nedeľa 31. júla 2011

Slahackova trikolora


Skvely, jednoduchy recept. Ak nepocitame cas tuhnutia jednotlivych vrstiev, mozem povedat, ze je nenarocny na pripravu, na suroviny.  Medzi tuhnutim jednotlivych vrstiev som robila ine prace, takze sa mi ani nezdalo, ze jej priprava trvala dlho. Biela cast je velmi lahodna. V povodnom recepte bolo pridane zltko na prifarbenie, ale ja som ho vynechala. Pridala 1 PL praskoveho cukru na dochutenie. Na buduce pridam este vanilkovy extrakt a bude to absolutne fantasticke. Ruzova cast je najsladsia, ale tym ,ze  som pridala skvely domaci, sladkokyselkavy  dzem z ribezli, bolo to tak akurat. No a uplne vsetko vyvazila horkava chut kakaa v tretej , vrchnej casti. Este som musela vrch trochu zamaskovat poprasenim kakaa, pretoze som bola netrpezliva a moja zelatina uz bola trochu viac stuhnuta akoby sa ziadalo a tie hrcky sa mi nepodarilo uz rozslahat dohladka . Takze nezabudajte: trpezlivost ruze prinasa:)

Ingrediencie:


Korpus
4 vajcia
4 PL  praskoveho cukru
3 PL polohrubej muky
1/2 prasku do peciva
2-3 PL kakaa ( ja som dala 3 PL)
stipka soli

Slahackova trikolora
20 g praskovej zelatiny
300 ml vody
3 slahackove smotany ( 3 x 250 ml)
200 g praskoveho cukru + 1 PL na bielu cast
3 PL kakaa
3 PL cerveneho dzemu ( ja som dala domaci, ribezlovy)
 Na ozdobu
1 slahackova smotana
1-2 PL praskoveho cukru
kakao na posyp ( mozno vynechat a zdobit cely vrch iba slahackou)

Postup:

Je velmi jednoduchy.Upecieme korpus zo styroch vajec. Tortovu formu ( 20 cm) vylozime spodok papierom na pecenie. Boky formy nemastime. Bielka vyslahame so stipkou soli , ked su pekne biele, pridame praskovy cukor a este slahame, kym je pena pekna biela, husta a leskla. Pridame zltka a mixerom preslahame na najnizssich obratkach. Potom pridame preosiatu muku zmiesanu s preosiatym kakaom a praskom do peciva.
Vylejeme do tortovej formy a pecieme vo vyhriatej rure 190 stupnov C  cca  15 minut. Skuska spajlou. Nechame vychladnut. Po vyhladnuti vyberieme, odstranime papier na pecenie a cistu umytu obruc z tortovej formy pripneme spat.



Tak a ideme na trikoloru:
do 150 ml studenej voduy dame napucat 20 g zelatiny. 200 g praskoveho cukru zalejeme 150 ml vody a dame prevarit. Odstavime z ohna a pridame napucanu zelatinu. Dobre premiesame a zmes rozdelime na tri rovnake casti. Nechame ochladit, ale nie stuhnut:) Ked uz pri spracovani druhej slahacky zacne tuhnut, mierne prihrejeme na ohni  a dobre rozmiesame, aby sme nemali v zelatinovej zmesi hrcky. Pri tretej casti som  bola netrpezliva a neurobila som tento krok. V zmesi som  mala som trochu hrcky v slahacke a preto som vrch torty mierne maskovala popraskom kakaa.Slahacku vyslahame s 1 PL praskoveho cukru. Pomaly prilievame 1/3 zelatinovej zmesi. Masu natrieme na upeceny vychladnuty korpus. Odlozime do chladnicky  stuhnut.
Po stuhnuti bielej masy vyslahame druhu slahacku a pridame do nej 3 PL cerveneho dzemu a druhu tretinu zelatinovej zmesi. Nalejeme na bielu cast a odlozime do chladnicky stuhnut. Neochutnavat! Je to nebezpecne dobre a mohlo by sa stat, ze nebudete mat co dat do formy:). Tak a po stuhnuti tejto ruzovej casti si vyslahame tretiu slahacku. Pridame do nej 3 PL preosiateho  kakaa a tretiu tretinu zelatinovej zmesi. . Pridavame pomaly, za staleho slahania. Ja som pridala kakao az do vyslahanej slahacky, ale bolo by vhodnejsie slahat slahacku uz spolu s kakaom. Nalejeme na ruzovu cast a odlozime do chladnicky stuhnut.
zelatina zaliata vodou

praskovy cukor prevarime s vodou

zelatina zmiesana s prevarenou cukrovou vodou

biela zmes


ruzova zmes - priprava

ruzova zmes - uz navrstvena na bielej zmesi

kakaova zmes

tak tu je vidno, ze v tej kakaovej mase
som mala trochu hrcky, pretoze som bola netrpezliva
a neprihriala som  tuhnucu zelatinu
a nerozmiesala ju poriadne
Pred podavanim vyberieme tortu z chladnicky a tenkym nozom oddelime okraj torty od tortovej formy. Povrch torty mozeme potriet  cerstvo vyslahanou slahackou alebo  ozdobit iba kraj ako som to robila ja. Je na vas ako sa vam paci viac. Nechajte si chutnat!



18 komentárov:

  1. vyzerá fantasticky, rôzna chuť jednotlivých vrstiev ma vždy vie dostať, hrčky určite neubrali na chuti

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Bože .. naozaj fantázia ... a u nás do novembra skončil čas oslavovania :-) ... hned aj zaraďujem do poradia ...

    OdpovedaťOdstrániť
  3. prekrásna tortička ... mám rada torty so želatinovými krémami, určite bola výborná :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Adka konečne som objavila tvoj blog a táááák sa tešíííím.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Trikolóra se ti moc povedla! Vrstvy jsou krásně oddělené a barevně to taky vypadá skvěle. Jen se zakousnout, zavřít oči a vychutnat si krémovou chuť smetany :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. tak toto keby som nevidela, neuverím ;) ste taká šikovná! mňam

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Adriano,
    jsem tu u vás na blogu teprve chvíli a už opisuju do notesu a tisknu recepty jako divá ;-). Je tu tolik lákavých dobrot, které stojí za vyzkoušení! Zítra to bude určitě šlehačková trikolora, i když se mi jistě nepovede tak excelentně jako vám.
    Mějte se krásně.
    Vivi

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ivanka, neubrali na chuti, iba trosililinku na vzhlade. Za obet vsal padla statocne:)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. MyWay: Gabika, verim, ze neolutujes, ked ju vyskusas.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Gabika aj ja sa velmi tesiiiiiiiiiiim tvojej navsteve. Rada vidim "stare, zname tvare":). Uz aj ja som bola u teba na navsteve.

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Katuska dakujem za mily komentarik. Tak si to krasne opisala, ze ozaj som si v duchu dala repete:)

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Andurejka, vdaka za mily komentarik. Mozeme si tykat?

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Vivi, dakujem pekne za navstevu ako aj za mile slovicka. Nebojte, urcite sa vam podari. Nezabudnite si vzdy trosku zahriat tu zelatinu, aby ste nemali hrcky, inak v pohode jak v Bagdade:).

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Adi, ked raz budem musiet piect tortu, uz viem kde hladat recepty. Jedna lepsia ako druha, urcite sa nebudem vediet rozhodnut!

    OdpovedaťOdstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)