nedeľa 11. novembra 2012

Kapustove pagaciky - absolutne fantasticke ********



Tieto pagaciky su naozaj absolutne fantasticke. Je to potvrdene  z mnohych pramenov . Zemiaky a smotana  pridana do cesta zarucuje, ze su makke aj na druhy den. Cesto je vyborne a nie je z neho ziadny zbytok, zuzitkujete ho do poslednej omrvinky.  Je to jeden z receptov, ktore su  u mna na zozname  stalych opakovaciek. Skvele sa hodia k vinu alebo len tak na pochrumanie. Kto ich este nevyskusal, vrele doporucujem vyskusat.....spokojnost zarucena....


Ingrediencie:
1 mala hlavka kapusty ( udusenej kapusty ma byt 250 g,)
1 PL kr. cukru, ak mate hnedy, tak dajte radsej hnedy cukor
5 PL oleja, 
sol, korenie

Na cesto:
650 g hl.muky
300 g uvarenych zemiakov 
200 ml kyslej smotany
100 ml oleja

Na kvasok:
32 g drozdia ( ja som dala sacok suseneho)
1 KL cukru,
 200 ml mlieka, 
Okrem toho:
1 zltok na potieranie ( mozno rozslahat s 1-2 PL mlieka)

Postup: 
Kapustu posekame nadrobno, osolime a nechame postat 15 min. Ona trochu tak "sadne". D do dostatocne velkeho hrnca dame rozpalit 4-5 PL  oleja a pridame kapustu.  Ohen stisime a na miernom ohni za obcasneho premiesania kapustu udusime ( sparime ). Kapusta ma byt makka, ale zaroven ma ostat aj  trochu chrumkava. Ked je kapusta makka, pridame cukor, okorenime ( korenie netreba lutovat). Este chvilu poprazime za staleho miesania, Odstavime, nechame poriadne vychladnut. Kapustu si mozete pripravit aj den vopred alebo urobit  dve davky a jednu davku odlozit do mraznicky pre dalsie pagaciky. Usetrite  si tak pracu.

Uvarime zemiaky v mierne osolenej vode. Zlejeme  a popucime ich . Zemiaky mozeme  uvarit aj den vopred v supke a potom ich nastruhame. K uvarenym, popucenym (postruhanym) zemiakom pridame smotanu, olej a vymiesame na hladku kasu. Z mlieka, cukru a drozdia si urobime kvasok. K zemiakovo - smotanovej kasi pridame preosiatu, osolenu muku,  vykysnute drozdie. Vypracujeme cesto. Ked je uz cesto dobre vymiesene pridame podusenu kapustu a este premiesime. Cesto prikryjeme cistou utierkou  a nechame odpocivat 20 minut. 





Po dvadsiatich minutach cesto vyberieme na dosku, premiesime ho a este nechame odpocivat 20 minut. Potom ho rozvalkame na hrubku cca 1,5 - 2 cm a malou formickou vykrajujeme pagaciky. 

Ukladame ich na plech vystlany papierom na pecenie. Nechame ich na plechu podkysnut 15 minut a tesne pred vlozenim do rury ich potrieme rozslahanym  zltkom, posypeme solou a kminom ( sezamom, lanovymi semiackami...atd.). Pecieme vo vyhriatej rure pri teplote 200 stupnov C cca 20 minut dozlatista. 

  

                                                     Dobru chut!

28 komentárov:

  1. Adrika, Tz si poklad, prave som hladala nejaku inspiraciu co s hlavkovou kapustou ... Pagačiky vyzeraju fakt skvele, musim urobit, musim....

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Gabika, vrele doporucujem vyskusat....som presvedcena, ze neolutujes...:)

      Odstrániť
  2. Mila Adrianka jesses ted umzu hladove mas furt nove recepte a dobrutky jam .Hezky tebe zdravim Karin

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Júúúúúúúúúúúúj, tak takéto kapustové som ešte nikdy nerobila a pritom kapustu mám veľmi rada...krásne pagáčiky, sú ozaj skutočné? :) Kúpim kapustu a cez týždeň určite upečiem. Ďakujem za receptík.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Evka, vyskusaj...vrele doporucujem....isto si na nich pochutnate...

    OdpovedaťOdstrániť
  5. tak v sobotu budu! Doobeda pride navsteva a paci sa mi ze nekysnu dlho. Ze si mozem pripravit vsetko vopred. Hladala som cez vikend recept na kapustniky, ale toto vyzera sto krat lepsie.

    Katka D.P.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Katka nech sa ti dari a hlavne nech chutia....a je ich straaaaaaasne vela :)

      Odstrániť
  6. ani ja som takéto ešte nerobila, ale úžasne a krásne vyzerajú! :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Dnes som ich skusila upiect, sice iba polovicnu davku a s cervenou kapustou, ale su skvele. Myslim, ze ich budem robit castejsie :). Dakujem za tento skvely recept ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mily anonym, dakujem za spravicku.... aj moja sestra ich robila s cervenou kapustou a velmi im chutili....

      Odstrániť
  8. Bývám v Prahe už 44 tokov, ale varím našu kuchyňu a hľadala som recept na koláče z kysnutej kapusty a našla tento - hneď sa do tohoto receptu pustím - ďakujem. Marika

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Vypadaji skvele, jsem v pokuseni je vyzkouset s podusenym kyselym zelim :)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Ty jsou parádní. Určitě vyzkouším. :-))

    OdpovedaťOdstrániť
  11. tie sú naozaj fantastické a trochu nesmelo poviem, že keď som ich robila polovicu cesta s bielou a druhú s červenou kapustou, tak tie chutili celej rodine viac

    OdpovedaťOdstrániť
  12. tak toto som nemala vidieť, budem si asi musieť ísť dačo zobnúť :))

    OdpovedaťOdstrániť
  13. ahoj Adka, dnes som ich piekla, spravila som par chyb, preto nie su take ako by som si predstavovala, ta kapusta je vsak uzasna http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=880945

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Ahoj Adrika , u nás sa robí niečo podobné, má to názov kapustníky , tiež s praženou kapustou ale použije sa ako plnka . Vyzerajú fantasticky recept si vytlačím a určite vyskúšam pá a pekný dník :-).

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Moc krásné, lákají k nakousnutí.

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Cauko Adri! vcera som robila tieto pagaciky, su naozaj uuuzasneeee!!! kuk ku mne na blog. Dakujem za recept, najlepsie pagaciky ake som jedla ;o)

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Ahoj Adri! vcera som piekla tieto pagaciky, su naozaj fantasticke! kuk ku mne na blog, najlepsie pagaciky ake som kedy jedla ;o)

    OdpovedaťOdstrániť
  18. viac by som ich už nepiekla

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Adrianka a neprekladate pagaciky? Nemaju vrstvy...mna mamka vzdy ucila min. 3x po 20min ich prelozit,aby mali vrstvy ;) na chuti to ale urcite neuberie ked su aj bez vrstiev, urcite najblizsi vikend vyskusam ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mila Lub, nie tieto sa neprekladaju....klasicke aj ja prekladam :)...verim, ze nebudete sklamana.....je to velmi velakrat odskusany recept a vzdy kazdemu chutili ...dakujem za navstevu aj za komentarik :)

      Odstrániť
  20. Kapustové pagáčiky znejú fajn ale u nás sú na stole pravidelne Kapustníky: http://ikuchar.sk/recept/kapustniky/ :)

    OdpovedaťOdstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)