pondelok 6. apríla 2015

Terina vhodná aj pre vegetariánov






Tuto terinu som nosila v hlave uz velmi dlho. No az teraz nadisiel cas k jej realizacii. Ta brokolica ma akoze predstavovat strom a ta mrkva akoze kvietky :). Mala som ju ulozit blizsie k pnu stromu, aby to lepsie vyniklo. Nabudce.  Pre vegetarianov iba s kuskom cheba a pre nas masozravcov aj  s kuskom sunky je celkom prijemnou zmenou pocas velkonocnych sviatkov.




Ingrediencie:
rozpis je na formu 31x11x 6.5cm

500 g hrudkoviteho tvarohu
500 g bieleho jogurtu - greek style
6 platkov zelatiny
200 ml slahackovej smotany
1 mensia brokolica
1 stredne velka mrkva ( prip. baby mrkva cca 12-15 kuskov)
2-3 kusy  tmavy, razny chlieb na podlozku ( chlieb musi byt hustejsej konzistencie)
sol, biele mlete korenie

Postup:
Uvarime mrkvu. Ochladime a osupeme ju. Porezeme na tenke pasiky. Mozeme pouzit aj baby mrkvu z konzervy, usetrime si cas na pripravu mrkvy. Brokolicu rozoberieme na ruzicky a dame do osolenej vody na 2-3 minuty povarit. Skusime stonku ak je zmaknuta ( brokolica  nesmie byt rozvarena) vyberieme do studenej vody.Brokolica schadena v studenej vode si zachova peknu zelnu farbu. Nechame dobre odkvapkat na sitku.

Nozicky zrezeme na  rovnaku dlzku. Zelatinove platky namocime v studenej vode a nechame ich postat, kym nezmaknu.
Tvaroh ponornym mixerom rozmixujeme dohladka. Pridame jogurt, do tuha vyslahanu slahackovu smotanu ( 150 ml) ochutime solou a korenim podla chuti. Zmaknute zelatinove platky vyzmykame a zalejeme 50 ml slahackovej smotany. Na miernom ohni zahrejeme ( nesmie sa varit!) a miesame, kym sa zelatina rozpusti. Odoberieme asi 2 PL z tvarohovej zmesi a zamiesame s rozpustenou zelatinou. Potom to vmiesame do tvarohovo-amotanovej  zmesi a dobre preslahame, aby sa zelatina dostala rovnomerne do celej tvarohovo-smotanovej zmesi.

Formu na biskupsky chlebik vystelieme potravinarskou foliou. Na dno ulozime asi 4 polievkove lyzice tvarohovo-smotanovej zmesi a rozotrieme ich na dno formy. Ulozime ruzicky brokolice dolu hlavou. Prikryjeme dalsou vrstvou tvarohovo-smotanovej zmesi (po konceky stopky na brokolici). Potom ulozime vedla stoniek po celej dlzke formy mrkvu a dame poslednu  tvarohovo-smotanovu vrstvu.
 Ulozime platky chleba a zakryjeme foliou. Ulozime do chladnicky stuhnut, najlepsie na celu noc.








12 komentárov:

  1. Veľmi pekný recept
    .Ďakujem za uverejnenie Zdenka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Adka toto vyzera mnaaam .kde kupujes platkovi zelatinu tu ? Dik Anet

      Odstrániť
    2. Anetka kupujem Dr. Oetker bud v Tescu alebo Morissons. :)

      Odstrániť
  2. škoda zjesť tento krásny obraz! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. milujem takéto hranie sa v kuchyni... máš môj obdiv :-) ja som takto robila brokolicu zapečenú v slanom ceste, po prekrojení to vyzeralo ako strom, ale toto je oveľa krajšie, také svieže, jarné no a o chuti nepochybujem... jednoducho skvelé :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Dobry den prosim v ingredienciach mate napisanych 200 ml smotany v postupe len 50 ml. Co so zvysnymi 150 ml?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mily anonym, dakujem za upozornenie, uz som doplnila v recepte. Slahackovu smotanu treba dotuha vyslahat a pridat ju k tvarohu a jogurtu

      Odstrániť
  5. obdivujem ťa za ten nápad s brokolicou, msí skvelo chudtať. rada vyskúčam, len neviem či sa mi podarí.Vyzerá to trochu skomplikovane...:(

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Adrianko, nějak nestíhám a tak jsem se k tobě přišla popdívat po nějaké době a opět jsem zde našla plno inspirací. Vnouček Jiřík má svátek a určitě mu udělám tuto terinu. Děkuji za skvělý recept. Přeji ti krásné jarní dny. :-))

    OdpovedaťOdstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)