sobota 16. januára 2021

Punčové rohlíčky

 






Milujem vianocne pecenie. Kazdy rok si rozdelim pecenie na klasiku, ktora jednoducho musi byt a popri tom skusam aj nieco nove. Tieto rohlicky som uz piekla aj predminuly rok. Takze nemozem ich zaradit ani medzi novinku ani medzi klasiku. Predminuly rok som vsak nestihla fotit recepty, kedze vianocne sviatky sme travili polovicu v Anglicku a na prvy den vianocny sme cestovali domov na Slovensko.  Niesla som z nich aj do prace a veru mojim kolegynkam chutili. Rohlicky mozeme zaradit medzi  cukrovinky s dlhsou trvacnostou. Okrem toho  aj pre ich puncovu prichut  su vhodne prave na vianocne pecenie. Orechy, cokolada a puncova prichut pre mna dokonala kombinacia chuti na  vianocne mlsanie. Doporucujem vyskusat . 
Ingrediencie: 
cesto na pecene rohlicky :
210 g hladkej muky
1 vajce 
140 g masla 
70   g praskoveho cukru
citronova kora z polovice chemicky neosetreneho citrona

puncova hmota:
150 g maslovych susienok ( pomliet na jemno) , mozu byt aj detske piskoty
70   g mletych orechov 
100 g masla
125 g praskoveho cukru
trochu puncova esencie asi 1/2 KL - 1KL ( zavisi od intenzity chuti, rozny vyrobca , rozna chut) 
2 PL rumu
2 - 3PL mlieka 

na polevu: 
120 - 150 g  horkej cokolady
1-2 KL  rastlineho oleja
prip. trochu bielej cokolady na zdobenie

Postup: 
Suroviny na cesto spracujeme, zabalime do folie a odlozime do chladnicky na pol hodiny zachladit. 
Susienky ( piskoty) pomelieme a postupne pridame ostatne suroviny a vymiesame puncovu zmes. Odlozime do chladnicky.
Cesto vyvalkame na hrubku asi 2-3mm a formickou vykrajujeme rohlicky. Pouzila som okruhlu formicku a vykrajovala nou mensie polkruhy  ( mesiaciky ) . Cesto dame na plech vylozeny papierom na pecenie a pecieme cca 7-8 minut pri tepote 180 stupnov C. Nechame vychladit. 
Na upecene rohlicky vytvarujeme rukami puncovu zmes. Rohlicky pred namacanim v cokolade odlozime do chladnicky, lepsie sa namacaju studene.
Cokoladu s olejom za staleho miesania rozpustime nad parou.  Schladene rohlicky namacame v ochladenej cokolade a polozime na mriezku stuhnut. Potom mozme na ozdobu este urobit bielou cokoladou tenke pruzky. 






 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)