Mili priatelia, po dlhej dobe vam ponukam jeden skvely jahodovy zakusok. Isteze, uz je po jahodovej sezone, ale odkedy zijeme v Anglicku, tak pre nas je sezona akosi po cely rok. Nevadi, ak sa ho rozhodnete vyskusat az na buduci rok pocas jahodovej sezony. Recept na blogu vas urcite pocka. Samozrejme,ze zakusok sa da urobit aj z mrazenych jahod. Je uz len na vas ako sa rozhodnete. Ja vsak mozem smelo odporucat, aby ste tento zakusok vyskusali. Ak sa vam neche zapinat ruru, kludne si tu spodnu piskotu mozete nahradit nepecenym spodkom z maslovych susienok. Uz v niektorom prispevku som spominala, ze moj manzel nema rad tie susienkove podlozky, tak preto som upiekla tenku orechovu piskotu. Je vyborna a pridana citronova kora neskutone zvyranuje celkovu chut zakusku. Orechova piskota, jahodovy puding, jahodovo-slahackova pena s bielou prikryvkou slahackovej smotany. Dobre schladeny z chladnicky chuti najlepsie.
Ingrediencie:
Piskota:
4 vajcia
6 PL krystaloveho cukru
stipka soli
100 g mletych orechov
60 g poloohrubej muky
nastruhana citronova kora z 1 citrona
plech 30x40cm
Pudingova vrstva:
600 ml mlieka
6 Pl krystaloveho cukru
2 jahodove pudingy
2 kopcovite PL kyslej smotany ( ja som pouzila Greek style jogurt)
Jahodova pena:
400 g jahod
500 ml slahackovej smotany
6 PL krystaloveho cukru
15 g zelatiny v prasku
Okrem toho;
na ozdobu
250 ml slahackovej smotany
1-2 PL praskoveho cukru ( podla vlastnej chuti, cukor mozno uplne vynechat
cesrtve jahody
Postup:
Upecieme najprv piskotu. Bielka slahame so stipkou soli. Postupne pridavame cukor a slahame, kym su bielka biele a metlicky zanechaju stopy. Pridame zltka a zaslahame. Pridame nastruhanu citronovu koru. Nakoniec vmiesame mlete orechy zmiesane s mukou. Cesto vylejeme na plech vylozeny papierom na pecenie. Pecieme v predhriatej rure pri teplote 180 stupnv C asi 15 minut. Nechame vychladnut a potom stiahneme z piskoty papier a vratime spat do plechu.
Ja som pouzila nastavitelny plech s rozmerom 25x30 cm. Nastavitelny plech si mozete zakupit napr. TU . Mozete pouzit rovnaky plech, v ktorom sa piskota piekla, ale jednotlive vrstvy zakusku nebudu take vysoke.
Uvarime puding. V mlieku rozslahame 2 praskove pudingy a za staleho miesania uvarime husty puding.Ked zacne hustnut pridame cukor a kratko puding povarime za staleho miesania. Do horuceho primiesame kyslu smotanu ( u mna Greek style jogurt). Dobre premiesame a prelejeme puding na pripravenu piskotu.
Zelatinu zalejeme 6 PL studenej vody a nechame napucat. Jahody umyjeme a ocistime od stoniek. Prekrojime na mensie kusky, pridame cukor a ponornym mixerom rozmixujme. Slahacku vyslahame dotuha. Zelatinu za obcasneho premiesania zahrievame na miernom ohni. Ked je uz roztopena pridame asi 100 ml stavy z rozmixovanych jahod. Premiesame a vlejeme spat do rozmixovanych jahod a opat cele premixujeme, aby sa zelatina dostala vsade. Do vyslahanej slahacky pomaly vmiesame jahodovo-zelatinovu zmes a preslahame, kym sa obe hmoty spoja.Nalejeme na vychladnuty puding a odlozime do chladnicky zachladit na minimalne 3 hodiny. Pred podavanim ozdobime vyslahanou slahackovou smotanou a cerstvymi jahodami.
Naozaj si sa veľmi dlho neozvala. Zákusok vyzerá mňamkovo, musím ho dať do pozornosti mojej sestry, tá takéto druhy zvykne vypekať. Ja som na to ľavá :-( Práve som u mňa na G+ zdieľala jej posledný recept, hoci tentokrát je to niečo iné, než zákusky so želatínou. Pozri sa tam, či ho poznáš.
OdpovedaťOdstrániťA k tým celoročným jahodám? Mne vôbec nechutia. Nie je nad tie naše! Posielam upršaný pozdrav z Bratislavy!
Ahoj Danielka, rada ta tu vidim. Ani som nedufala, ze po takom dlhom case vobec niekto nazrie na blog. Idem kuk tvoj receptus. Vdaka za navstevu aj komentarik :)
OdstrániťAdrianka nádherný zákusok...pudingová plnka s kyslou smotanou je výborná, svieža. Ja zákusok určite vyskúšam. Nech sa ti darí.
OdpovedaťOdstrániťEvka vdaka za mile slovicka. Verim, ze zakusok bude chutit. Rada privitam tvoj nazor po jeho odskusani. Pekne pozdravujem. Ada
OdstrániťAdrianka krásny zákusok. Ja chodím pravidelne na blog. Pozriem , či tu niečo nové nepribudlo, alebo hľadám inšpiráciu v Tvojich výborných receptoch. Určite vyskúšam , tak, ako skoro všetky Tvoje recepty.
OdpovedaťOdstrániťDakujem krasne Zdenka. Takych vernych sa najde malo :) Verim, ze akusok bude chutit . Peknnu nedelu zelam
OdstrániťVčera som ho robil, je fakt vynikajúci.
OdpovedaťOdstrániť