pondelok 6. apríla 2015

Cviklový cheesecake s kozím syrom a údenym lososom






Na kazde sviatky pripravujem tradicne jedla, ktore su pre nas region typicke. Vzdy sa vsak snazim vyskusat aj nieco nove. Tak je to aj s tymto cviklovym cheesecakom. Cviklu milujeme v kazdej podobe.  Lososa tiez, takze nebolo co riesit, iba vyskusat. Zvlastna kombinacia cvikly s pomarancovou chutou ma trochu zneistila a trochu som sa obavala, ci to bude fungovat. Musim povedat, ze fungovalo. Jedno, co by som mohla doporucit, tak urobit mensie porcie. Tento cviklovy cheesecake je dost sytyzaujimavym ozvlastnenim nasho velkonocneho menu. 



Ingrediencie:
rozpis na 5 kusov (priemer obruce 7,5 cm, vyska 4.5 cm))

125g Philadelphie (alebo ineho kremoveho syra)
60  g  cerstveho kozieho syra
5 PL kyslej kremovej smotany ( u mna creme fraiche)
1 PL praskovej zelatiny ( 7 gramov)
2 PL pomarancovej stavy
1 PL citronovej stavy
1 KL nastruhanej pomarancovej kory
3 PL cerstveho nadrobno posekaneho kopru
125g pyre z uvarenej cvikly
tmavy razny chlieb ( chlieb musi byt takej hustejsej konzistencie)
sol, biele mlete korenie
cca 100 g udeneho lososa, pazitka alebo kopor na ozdobu

Postup; 
Cviklu uvarime do makka. Ocistime, postruhame na struhadle na zemiaky alebo rozmixujeme ponornym mixerom, aby sme dostali jemne pyre.  Z chleba vykrojime pomocou potravinarskej obruce podlozky pod cheesacake. Polozime na tacku na papier na pecenie. Odlozime bokom. Zelatinu zlajeme 3 PL vody a nechame napucat. V miske rozmiesame na najnizsich obratkach kremovy syr a kozi syr. Pridame kyslu smotanu, pomarancovu a citronovu stavu, pomarancovu koru a kopor.  Opat premiesame.  Dochutime solou a korenim podla chuti. Napucanu zelatinu zahrejeme ( nesmie vriet!) a miesame, kym sa rozpusti. Z cvikloveho pyre odoberieme 2 PL a rozmiesame v rozpustenej zelatine. Pridame zbytok cvikloveho pyre a dobre vymiesame. Cviklove pyre s rozmiesanou zelatinou pridame k syrovej zmesi a poriadne rozmiesame, aby sa  zelatina rovnomerne rozmiesala  do celej zmesi. Pripravene obruce naplnime az po vrch touto cviklovo-syrovou zmesou a odlozime do chladnicky na 3-4 hodiny stuhnut. Pred podavanim ostrym nozom oddelime od obruce a prelozime cviklovy cheesecake na tanier. Ozdobime kuskami udeneho lososa a pazitkou, prip. koprom.





2 komentáre:

  1. Vypadajú krásne.len neviem ako môže tento zákuzok chutiť s lososom. Asi by mi vadila tá chuť lososa...

    OdpovedaťOdstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)