcite podari....ja som robila prvykrat,ale rozhodne nie poslednykrat....vrelo doporucujem vyskusat....:)

      Odstrániť
  4. Jeeeej, Adri!! krasny "chlebik" sa ti vydaril!!! som rada,ze sa ti receptik pacil ;o) a hlavne chutil ;o)))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ano,vydaril a skvele chuti....urcite budem robit aj v buducnosti....vdaka,ze si sa podelila s receptusom:)

      Odstrániť
  5. Chlebík sa mi veľmi páči...už si aj idem receptík napísať a v stredu pečiem...

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Mňam, fokaču milujem :-) Robievam ju občas k fazuľovej polievke, aj s gulášom je fajn a sem tam robím aj plnenú mozzarellou a paradajkami...sušenými. To mám úplne najradšej a k tomu kopec olív.
    Tu je Emanuelova http://www.sitalemvkuchyni.cz/recept/Focaccia

    OdpovedaťOdstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)