nedeľa 10. augusta 2014

Makovo-višňový koláč



 Milujem makovu strudlu s visnami. Tento kolac je vsak z trochu ineho sudka. Visne, mak a cokolada. Krehke cesto na spodu,. Velmi mi pasovala tato kominacia. Co k tomu dodat? Mozem iba odporucat vyskusat ho.


Ingrediencie:
rozpis je na formu s priemerom 25 cm

cesto:
300 g polohrubej muky
100 g praskoveho cukru
200 g masla ( studeneho )
2 zltka
2 PL kyslej smotany  ( moze byt aj slahackova smotana)
stipka soli

makova plnka:
200 g mleteho maku
2 PL praskoveho cukru
1 vanilkovy cukor
1 KL mletej skorice
1 zltko
3 bielka
2-3 PL slahackovej smotany
citronova kora z 1/2 citrona

 okrem toho:
750 ml visnoveho kompotu
trochu visnoveho, prip. ineho cerveneho dzemu

cokoladova poleva:
150 ml slahackovej smotany
150 g mliecnej cokolady

Postup:
Suroviny na cesto zhnetieme. Nehnetieme dlho, aby sme ho nemali tvrde. Rozvalkame a vylozime nim misu, tak aby bolo aj po okrajoch. Vlozime do chladnicky na polhodinu. Pripravime si makovu plnku. K mletemu maku pridame cukor, vanilkovy cukor,mletu skoricu,  citronovu koru , smotanu a zltko. Dobre vymiesame . Z bielkov vyslahame tuhy sneh, ktory opatrne zapracujeme do makovej plnky.Schladene cesto vyberieme z chadnicky. Na cesto polozime papier a zatazime keramickymi gulickami. Ak nemame , tak posluzi aj fazula (hrach a pod. ) Dame predpiect vo vyhriatej rure na 10-12  minut pri teplote 180 stupnov C. Vyberieme z rury a nechame ochladit.  Cesto natrieme tenkou vrstvou dzemu, ulozime vykostkovane, odkvapkane visne, jemne ich  ultacime  a navrstvime makovu plnku. Vratime spat do rury a pecieme dalsich 15- 20 minut pri rovnakej teplote. Kraje maju byt upecene dozlatista.  Kolac  vyberieme z rury a nechame poriadne vychladnut. Na vychladnuty kolac nalejeme cokoladovu polevu a nechame stuhnut. Mozemem podavat s kopcekom kyslej smotany alebo aj bez smotany.

Cokoladova poleva:
Smotanu privedieme k varu, nalameme do nej cokoladu a dobre vymiesame, kym dostaneme kompaktnu, hladku hmotu. Nechame ochladit a potom polejeme kolac. Mozeme naliat na prostriedok a potom formu naklaname na stranu ,( tak ako ked rozlievame cesto na palacinky na panvici), aby sa poleva pekne rozliala po celom kolaci. Dobru chut!











4 komentáre:

  1. Vyborny kolac a cokoladova poleva je fantasticka

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Adrika, plnka aj čokoláda sú famózne, len cesto sa mi zdá trochu tvrdšie, neviem, či má byť také, alebo som niekde urobila chybu?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Esterka ano je trochu po upeceni take tvrdsie, ale ked postoji, tak je take akurat :)

      Odstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)