Rodinne zalezitosti ma trochu zbrzdili v mojom blogovani. Dufam,
ze uz sa veci znormalizuju a ja konecne budem moct pokracovat v mojej
zalube. Potesit seba a aj vas moji mili fanusikovia.
Uz pred nejakym casom som dostala od mojej milej sestricky formu
na laskonky. Stale som akosi odkladala jej vyskusanie. Az teraz prisiel cas,
ked som sa do nich pustila. Moja starsia dcerka ich velmi lubi a ja som ich
piekla iba raz a to veeeeelmi davno, ale to som este nemala formu. Nechcite
vediet ako vyzerali ... Jedna hrubsia, druha tensia... bez formy som nemala
chut davat repete. Odvtedy som ich nepiekla. Teraz doslo aj na ne. Robila
som ich podla odskusaneho receptu mojej setry . Je vynikajuci. Znizila som jedine mnozstvo cukru v kreme. Do
laskoniek nedoporucujem znizovat mnozstvo cukru, aby dobre drzala bielkova
hmota. No a ten krem....hmmmm.....tak ten chuti rozpravkovo.... Naozaj, verte
mi....
Ingrediencie:
4 bielka
300 g jemneho krystaloveho cukru
stipka soli
90 g mletych orechov
2 PL polohrubej muky
Krem:
150g masla
80 g praskoveho cukru
100 g nutely
1 KL mletej kavy
1 zltok
50 g mletych orechov
2 PL rumu
Postup:
Najprv si postavime varit vodu v hrnci, na ktorom budeme slahat sneh z bielkov. Bielka slahame so stipkou soli. Ked bielka zbeleju, pridame krystalovy cukor a preslahame, kym sa cukor spoji s bielkami. Potom misku prelozime nad paru ( na hrniec, v ktorom sme postavili vriet vodu). Bielka slahame nad parou cca 10 minut. Potom odstavime z pary a do vyslahanych bielkov jemne zamiesame muku zmiesanu s mletymi orechmi. Plech na pecenie jemne potrieme olejom ( aby sa papier nesmykal) a polozime nan papier na pecenie. Pomocu sablony nanesieme bielkovo-orechovu masu na papier na pecenie. Sablonu jemne nadvihneme a na plechu ostanu pekne vytvarovane laskonky. Ruru nahrejeme a pri teplote 125 stupnov C v teplovzdusnej rure susime 45 minut. Skontrolujte, ci su dobre vysusene, ak nie pokracujte este v suseni dalsich 15 minut. Piekla som naraz 3 plechy, ale kedze moje plechy su trochu mensie, ostala mi bielkova pena aj na polovicu stvrteho plechu. Pena neklesla, laskonky sa ususili, takze vobec nevadi, ak pena postoji kym sa predchadzajuca varka laskoniek susi v rure. Plechy pocas pecenia striedame ( l. vymenime za druhy a druhy za treti a treti plech posuniem na prvy rost). Po vybrati z rury nechame postat na plechu asi 2 minuty a potom ich pozbierame z plechu. Vyborne sa oddeluju od papiera. Ulozime na tacku a po uplnom vychladnuti mozeme naplnit.
Krem si pripravime nasledovne:
Maslo vymiesame s praskovym cukrom. Pridame zltko, preslahame. Potom pridame 3-4 PL Nutely, mletu kavu a mlete orechy. Nakoniec dochutime rumom ( nemusi byt). Kremom naplnime cukrarenske vrecko a ozdobne nanesieme krem na laskonku. Druhou laskonkou ju prikryjeme a mame hotovo! Z tejto davky cca 25 uz zlepenych laskoniek.
takto vyzera forma na laskonky
Dobru chut !
ty jo Adi, super,ja mám kopu bielkov, dám sa na laskonky :-) vždy som ich chcela skúsiť.Tak teraz je asi čas.
OdpovedaťOdstrániťTinus, fakt doporucujem tento recept...boli vyborneeeeee :)
Odstrániťandrejka, tak tie sú krajšie ako z cukrárne!! Fakt sa ti nádherne podarili!!
OdpovedaťOdstrániťAduska dakujeeeeeeeeeeeem :)
OdstrániťAďka vyzerajú skvele , ja som ešte neskúšala hoc ich mám veľmi rada . Budem sa musieť poobzerať po šablónke a určite tvoj recept vyskúšam . Pekný advent :-).
OdpovedaťOdstrániťJarka dakujem....ja som sa odhodlavala hadam aj zo dva roky...Aj tebe a tvojej rodinke zelam pekne sviatocne dni
Odstrániťnádherné.... idem zháňať formičku na laskonky a na silvestra skúsim :)
OdpovedaťOdstrániťBarborka doporucujem...mne to trvalo hodne dlho, kym som sa odhodlala :)
OdstrániťŠkoda, že nedáváš ty fotky větší, protože takové dobrůtky by si to určtě zasloužily!
OdpovedaťOdstrániťUzz som dala, ttak hadam je to lepsie...tie male nie su moje, len pozicane od mojej sestry...nestihala som fotit...este do nedele je tu velmi rusno, hadam potom uz bude lepsie :)
OdstrániťAdrika tie sú prekrásne:) tiež som robila prednedávnom, no nechci vedieť , ako vyzerali:))) chuťovo boli dobré len ten vzhľad:( . Skúsim tieto vaše. Ďakujem.
OdpovedaťOdstrániťPS:...ináč tvoja sestra má úžasné receptíky:)
Ajka ved tie moje bez sablony boli teiz hrozne :(... no teraz to celkom uslo...Ano Evulqa ma skvelu pracu a je omnoho, omnohy sikovnejsia ako ja...skoda, ze prestala pridavat recepty ... rad odovzdam tvoju pochvalu.....a dakujem aj za sestru aj za seba :)
OdstrániťAdi, na minulé Vánoce jsem taky dostala formu na laskonky, ale na rozdíl od tebe je pořád odkládám :D Vypadají fantasticky! Jako malá jsem je měla strašně ráda, ale od té doby jsem je nejedla (nějak se u nás z cukrárny vytratily). Hned bych ti jich pár ujedla!
OdpovedaťOdstrániťMila Katuska, moja stala minimalne dva roky , kym som nabrala odvahu pustit sa do laskoniek...inak vobec to nie je nic zlozite a ten uzasny krem...mnaaaaaam :)
OdstrániťAhoj Adrijko, formu na lastonky mám už několik let. Na Vánoce nesmí laskonky chybět. Dělám je kokosové i ořechové a do nich různé náplně. Moc se ti laskonky povedly, máš je krásné.
OdpovedaťOdstrániťDakujem Ivka...myslim, ze dalsie budu kokosove ...aj tie mame radi...
OdstrániťAdrianka...úžasné laskonky, aj ja mám formu už asi dva roky a stále odkladám jej vyskúšanie ale keď vidím tie tvoje laskonky...musím ich vyskúšať, ak stihnem tak ešte do Vianoc. Ďakujem za receptík. Krásne Vianoce Ti želám.
OdpovedaťOdstrániťEvicka, ved moja stala tiez minimalne dva roky a mzno i viac...uz nepamatam presne...myslim, ze odteraz uz bude castejsie "v provoze" :) Aj tebe aj tvojej rodinke krasne sviatky...
OdstrániťAdrianka, máš ich nádherné, obdivujem! :-)....
OdpovedaťOdstrániťveľmi laskonky ľúbim, len som ešte nenabrala odvahu ich robiť, zdajú sa mi veľmi krehké, mne by sa určite zlomili..prajem krásny víkend :-)
YWETKA , určite sa ti nezlomia, vďaka tomu malému množstvu múky, čo ide do cesta.
OdstrániťIvka, tak uz moja sestricka odpovedala za mna :) Neboj , moja kolegynka ichpiekla podla tohoto receptu vo stvrtok a tiez sa jej podarili na prvu supu :) ....dakujem za pochvalu
OdstrániťUuUuUuUuUuUu tie vyzerajú božsky, u mňa toho roku nehrozí vianočné pečenie, tak len slintám.......
OdpovedaťOdstrániťUuUuUuUuuuuuuuu, vsak to vdaka tebe draha...dobry odskusany recept je nad zlato :) a to s tym pecenim ti akurat tak veriiiiiim :) cmuk
OdstrániťEvka, Adrianka, veľmi pekne ďakujem za odpoveď :-)
OdpovedaťOdstrániťIvka nemas zaco :)
OdstrániťAdrianka, nadhera! Ja som laskonky nikdy nejak nemusela, ale medzitym sa moj pohlad trochu zmenil :-) aj mi hned napadlo, ako som videla tieto tvoje veldielka, ze ich urobim na vianoce, ale bez formy sa asi nepohnem, ze?
OdpovedaťOdstrániťDakujem Danka...ja som uz spominala, ze som ich raz robila bez formy a boli otrasne...mozno ty si sikovnejsia a podaria sa ti lepie ako mne. Kdesi na MMB som videla domacky vyrobenu takuto formu z Izomily ( z gumolitu ):) Pekne sviatky a dakujem, ze si ku mne nakukla:)
Odstrániťmozem sa spytat, kde sestra formu kupila? ja som zhanala v tescome, v dargove a aj na alzbetinej je obchod a nikde nemaju:( prajem pekne sviatky a dufam, ze tie rodinne zalezitosti boli len prijemne. Majka
OdpovedaťOdstrániťMila Majka, dakujem za navstevu na blogu...Pytala som sa od setry, tak formu na laskonky aj na otvaracie uliky kupila na KVP na Denesovej ulici u Duricu...neviem ako sa vola ten obchod, ale je to tak v polovici ulice v bloku, na prizemi , vchod je rovno z ulice. Taky mini obchodik a ten pan majitel sa vola Durica :) takze my volame ten obchodik u Duricu :) a rodinne zalezitosti boli prijemne, nasa starsia dcerka sa vydavala....Zelam prijemne prezitie sviatkov plnych pohody a lasky v kruhu najblizsich...Ada
Odstrániťto musi byt dobrotka,Adrika :) a musim ta pochvalit,ako ti to krasne foti :)
OdpovedaťOdstrániťIva.
OdpovedaťOdstrániťAhoj Adka.
Perfektne vypadajuu a urcite chutia skvele.
Chystam sa na ne aj bez tej specialn.formy.
Skoda, ze byvas tak daleko, si mi mohla jeden poslat. ;-)
Ahoj, akurat ich peciem.
OdpovedaťOdstrániťOtazka 1.: Ta kava do kremu ide instantna? Vidim ju hore, ale v postupe sa uz nenachadza.
Otazka 2: Moja svokra, ktora mi tu asistuje sa cuduje na tom "surovom" zltku v plnke = salmonela???? Da sa to radsej aj bez neho?
Vdaka za odpovede.
do plnky ide 1 KL mletej kavy. . Dakujem za upozornenie, uz som doplnila. Moze sa aj vynechat, kto ma ako rad. :)
OdstrániťAhoj, piekla som - vydarili sa. Nepozdava sa nam so svokrou to surove zltko v kreme - da sa aj bez toho?
OdpovedaťOdstrániťTa kava tam ide zrnkova mleta alebo instantna?
Pribuznym velmi chutili. Dakujem.
Asi uz neskoro, ale neviem preco mi neukazalo komentar, az dnes som ho nasla :) . Ano da sa aj bez toho zltka. Neviem, ale kedysi , ked som bola ako decko nam bezne robievala babka slahane vajicka s cukrom ako mnamku a bez toho, aby sme vylizali misku ani by sa pecenie nezaobislo :). To zltko v kreme ho iba nadlahcuje, ale ked sa neda, nic sa nedeje.
OdpovedaťOdstrániť