sobota 29. decembra 2012

Plnene oriesky




Tohtorocne vianocne sviatky sa niesli v duchu tradicnych jedal a aj moje pecenie cukroviniek bolo rovnako v tradicnom duchu. Samozrejme, ze som skusila nieco nove, ale ten zaklad tvorila klasika. Takouto klasikou su aj tieto plnene oriesky. No musim priznat, ze ja som ich piekla po prvykrat. Az teraz mi dorazili formicky zo Slovenska na tieto mile plnene oriesky. Recept mam od kolegynky Vierky a veru musim povedat, ze som strasne rada, ze som ich vyskusla. S cestom sa robilo super, pekne sa vyklapali z formiciek a naozaj je pravdou, ze su skvele, ked den - dva postoja. Z celej davky vyjde az 100 kusov uz zlepenych orieskov.  A mne sa pacili aj na tacke, skvele doplnali vsetky ostatne vianocne cukrovinky...

Ingrediencie:
300 g hladkej muky
300 hrubej muky
300 g masla
200 g praskoveho cukru
250 g mletych orechov
1 vajce

Plnka:
4 cele vajcia
200 g krystaloveho cukru ( jemny)
1 vanilkovy cukor
200 g masla

Postup:
vsetky suroviny zhnetieme a vypracujeme cesto. Nemusi sa chladit v chladnicke .  Male kusky cesta ustipavame a plnime formicky na oriesky, ktore sme predtym potreli tenkou vrstvou oleja. Cesto plnime tak, aby nam ostala mala priehlbinka. Pecieme vo vyhriatej rure pri 180 stupnoch C. Pecieme velmi kratko 8-10 minut, kym kraje zacnu mierne ruzoviet. Nechame vychladnut a vyklopime z formiciek.
Plnka:
cele vajcia s cukrom a vanilkovym cukrom  slahame nad parou do zhustnutia. Trvalo to cca 10 minut. Nechame ochladit. Maslo vyslahame a potom vmiesame vychladnutu vajcovu zmes do masla. Dobre preslahame. Kremom pomocou cukrarenskeho vrecka plnime vychladnute oriesky a zliepame ich spolu. Mozeme obalovat v praskovom cukre alebo ich iba mierne cez sitko poprasit cukrom, pripadne kakaovym praskom. Dobru chut !

7 komentárov:

  1. Aďka, ja som ich ešte nerobila, ale ako dieťa si ich pamätám každé Vianoce:-)
    Ten punčový ... doteraz ma odrádzali tri cestá, ale keďže som tieto Vianoce zmákla okrem iných aj marlenku a medový rez, tak to nabudúce skúsim. ... a po zhliadnutí videa - nevidím problém :-)Mám tú stránku rada.
    Ahoj Adi a šťastný príchod nového roku 2013 !!!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Janka napodobne :) robila som ich prvykrat a vytesujem sa z nich lebo sa vydarili a dobry recept :) a puncovy ja pekavam iny, ale teraz som chcela vyskusat tento....neboj, nic zlozite...smelo dotoho! Krasny, zdravy a uspesny novy rok tebe aj tvojej rodinke!

      Odstrániť
  2. Nádherné oriešky...tiež pekávam ale tieto Vianoce som ich nerobila. U nás doma sú obľúbené kakaové s čokoládovou plnkou ale ja mám radšej tieto orechové. Krásne si ich aj vyfotila.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Letos jsem pekla a jsou skvělé!! Už jsem neobalovala v cukru, jen "počárkala" hořkou čokoládou :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Toto je super recept. Mám ho po babke a tento receptík má už aspoň 60 rokov.

    OdpovedaťOdstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)