piatok, 30. decembra 2011

Kokosovy kmen







Opat jeden  stary, ale velmi stary recept. Tento rok sa u nas Vianoce niesli v klasickom duchu. Dievcence si rozkazali klasicke vianocne jedlo, klasicke zakusky. Takze tohto roku u nas prevazovali rokmi preverene tradicne vianocne cukrovinky . Samozrejme, ze som musela skusit aj nieco nove, ale o tom az trochu neskor. Toto je oblubena mnamka mojej mladsej dcerky, ale aj moja. Kokosove mozem vzdy a vsetko, takze nebolo co riesit. Opat velmi jednoducha priprava a tato mini cukrovinka okrem toho, ze vyborne chuti, je aj peknym ozivenim vianocnych kolacikov. Farebnu kombinaciu si mozete zvolit lubovolnu. Ja som chcela miesto tej zltej pouzit ruzovu, ale nejako som to poplietla. Takze, budeme potrebovat:

Ingrediencie:

1 konzerva zahusteneho sladeneho kondenzovneho mlieka  ( Salko 397 g)
250 g struhaneho kokosu + cca 2 PL kokosu na obalenie
5 PL praskoveho cukru
5 PL suseneho mlieka
2 PL kakaa
potravinarska farba

Postup:

vsetky suroviny zmiesame v miske. Vypracujeme cesto, ktore rozdelime na polovicu. Kazdu polovicu rozdelime na tri rovnake casti. Do jednej pridame cca1 PL kakaa ( ak sa zda malo zafarbene, mozno pridat viac), do druhej pridame potravinarsku farbu a tretiu nechame bielu. Doporucujem kakaovu a farebnu cast robit kazde zvlast v malej miske, aby ste si nezafarbili dosku. Najprv usulame biely sulok. Pod farebne si mozeme podlozit kusok papiera na pecenie alebo potom dobre umyt po farebnych dosku, aby sme biely sulok nezafarbili. Kazdu cast rozsulame asi na hrubku 2 cm a dlzku cca 25 cm. Cim dlhsi sulok, tym mensi platok pri konecnom rezanie. Je to uz na vasom rozhodnuti, ci chcete mensie alebo vacsie platky.  Potom splietame tri casti ako vrkoc. Nakoniec posypeme kokosom, dobre postlacame a sformujeme valcek, kory zabalime do alobalu a odlozime do chladnicky alebo aj do mraznicky, aby sulok pekne stuhol. Obdobne postupujeme pri druhej polovici kokosovej masy. Mozeme pouzit rozne alebo aj rovnake farby do oboch sulkov. Krajame stuhnute na tenke platky.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)