nedeľa 28. augusta 2011

Vianocna torta, Christmas cake - cast I.

Pri tomto recepte som mala velku dilemu, ci ho mam uverejnit alebo nie. Preco? Pretoze vo svojom prihovore som napisala, ze najdete tu len zarucene mnou odskusane recepty. Ono vlastne som  odskusala tento recept. Poviem vam, ze v surovej podobe to bola delikatesa:). Upiekol sa pekne. Ved som ho piekla 3,5 hodiny:). Tak som sa rozhodla to risknut. Ide vlastne o to,ze torta este nema finalnu podobu, ale ta vlastne pride az tyzden pred Vianocami ( preto v nazve ta cast I.). Ano, ano, dobre citate. Vianoce. Je to tradicna vianocna torta v Anglicku. Skvelá kombinácia orechov a sušeného a kandizovaneho ovocia vo velkom mnozstve robia cesto torty tazkym. Ak ste uz niekedy robil anglicky Christmas cake viete, že to, co robi toto cesto odlisnym je to, ze sa to pecie v dostatocnom casovom predstihu a pravidelnym potieranim cesta alkoholom (vacsinou brandy, niekedy aj rumom) a  dodava torte (ovocnemu kolacu) jemnu brandy chut v spojeni s ovocim a orechami. Textura kolaca (torty) je vlhka, vlacna. To navyse umoznuje  torte, ze moze byt uskladnena dlhu dobu a dokonca sa moze aj zmrazit.Samozrejme, ze pravidelne potieranie torty  alkoholom znamena, ze ho musime robit v dostatocnom casovom predstihu pred Vianocami, ale napokon to nie az take zle. So vsetkym tym zhonom v predvianocnm case si mozete aspon trochu casu usetrit a pomoct  si napecenim jedneho mucnika na vianocnu tabulu v dostatocnom casovom predstihu. Na Vianoce akoby ste to nasli hotove:). Vsetko to ma na svedomi moja kolegyna, ktora sa ma pytala, ci som uz piekla Christmas cake. Pozeral som na nu, ze teda v auguste piect na Vianoce je hadam skvely zart. No nakoniec vysvitlo, ze cesto potrebuje akoby dozriet a pecie sa tak 4-5 mesiacov pred Vianocami. Cim dlhsie stoji, tym je lepsie. Bola to pre mna akasi vyzva. Sama som bola zvedava a nedalo mi pokoja, co z toho vznikne. Kolegyna mi pozicala svoju knihu Christmas book a pekne krasne som sa dala do pecenia.  V prvej casti najdete cely postup pecenia s potrebnymi surovinami. Tych tu potrebujeme neurekom:). V druhej casti to bude iba take male pripomenutie. Po siestich tyzdnoch kolacik rozbalime a potrieme alkoholom. Opat zabalime a cely proces opakujeme raz za tyzdenn alebo 10 dni a takto  nechame tortu odpocivat az do Vianoc. Toto pripomenutie viacmenej  pre tych, ktori budu ochotni riskovat a pojdu spolu so mnou dotoho. Bola by som velmi rada, ak by sa niekto nasiel, kto by bol ochotny riskovat spolu so mnou:). Tretia cast - finalna uprava. Ta spociva v tom, ze cely kolac sa potrie rozriedenym dzemom a potiahne bielou marcipanovou  hmotou a dozdobi vianocnymi motivmi. Ja len dufam, ze ten moj kolacik do Vianoc vydrzi, a ze mi nedajboze nesplesnie:) . Verim, ze nie. Tak co , najde sa nejaky odvazlivec, ktory sa prida ku mne?
Ingrediencie:
320 g sultaniek 
320 g hrozienok 
300 g kandizovanych  ribezli ( ja som nahradilamic kandizovanym exotickym ovocim)
185 g kandizovanej kory citronovej a pomarancovej ( mixed peel)
100 g kandizovanych ceresni/visni
110 g kandizovaneho zazvoru
160 g kandizovanych marhul ( ja som pouzila susene)
125 ml brandy ( v mojom pripade rumu)
125 ml pomarancoveho dzusu
150 g orechov
250 g masla ( makkeho)
230 g hnedeho cukru
160 g pomarancovej marmelady ( mozno nahradit marhulovym dzemom)
5 vajec
250 g polohrubej muky
1 KL soda BB
1 KL mletej skorice
1 KL mleteho muskatoveho oriesku

Na dekoraciu: 
2 PL marhuloveho dzemu
800 gmandloveho marcipanu
1 kg White incingu + na ozdoby ak chcete zdobit marcipanovymi ozdobami
praskovy cukor na podsypavanie
rozne jedle farbiva 

Postup:

Ako prve si nasekame vsetko ovocie na drobne kusky a zalejeme v miske s brandy (rumom) zmiesanym s pomarancovym dzusom. Nechame postat minimalne dve hodiny. Obcas premiesame, nech sa vsetky suroviny napiju tejto alkoholovo-dzusovej marinady.






Pripravime tortovu formu o priemere 24 cm. Potrebujeme zvysit bocne steny, tak si formu upravime. Dno vystelieme papierom na pecenie. Dala som az dva papierove okruhle podlozky,kedze torta sa pecie velmi  dlho. Z vnutra si po obvode vystelieme papierom. Odstrihla som si dlhy pas papiera, tak aby mi pokryl cely obvod formy a zlozila som ho na trikrat, aby bola vyvsena stena formy pevnejsia. zopla som spinacim strojcekom. Z vonkajsie strany som urobila to iste, ale s novinovym papierom, ktory som priviazala spagatom. Asi takto nejako:).

Priznam sa, ze toto bola najhorsia cast pecenia:). Tak a pokracujeme dalej. Orechy dame na suchy plech a dame do rury na 8-10 minut, kym zhnednu. Nechame vychaldnut a posekame na drobne kusky.

Maslo, cukor, marmeladu vyslahame vo velkej mise ( budem k tomu pridavat vsetko to namocene kandizovane ovocie). Slahame dopenista. Po jednom vslahame vajicka. Zakazdym dobre preslahame. 


Potom pridame posekane orechy a vsetko kandizovne a susene  ovocie. Premiesame. Nakoniec pridame muku zmiesanu sso soda BB, skoricou a muskatovym orieskom. Opatrne, ale dokladne premiesame. Naplnime pripravenu tortovu formu. Vrch mozeme uhladit rokou namocenou vo vode. Peciem 3 a 1/2 - 4 hodiny pri 160 stupnoch C. Vrch prikryjeme papierom na pecenie a odkryjeme na poslednych cca10 minut.


Z upeceneho korpusu po dokladnom vychladnuti odstranime papier. Zabalime do papiera na pecenie a potom do potravinarskej folie a odlozime najlepsie do vzduchotesneho kontaineru. Ja som vzduchotesny nemala taky velky, tak som pouzila tuto tacku s vekom na torty. Hadam to bude stacit a fakt mi ten korpus vydrzi. 




Tak a toto je koniec prvej casti pripravy tradicneho anglickeho Christmas cake.  Som velmi zvedava ako to dopadne. Trochu mam obavy,  pretoze som este nikdy neuverejnila takyto "polorecept", ale jednoznacne to bola pre mna velka vyzva. Vyzvy su predsa nato, aby sa prijimali. A prijatu vyzvu sa treba snazit naplnit. Tak uvidime, cas ukaze ako sa to podarilo tentokrat mne:). 

16 komentárov:

  1. wow! straaaasne vela trpezlivosti prajem! o tejto vianocnej torte som uz pocula,ale nevedela som ze musi tak dlho "dozrievat" :)))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. štveš mě ;-) myslela jsem že budu mít konečně originální recept na blogu a tys mě předběhla ;-DDD... já se na něj chystám sice až po dovolené... taky mě strašně přitahuje to vyzkoušet :-))) tak si pak můžem vyměnit zkušenosti :-))) tak ať se ti to povede... :-) já musím koupit nějakou dobrou brendy....

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Marysity, to ja som o nom doteraz nepocula. No, ale uz som to napravila a aj ho vyskusala, len zatial neviem ako chuti. Hadam podla tych ingrediencii, co sli do neho (surove cesto bolo absolutne uzasne) nebudem finalnou chutou sklamana:).

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Lenulka, to by som velmi nerada. Ty si len pekne krasne pridaj svoj recept, pretoze urcite nie je navlas rovnaky. Existuje straaaaaasne vela podob tohoto vianocneho ovocneho kolaca ( torty). Vidis, ani neviem ako to spravne nazvat. Urcite si rada s tebou vymenim skusenosti. Ak sa mi kolacik zapaci, tak si ho budem pekavat kazdy rok:)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Aďka, do tohto veru ja s tebou nejdem, je to na mňa moc!
    Ale na výsledok si rada počkám. Sú v tejto tortičke samé dobroty, ... no som zvedavá už teraz :)
    Pa, J.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Parada! Na vysledok som uz teraz hrozne zvedava. Ked som si precitala nazov receptu, hned ma napadlo Adrianka sa uz tesi na Vianoce, tak aspon tortu piekla, aj ked je este len koniec augusta :) o takejto torte inak pocujem prvykrat. Drzim palce, aby ste ju nezjedli skor ako pridu Vianoce :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Aďka, čítala som recept, aj nám dcéra priniesla hotovú, aj sme ju flambovali s brandy, aj by som ju skúsila, však sú tam také fajnovosti, ale asi si to nechám až o rok. Budem ťa usilovne sledovať a tešiť sa na výsledok!Držím palce.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Adri, drzim palceky, nech to dobre dopadne!!! ja by som sa asi na to nedala, lebo nemam trpezlivost ;D ja som zatial jedla takyto kolacik iba kupovany z obchodu, ale bolo to moooc sladkeee a moooc suseneho ovocia tam bolo...predpokladam,ze taky domaci chuti minimalne stokrat lepsie!!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Janka , tak zvedava som aj ja a veeeeelmi. Dufam, ze vysledok nebude moja gastronomicka blamaz:)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Miska dakujem za tvoj mily kometantarik. Neboj, nezjeme. Poctivo zabalena caka na svoj velky den:)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Ivanka, nie som si stopercentne ista , ale to bol asi ich Christmas puding co ste mali. Ten sa flambuje, ale mozno sa mylim. Jaaaaaj ja sa totho vysledku dost obavam, no ale co aspon trochu vzrusa:) Zatial to vyzera byt dobre:)

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Marianka dakujem za tvoju podporu. Velmi to potrebujem. Velmi som zvedava na vysledok. Ja som jedla z obchodu fruit cake, ale rozhodne uz nikdy viac si ho nekupim, tak ako si uz nikdy viac nekupim ich tradicny vianocny puding.Brrr

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Mám takú otázku... šlo by to aj bez toho sušeného a kandizovaného ovocia, prípadne to niečím nahradiť? nemám to veľmi rada, ale recept ma zaujal, chcela by som skúsiť...

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Katie, myslim, ze nie. Ono je tou hlavnou polozkou v tom ceste. Robi cesto takym vhlkym a vlacnym. Takze potom skusit radsej inu tortu.

    OdpovedaťOdstrániť
  15. ahoj Adrianko, tak už jsem konečně zveřejnila i svůj hokus pokus z anglickým koláčem... doma jej mám už 14 dnů, ale nějak se mi nechtělo psát na blog. Tak se kdyžtak koukni... dívala jsem se na recepty a jsou uplne jiné, tak je to dobré :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)