nedeľa 8. februára 2015

Pomarančovo-jablkova stracciatella torta



Vyborna torta,ktoru mozem len a len odporucat. Nikdy by som si nebola pomyslela, ze kombinacia pomarancovej chuti s jablkom moze tak vynikajuco chutit. K tomu pridana stracciatellova vrstva v torte, jednoducho povedane je to famozne. Torticka  je lahka,osviezujuca a pri vsetkej skromnosti aj dobre vyzera.




Ak sa vam nechce piect,kludne si na spodok mozete urobit aj keksikovy zaklad. Nam vsak takto s piskotou chuti viac. Tak pozrime sa ako nato :

Ingrediencie:
rozpis na  tortovu formu 20 cm ( kludne moze aj do 24 cm-ej formy, len bude torta o cosi nizsia)

korpus:
2 vacsie vajcia
4 PL  cukru
80 g polohrubej muky
2 PL vody
2 PL oleja
stipka soli

Jablkova plnka:
cca 1 kg jablk (ocistit a pokrajat namensie kocky)
2x pomarancove zele (1ks je na 500 ml tekutiny)
50 g masla

Stracciatella plnka:
250 g ricotty
200 ml greckeho jogurtu
250ml slahackovej smotany
2-3 PL praskoveho cukru (podla chuti)
70 g horkej cokolady nastruhanej na struhadle na jablka ( mozno posekat aj nozom nadrobno)
15 g zelatiny

Zele:
1 x pomarancove zele
200 ml vody

Postup:
Najprv si upecieme korpus. Bielka vyslahame so stipkou soli. Pridame cukor a  slahame, su bielka pekne, tuhe a leskle. Pridame zltka, zaslahame. Potom pridame vodu, olej a zakazdym dobre preslahame. Nakoniec uz iba rucne vmiesame preosiatu muku.Vylejeme dotortovej formy, ktorej iba dno sme vylozili papierom na pecenie. Pecieme vo vyhriatej rure 185 stupnov C 15-20 minut.Kontrola spajlou. Korpus nechame vychladit. Potom z neho stiahneme papier a vratime korpus docistej, umytej formy.

Jablka osupeme, pokrajame na mensie kocky a podusime na masle. Ked su jablka makke popucime  ich (dobre posluzi pucitko na zemiaky). Ovocne zele rozpustime v 100 ml vody. Rozpustene zele vlejeme do podusenych jablk a nechame vychladnut. Ked jablkova masa zacne tuhnut nalejeme ju na korpus. Ak  by sme naliali teplu masu na korpus pretiekla  by zelatina naspodok a korpus by bol mokry. Odlozime do chladnicky zatuhnut. Ja som dala na 20 minut do mraznicky.

Pripravime straciatelovu plnku:
Zelatinu pokropime 3-4 PL vody a nechame 10 minut napucat. Ricottu, jogurt a praskovy cukor vymiesame. Pridame  do tuha vyslahanu slahackovu smotanu. Zelatinu zahrejeme,kym sa rozpusti,ale  nesmieme varit. Varenim straca  schopnost tuhnut. Z ricottovo-slahackovej zmesi odoberieme asi dve lyzice do rozpustenej zelatiny a dobre rozmiesame. Pomocou mixera vslahame tuto zelatinovu masu do zbytku  a dobre preslahame, aby sa zelatina dostala vsade. Nakoniec uz iba rucne vmiesame nastruhanu cokoladu. Vylejeme na stuhnutu jablkovu plnku.odlozime do chladnicky stuhnut.

Nakoniec zalejeme pomarancovuym zele. Zele rozpustime v 100 ml vody a ked je rozpustene, zalejeme ho  100 ml studenej vody (jedno pomarancove zele je na 500 ml vody, ja sompouzila iba 200 ml vody). Nechame postat a az ked je zele vychladene a pomaly  zacina tuhnut, zalejeme nim tortu a opat odlozime do chladnicky,kym stuhne.
Zdobime podla lubovole.

Toto zele som pouzila. Na SVK je ho dostat v Marks&Spencer. Ak nezozeniete toto zele,pouzite dobry,kvalitny pomarancovy sirup a cire zele podla navodu na obale. Ja vsak vzdy davam menej tekutiny ako pise na obale. Zele nie je zelatina a preto nema take tuziace vlastnosti ako zelaltina.




16 komentárov:

  1. Adka, tvoje torty su jednoducho dokonale!a toto vyzera ako veeelmi zaujimava kombinacia chuti :-) :-) :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Adrianka prosim ja chci velky kus prosim mmam chut zdravim >Karin

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Aďka tá torta to je priam symfónia chutí:) a okrem toho je aj prekrásna a tie fotografie sú neskutočné -Iveta -Medovnicek

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ta musi byt stavnata lahodna chutna az krici zjedz ma a ja by som aj zjedla len mi nema kto urobit

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Adi,
    tortička je nádherná a určite tak aj chutí...mňam. Musím vyskúšať.
    Pekný deň,
    A.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Musí byť fantasticky šťavnatá. Skvele vyzerá.!!!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Musí byť fantasticky šťavnatá. Skvele vyzerá.!!!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Dobrý den. Fantasticky vypadající dort. Chtěla bych se zeptat, kde kupujete to pomerančové želé. V Čechách jsem ho neviděla. Děkuji.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pomarancove zele som kupila v Anglicku. Ak mate v Cechach Marks&Spencer, tak skuste tam...Inak mozete pouzit pomarancovy dzus a cire zele.

      Odstrániť
  9. Dobry den,

    chcela by som upiect tuto torticku, ale nezohnala som nikde pomarancove zele. Kolko sirupu by som mala pouzit a v akom povere so zelatinou, aby som mala zele.Dakujem Jana

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Janka riadte sa pokynmi na obale zelatiny. Doporucujem ochutnat sirup, ci je velmi sladky a treba ho riedit vodou. Mnozstvo tekutiny aj so zelatinou by malo byt cca 200 ml. Ja vzdy radsej dam trochu mensie mnozstvo vody ( tekutiny) ako je uvadzane na obale, mam istotu , ze to pekne stuhne.

      Odstrániť
  10. Dakujem, vyskusam:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Torta ma opat velky uspech, ako zatial kazda od teba, bola svieza, nepresladena, najblizsie skusam nutelovu tortu s citronovou penou:-))

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Dobrý deň p.Adriana,túto tortu som robila teraz v piatok,švagor mi doniesol z Poľska rôzne želatíny-galaretky,urobila som ju s pomarančovou,mala som obavy,ale bola vynikajúca,vnúčatkám chutila a v pondelok som dcére robila s egrešovou príchuťou. Tiež bola vynikajúca. Ďakujem za recept a prajem všetko najlepšie.
    S pozdravom Judita

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Dobrý večer,tak túto tortu som vyskúšala,mala som z Poľska pomarančovú galaretku,bola vynikajúca.Potom som ju vyskúšala s egrešovou príchuťou,tiež bola vynikajúca. Prv som Vaše torty len obdivovala s tým že to nedám.Ale teraz som nabudená a idem vyskúšať čučoriedkovú.Dúfam že sa podarí aj so zaváranými čučoriedkami. Prajem Vám všetko najlepšie a nové recepty. Judita

    OdpovedaťOdstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)