štvrtok 13. decembra 2012

Laskonky - orechove s nutelovou naplnou





Rodinne zalezitosti ma trochu zbrzdili v mojom blogovani. Dufam, ze uz sa veci znormalizuju a ja konecne  budem moct pokracovat v mojej zalube. Potesit seba a aj vas moji mili fanusikovia.  
Uz pred nejakym casom som dostala od mojej milej sestricky formu na laskonky. Stale som akosi odkladala jej vyskusanie. Az teraz prisiel cas, ked som sa do nich pustila. Moja starsia dcerka ich velmi lubi a ja som ich piekla iba raz a to veeeeelmi davno, ale to som este nemala formu. Nechcite vediet ako vyzerali ... Jedna hrubsia, druha tensia... bez formy som nemala chut  davat repete. Odvtedy som ich nepiekla. Teraz doslo aj na ne. Robila som ich podla odskusaneho receptu   mojej setry . Je vynikajuci. Znizila som jedine mnozstvo cukru v kreme. Do laskoniek nedoporucujem znizovat mnozstvo cukru, aby dobre drzala bielkova hmota. No a ten krem....hmmmm.....tak ten chuti rozpravkovo.... Naozaj, verte mi....



Ingrediencie:
4 bielka
300 g jemneho krystaloveho cukru
stipka soli
90 g mletych orechov
2 PL polohrubej muky 

Krem:
150g masla
80 g praskoveho cukru
100 g nutely
1 KL mletej kavy
1 zltok
50 g mletych orechov
2 PL rumu

Postup: 

Najprv si postavime varit vodu v hrnci, na ktorom budeme slahat sneh z  bielkov. Bielka slahame so stipkou soli. Ked bielka zbeleju,  pridame krystalovy cukor a preslahame, kym sa cukor spoji s bielkami. Potom misku prelozime nad paru ( na hrniec, v ktorom sme postavili vriet vodu). Bielka slahame nad parou cca 10 minut. Potom odstavime z pary a do vyslahanych bielkov jemne zamiesame muku zmiesanu s mletymi orechmi. Plech na pecenie jemne potrieme olejom ( aby sa papier nesmykal) a polozime nan papier na pecenie. Pomocu sablony nanesieme bielkovo-orechovu masu na papier na pecenie. Sablonu jemne nadvihneme a na plechu ostanu pekne vytvarovane laskonky. Ruru nahrejeme a pri teplote 125 stupnov C v teplovzdusnej rure susime 45 minut. Skontrolujte, ci su dobre vysusene, ak nie pokracujte este v suseni  dalsich 15 minut.  Piekla som naraz 3 plechy, ale kedze moje plechy su trochu mensie, ostala mi bielkova pena aj na polovicu stvrteho plechu. Pena neklesla, laskonky sa ususili, takze vobec nevadi, ak pena postoji kym sa predchadzajuca varka laskoniek susi v rure. Plechy pocas pecenia striedame ( l. vymenime za druhy a druhy za treti a treti plech posuniem na prvy rost). Po vybrati z rury nechame postat na plechu asi 2 minuty a potom ich pozbierame z plechu. Vyborne sa oddeluju od papiera. Ulozime na tacku a po uplnom vychladnuti mozeme naplnit.
Krem si pripravime nasledovne:
Maslo vymiesame s praskovym cukrom. Pridame zltko, preslahame. Potom pridame 3-4 PL Nutely, mletu kavu  a mlete orechy. Nakoniec dochutime rumom ( nemusi byt). Kremom naplnime cukrarenske vrecko a ozdobne nanesieme krem na laskonku. Druhou laskonkou ju prikryjeme a mame hotovo! Z tejto davky cca 25 uz zlepenych laskoniek.



takto vyzera forma na laskonky

Dobru chut !





35 komentárov:

  1. ty jo Adi, super,ja mám kopu bielkov, dám sa na laskonky :-) vždy som ich chcela skúsiť.Tak teraz je asi čas.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tinus, fakt doporucujem tento recept...boli vyborneeeeee :)

      Odstrániť
  2. andrejka, tak tie sú krajšie ako z cukrárne!! Fakt sa ti nádherne podarili!!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Aďka vyzerajú skvele , ja som ešte neskúšala hoc ich mám veľmi rada . Budem sa musieť poobzerať po šablónke a určite tvoj recept vyskúšam . Pekný advent :-).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jarka dakujem....ja som sa odhodlavala hadam aj zo dva roky...Aj tebe a tvojej rodinke zelam pekne sviatocne dni

      Odstrániť
  4. nádherné.... idem zháňať formičku na laskonky a na silvestra skúsim :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Barborka doporucujem...mne to trvalo hodne dlho, kym som sa odhodlala :)

      Odstrániť
  5. Škoda, že nedáváš ty fotky větší, protože takové dobrůtky by si to určtě zasloužily!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Uzz som dala, ttak hadam je to lepsie...tie male nie su moje, len pozicane od mojej sestry...nestihala som fotit...este do nedele je tu velmi rusno, hadam potom uz bude lepsie :)

      Odstrániť
  6. Adrika tie sú prekrásne:) tiež som robila prednedávnom, no nechci vedieť , ako vyzerali:))) chuťovo boli dobré len ten vzhľad:( . Skúsim tieto vaše. Ďakujem.
    PS:...ináč tvoja sestra má úžasné receptíky:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ajka ved tie moje bez sablony boli teiz hrozne :(... no teraz to celkom uslo...Ano Evulqa ma skvelu pracu a je omnoho, omnohy sikovnejsia ako ja...skoda, ze prestala pridavat recepty ... rad odovzdam tvoju pochvalu.....a dakujem aj za sestru aj za seba :)

      Odstrániť
  7. Adi, na minulé Vánoce jsem taky dostala formu na laskonky, ale na rozdíl od tebe je pořád odkládám :D Vypadají fantasticky! Jako malá jsem je měla strašně ráda, ale od té doby jsem je nejedla (nějak se u nás z cukrárny vytratily). Hned bych ti jich pár ujedla!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mila Katuska, moja stala minimalne dva roky , kym som nabrala odvahu pustit sa do laskoniek...inak vobec to nie je nic zlozite a ten uzasny krem...mnaaaaaam :)

      Odstrániť
  8. Ahoj Adrijko, formu na lastonky mám už několik let. Na Vánoce nesmí laskonky chybět. Dělám je kokosové i ořechové a do nich různé náplně. Moc se ti laskonky povedly, máš je krásné.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dakujem Ivka...myslim, ze dalsie budu kokosove ...aj tie mame radi...

      Odstrániť
  9. Adrianka...úžasné laskonky, aj ja mám formu už asi dva roky a stále odkladám jej vyskúšanie ale keď vidím tie tvoje laskonky...musím ich vyskúšať, ak stihnem tak ešte do Vianoc. Ďakujem za receptík. Krásne Vianoce Ti želám.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Evicka, ved moja stala tiez minimalne dva roky a mzno i viac...uz nepamatam presne...myslim, ze odteraz uz bude castejsie "v provoze" :) Aj tebe aj tvojej rodinke krasne sviatky...

      Odstrániť
  10. Adrianka, máš ich nádherné, obdivujem! :-)....
    veľmi laskonky ľúbim, len som ešte nenabrala odvahu ich robiť, zdajú sa mi veľmi krehké, mne by sa určite zlomili..prajem krásny víkend :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. YWETKA , určite sa ti nezlomia, vďaka tomu malému množstvu múky, čo ide do cesta.

      Odstrániť
    2. Ivka, tak uz moja sestricka odpovedala za mna :) Neboj , moja kolegynka ichpiekla podla tohoto receptu vo stvrtok a tiez sa jej podarili na prvu supu :) ....dakujem za pochvalu

      Odstrániť
  11. UuUuUuUuUuUu tie vyzerajú božsky, u mňa toho roku nehrozí vianočné pečenie, tak len slintám.......

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. UuUuUuUuuuuuuuu, vsak to vdaka tebe draha...dobry odskusany recept je nad zlato :) a to s tym pecenim ti akurat tak veriiiiiim :) cmuk

      Odstrániť
  12. Evka, Adrianka, veľmi pekne ďakujem za odpoveď :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Adrianka, nadhera! Ja som laskonky nikdy nejak nemusela, ale medzitym sa moj pohlad trochu zmenil :-) aj mi hned napadlo, ako som videla tieto tvoje veldielka, ze ich urobim na vianoce, ale bez formy sa asi nepohnem, ze?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dakujem Danka...ja som uz spominala, ze som ich raz robila bez formy a boli otrasne...mozno ty si sikovnejsia a podaria sa ti lepie ako mne. Kdesi na MMB som videla domacky vyrobenu takuto formu z Izomily ( z gumolitu ):) Pekne sviatky a dakujem, ze si ku mne nakukla:)

      Odstrániť
  14. mozem sa spytat, kde sestra formu kupila? ja som zhanala v tescome, v dargove a aj na alzbetinej je obchod a nikde nemaju:( prajem pekne sviatky a dufam, ze tie rodinne zalezitosti boli len prijemne. Majka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mila Majka, dakujem za navstevu na blogu...Pytala som sa od setry, tak formu na laskonky aj na otvaracie uliky kupila na KVP na Denesovej ulici u Duricu...neviem ako sa vola ten obchod, ale je to tak v polovici ulice v bloku, na prizemi , vchod je rovno z ulice. Taky mini obchodik a ten pan majitel sa vola Durica :) takze my volame ten obchodik u Duricu :) a rodinne zalezitosti boli prijemne, nasa starsia dcerka sa vydavala....Zelam prijemne prezitie sviatkov plnych pohody a lasky v kruhu najblizsich...Ada

      Odstrániť
  15. to musi byt dobrotka,Adrika :) a musim ta pochvalit,ako ti to krasne foti :)

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Iva.
    Ahoj Adka.
    Perfektne vypadajuu a urcite chutia skvele.
    Chystam sa na ne aj bez tej specialn.formy.
    Skoda, ze byvas tak daleko, si mi mohla jeden poslat. ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Ahoj, akurat ich peciem.
    Otazka 1.: Ta kava do kremu ide instantna? Vidim ju hore, ale v postupe sa uz nenachadza.
    Otazka 2: Moja svokra, ktora mi tu asistuje sa cuduje na tom "surovom" zltku v plnke = salmonela???? Da sa to radsej aj bez neho?
    Vdaka za odpovede.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. do plnky ide 1 KL mletej kavy. . Dakujem za upozornenie, uz som doplnila. Moze sa aj vynechat, kto ma ako rad. :)

      Odstrániť
  18. Ahoj, piekla som - vydarili sa. Nepozdava sa nam so svokrou to surove zltko v kreme - da sa aj bez toho?
    Ta kava tam ide zrnkova mleta alebo instantna?
    Pribuznym velmi chutili. Dakujem.

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Asi uz neskoro, ale neviem preco mi neukazalo komentar, az dnes som ho nasla :) . Ano da sa aj bez toho zltka. Neviem, ale kedysi , ked som bola ako decko nam bezne robievala babka slahane vajicka s cukrom ako mnamku a bez toho, aby sme vylizali misku ani by sa pecenie nezaobislo :). To zltko v kreme ho iba nadlahcuje, ale ked sa neda, nic sa nedeje.

    OdpovedaťOdstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)