piatok 30. decembra 2011

Kokosový kmeň








Opat jeden  stary, ale velmi stary recept. Tento rok sa u nas Vianoce niesli v klasickom duchu. Dievcence si rozkazali klasicke vianocne jedlo, klasicke zakusky. Takze tohto roku u nas prevazovali rokmi preverene tradicne vianocne cukrovinky . Samozrejme, ze som musela skusit aj nieco nove, ale o tom az trochu neskor. Toto je oblubena mnamka mojej mladsej dcerky, ale aj moja. Kokosove mozem vzdy a vsetko, takze nebolo co riesit. Opat velmi jednoducha priprava a tato mini cukrovinka okrem toho, ze vyborne chuti, je aj peknym ozivenim vianocnych kolacikov. Farebnu kombinaciu si mozete zvolit lubovolnu. Ja som chcela miesto tej zltej pouzit ruzovu, ale nejako som to poplietla. Takze, budeme potrebovat:

Ingrediencie:

1 konzerva zahusteneho sladeneho kondenzovneho mlieka  ( Salko 397 g)
250 g struhaneho kokosu + cca 2 PL kokosu na obalenie
5 PL praskoveho cukru
5 PL suseneho mlieka
2 PL kakaa
potravinarska farba

Postup:

Vsetky suroviny  (okrem farieb) zmiesame v miske. Vypracujeme cesto, ktore rozdelime na polovicu. Jednu polovicu vratime do misky.  Polovicu kokosoveho cesta rozdelime na tri rovnake casti. Do jednej casti pridame cca1 PL kakaa ( ak sa zda malo zafarbene, mozno pridat viac), do druhej casti pridame potravinarsku farbu a tretiu cast nechame bielu. Čiže mame tri rovnake  casti. Jednu hnedu, jednu bielu a jednu farebnu. Doporucujem kakaovu a farebnu cast robit kazde zvlast v malej miske, aby ste si nezafarbili dosku. Najprv usulame biely sulok. Pod farebne si mozeme podlozit kusok papiera na pecenie prip. alobal,  alebo potom dobre umyt po farebnych dosku, aby sme biely sulok nezafarbili pri spracovani druhej polovici cesta. Kazdu cast rozsulame asi na hrubku 2 cm a dlzku cca 25 cm. Cim dlhsi sulok, tym mensi platok pri konecnom rezani. Je to uz na vasom rozhodnuti, ci chcete mensie alebo vacsie platky.  Potom splietame tri casti ako vrkoc. Nakoniec posypeme kokosom, dobre postlacame a sformujeme valcek, kory zabalime do alobalu a odlozime do chladnicky alebo aj do mraznicky, aby sulok pekne stuhol. Obdobne postupujeme pri druhej polovici kokosoveho cesta.  Mozeme pouzit rozne alebo aj rovnake farby do oboch sulkov. Krajame stuhnute na tenke platky.
Dobru chut !

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)