sobota 29. decembra 2012
Kakaove medove rezy s gastanovou plnkou
Medove rezy rovnako ako vanilkove rozky su neodmyslitelnou sucastou vianocneho pecenia v nasej rodine. Dnes prinasam trochu inu verziu medovych rezov...kakaove s gastanovou plnkou ......su naozaj vynikajuce a som presvedcena, ze kto ich vyskusa isto bude spokojny ...
Ingrediencie:
400 g polohrubej muky
150 g praskoveho cukru
100 g medu
50-60 g masla
2 vajcia
1/2 PL soda BB
30 g kakaa
stipka soli
Na plnku:
500 g gastanoveho pyre
2x vanilkovy puding
600 ml mlieka
120 g masla izbovej teploty
100- 150 g praskoveho cukru ( podla chuti)
1 - 2 KL vanilkoveho extraktu
rum, prip. rumova esencia
Cokoladova poleva:
150 g cokolady na varenie
1-2 KL oleja
za staleho miesania rozpustit nad parou
Postup:
Med, cukor, maslo premiesame a zohrejeme. Nevarit! Odstavime zo sporaka a obcas premiesame. Este do tepleho vmiesame dve vajcia. Sypke suroviny zmesame v miske ( nezabudnite vsetko preosiat) a pridame mierne ochladenu maslovu zmes. Vypracujeme cesto a nechame pri izbovej teplote postat 2 hodiny. Potom rozdelime cesto na 3 rovnake casti a rozvalkame na velkost plechu. Piekla som na obratenej strane plechu s krajom ( 30x40 cm). Plech mierne pomastit, staci iba papierom od tuku. Pecieme kratko iba 7-8 minut . Hned po upeceni si nozom cesto oddelime od plechu a zosunieme ho z plechu na rovnu plochu a nechame vychladnut. Chladnutim cesto tuhne. Rovnakym sposobom upeciem zvysne 2 platy.
Plnka:
uvarime vanilkovy puding v mlieku, za obcasneho premiesania nechame vychladnut. Ja to robim tak, ze prikryjem potravinarskou foliou, tak aby sa folia dotykala pudingu a dam na terasu vychladit. Pred upotrebenim puding preslaham mixerom. Neutvori sa tak koza na pudingu. Maslo vymiesame s praskovym cukrom. Pridame vanilkovy extrakt a gastanove pyre. Preslahame. Potom pridame po castiach vychladnuty puding a zakazdym dobre preslahame. Plnku rozdelime na dve casti. Skuste trochu rovnomernejsie, ako sa podarilo mne :). Natrieme na spodny plat. Prikryjeme dalsim platom a natrieme druhu polovicu kremu. Prikryjeme tretim platom. Vrch polejeme cokoladovou polevou a nechame stuhnut. Ked postoji, rozplyva sa na jazyku.. Mnaaaaam...:)
Zverejnil
Adriana
o
14:42:00
Odoslať e-mailomBlogovať!Zdieľať v sociálnej sieti XZdieľať v službe FacebookZdieľať v službe Pinterest
Menovky:
Gastanove pyre,
Vianoce,
Zakusky
Prihlásiť na odber:
Zverejniť komentáre (Atom)
Aj u nás patria medové rezy k Vianociam a preto nesmú chýbať. Páči sa mi aj tvoj recept, je zvláštny oproti klasickému ale určite stojí za vyskúšanie. Už si ho aj píšem.
OdpovedaťOdstrániťEvka tento som piekla pvykrat...trosku zmeny oproti klasike...:)
OdstrániťAdrianka, kedy pridávaš žĺtky? Ďakujem.
OdpovedaťOdstrániťEvka do toho rozpusteneho masla...este do tepleho dobre rozmiesat....prepac vypadla mi pri prepisovani zo zosita jedna veta :) uz som doplnila aj v recepte...vdaka za upozornenie :)
Odstrániť...čo je to vanilkový extrakt? Dá sa niečím nahradiť? Alebo vynechať? Či namiesto neho mám dať rum?
OdpovedaťOdstrániťvanilkovy extrakt je vytazok z vanilkovych strukov (lepsie povedane z drene)...pridava sa kvoli vanilkovej chuti a voni....cize nahradit mozno klasickym vanilkovym cukrom...
OdstrániťIdem na to. Medové pláty už mám upečené, podarili sa.Miesto kakaa som dala karob,ziadne dalsie zmeny v postupe uz neplanujem. Na obrazku vyzera vyborne.Dufam, ze aj mne sa tak podari a bude vsetkym chutit.
OdpovedaťOdstrániťMily anonym, dakujem za navstevu aj komentarik. Urcite sa podari, drzim palce. Potesila by ma fotografia z rezov. Pekny advent zelam Ada
OdstrániťDakujeeeem Adrianka velmi pekne za tento uzasny kolacik 😘😘😘je taaak famozny😘😘😘...ja som len nahodou uz davnejsie natrafila na tvoj blog ked som nieco hladala...ale teraz som sem isla zamerne a poviem Ti tento kolac je fakt , fakt famozny a to davam prednost ovocnym😘😘😘...dakujem za inspiraciu..😘😘😘
OdpovedaťOdstrániť