pondelok 29. augusta 2011

Mont Blanc


Piekla som ja uz Kilimandzaro aj vyborne Himalaje ( tie sa chystam v co najkratsom case pridat aj na blog) a teraz prisiel rad na Mont Blanc. Uz davnejsie som kdesi na nete zahliadla tento tradicny francuzsky dezert.Dezert bol popisany v talianskej kucharskej knihe z roku 1475. Casto bol servirovany v dome Cesara a Lucrezie Borgia. Mont Blanc zacal byt popularny vo Francuzsku zaciatkom 17. storocia okolo roku 1620. Myslim, ze aj ten pocet rokov, ktory uz  je dezert  na scene, svedci o tom, ze je to skvela a chutna zalezitost:) Milovnici gastanoveho pyre si urcite pridu na svoje. Samozrejme, co recept, to ine prevedenie. Zakladom vsak je gastanove pyre, piskota a slahacka. Pod gastanovym pyre je kopcek cokoladoveho mousse (cokoladova pena) alebo som videla aj drobne bielkove pusinky. Ja som sa rozhodla pre verziu s cokoladovou penou. Recept som poskladala z niekolkych receptov a vlastne tak vznikla moja verzia Mont Blanc. Zaklad tvori skvela pomarancova piskota.  V prostriedku kopcek cokoladovej peny prikryty "spagetkami" z gastanovo-slahackovej masy. Moje gastanove spagetky nie su velmi vydarene, pretoze som podcenila pripravu gastanovo-slahackovej masy. Totizto neprepasirovala som gastanovej pyre cez sitko. Nezdalo sa mi to potrebne. A veru to bola riadna chyba. Ked som robila spagetky, upchavala sa mi spicka . Preto aj tie moje spagetky su nie prave najreprezentativnejsie:). Nabuduce uz budu krajsie:)

 Ingrediencie:


Piskota:
200 g praskoveho cukru
4 vajcia
200 g polohrubej muky
1 prasok do peciva
100 ml oleja
100ml pomaranocej stavy
kora z jedneho pomaranca
stipka soli
okrem toho: plech 30x40 cm, papier na pecenie

Cokoladovy krem:
100 g krystaloveho cukru
2 PL golden syrup ( prip. kukuricny sirup, med)
4 PL vody
3 zltka
3 platky zelatiny
100 g cokolady ( najlepsie 70% -tnej)
125 ml slahackovej smotany ( 1/2 kelimka)

Gastanovo-slahackova masa
1 gastanove pyre
podla chuti praskovy cukor a trochu rumu, prip. rumovej aromy ( ak pouzivate madarske gastanove pyre, tak to uz je ochutene)
125 ml slahackovej smotany ( 1/2 kelimka)

Postup:


zltka vyslahame s cukrom dopenista. Pridame pomarancovu stavu, preslahame. Potom pridame postruhanu koru a olej. Zakazdym dobre preslahame. Pridame muku zmiesanu s praskom do peciva. Bielka vyslahame so stipkou soli na tuhu penu. Uz len rucne opatrne kruzivymi pohybmi vmiesame do zltkoveho cesta. Vylejeme na plech vystlaty papierom na pecenie a pecieme na 190 stupnoch C cca 20-25 minut. Nechame vychladit.






Dame roztopit nad parou cokoladu. Odstavime bokom. Vodu, cukor a sirup prevarime. Medzitym zacneme slahat zltka. Prevareny sirup pomaly prilievame k zltkom a slahame na najnizsich obratkach. Ked sme vliali vsetok sirup, oskriabeme boky misky a pridame  mixer na maximalne obratky. Slahame, kym nie je pena pekna svetla a zacne hustnut a kym sa misa uplne ochladi. Zelatinu namocime do studenej vody asi na 5 minut. Vyzmykame ju, zalejeme 2 PL slahackovej smotany a dame rozpusti do MW na 7-10 sekund. Prilejeme k zbytku slahacky a vyslahame. Pozor! Nepreslahat! Pridame zltkovu masu , preslahame a potom pridame rozpustenu cokoladu.






Pripravime si gastanove pyre. Gastanove pyre si urcite  prepasirujete cez sitko. Ak treba pridajte cukor a rum, prip. rumovu aromu. Slahacku vyslahajte a pridajte do pripraveneho pyre. Jemne zamiesajte, kym sa slahacka spoji s gastanovym pyre. Z vychladnuteho cesta odstranime papier a pomocou formicky vykrajujeme cca 5 cm kolieska. Na kolieska nanesieme cokoladovy krem. Ja som si pomohla vykrajovackou na melon. Zakazdym som si namocila vo vode (akoby som davkovala zmrzlinu). Nakoniec pomocou cukrarenskeho vrecka s malou spickou nanasame tenke spagetky okolo cokoladoveho kremu a koncime na spicke. Vrch mozete zdobit troskou slahacky, ja som zvolila iba cokoladove chipsy. Z tejto davky mi vyslo 35 kolacikov.







Naozaj som teraz na seba nahnevana, ze som to gastanove pyre neprepasirovala, pretoze vysledny efekt mohol byt omnoho, omnoho lepsi. No obavy nemam, ze sa to u nas pre tuto chybicku krasy neskonzumuje:)


17 komentárov:

  1. uuuuuha to je zaujímavé a kde je gaštanové pyré , to je moje......

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Fíha, vyzerá to super, všetky tvoje "vrcholy" sú senzačne :)))) ukladám receptík

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Adi, ved ty sa tiez prihlas do Daring Bakers!! Taka mnamka! U nas tiez frci gastanove pyre. MNam!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tak o tomto dezertu slyším poprvé a velmi mě zaujal :) Nejenomže to zní moc dobře, ale taky to pohádkově vypadá! Jsem moc ráda, že jsem se i dozvěla něco z historie, zase jsem o něco chytřejší :D

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Gaštanové pyré sa k francúzskej šľahačke veľmi hodí.:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. draha, ono to je nielen zaujimave, ale aj chutnuckeeeeeeeeeee:)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Lucka, mozno v buducnosti, ked zlepsim svoje fotecky:)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Catalina, na nete najdes strasne vela verzii tohoto tradicneho francuzskeho dezertu. Ja som piskotu dala vlastnu coko mousse z jedneho receptu a spagetky podla seba:)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. neboj sa mamka.. spravis druhykrat.. prepasirujes a vymenis fotky :P :DD ale dala by som si aj take "skarede" :))

    OdpovedaťOdstrániť
  10. zlatko moje, aj ty si tu zavitala? tolka pocta:) OK, ked prides urobim. Dohodnute. cmuk:)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Adrianka, nic si z toho nerob, pyre vyzera aj bez prepasirovania az prilis jedlo. Este som o tomto dezerte nepocula, ale hned by som si dala povedat. Neviem vsak, ci by som mala trpezlivost na taku pracnu pripravu.

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Dorka, vdaka za tvoju navstevu a mily komentarik. Nebolo to az take pracne ako vyzera. No, mozno trosku, ale ta chut vynahradila investovanu pracu a cas:)

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Neviem,preco sa Adka na seba hnevas? Zakusok vypada super-chutne. Ja by som dala sirsiu spicku na zdobenie a je vybavene.

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Boba ona praveze nema byt hrubsia ta spicka, to maju byt take tenke spagetky. Vsetko by bolo OK, keby som to gastanove pyre bola prepasirovala.

    OdpovedaťOdstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)