utorok 16. augusta 2011

Visnovo-tvarohova torta, Black Cherries Cheesecake



Tato torta bola osobne pre mna dokonalou harmoniou chuti. Skvely cokoladovy korpus doladeny kyselkavou chutou visnovej zelatiny zavrsila jemna tvarohovo-slahackova  hmota s mandlovou prichutou. Tie coko hoblinky uz boli iba bodku na i:). Zaujimavy vzhlad, skvela chut. Co k tomu este dodat? Jednoducho: mnaaaaaaaam:)

 Ingrediencie:


Na korpus:
70 g cokolady ( min. 60 % tnej)
70 g masla ( nie  margarin)
90 g praskoveho cukru
2 vajcia
40 g polohrubej muky

Visnova zelatina:
 700 ml visnovy kompot ( mozno pouzit aj cerstve visne, budete potrebovat 400 g + cukor podla chuti )
4 KL zelatiny v prasku

Tvarohova masa:
4 x 250 g makkeho tvarohu ( ja som pouzila Quark)
150 - 200 g praskoveho cukru
1 slahackova smotana
2 PL praskoveho cukru
4 KL praskovej zelatiny
100 ml vody
1 KL mandlovej aromy
Okrem toho:
cokohoblinky na ozdobu, prip. ine

Rozpis je na tortovu formu s priemerom 24 cm.

Postup:


Ako prve si pripravime tortovu formu a misku. Miska musi byt s mensim priemerom ako je tortova forma a nesmie byt vyssia ako je okraj tortovej formy. Spodok tortovej formy vylozime papierom na pecenie.

4KL zelatiny zalejeme so 100 ml stavy z kompotu a nechame napucat cca 10 minut. Visne odkostkujeme a naplnime do misky spolu aj so stavou ( pouzijeme ako mierku).

Ked mame dostatok visni, prelejeme do hrnca a pridame napucanu zelatinu a za staleho miesania zahrejeme zmes a rozpustime zelatinu. Nevarime!!!!!!. Misku umyjeme a vylozime potravinarskou foliou. Ked je uz visnovo-zelatinova zmles ochladena, (ale este netuhne) vylejeme zmes do  pripravenej misky a dame do chladnicky stuhnut. Ja som dala do mraznicky asi na hodinu a potom este asi hodinu do  chladnicky a pekne stuhla.

Na korpus si roztopime cokoladu nad parou a odstavime bokom. Maslo s cukom vymiesame dopenista. Po jednom pridame vajcia a dobre preslahame. Pridame preosiatu muku, premiesame a nakoniec roztopenu, ochladenu cokoladu. Opat dobre premiesame. Vylejeme do pripravenej tortovej formy. Pecieme v predhriatej rure na 180 stupnov C cca 20-25 minut. Korpus nechame dobre vychladit.






Ked je korpus vychladnuty, odstranime z neho papier na pecenie. Preklopime stuhnutu visnovu zmes na korpus. Odstranime potravinarsku foliu z visnovej zmesi. Pripneme spat okraj tortovej formy.



Tvarohovo-slahackovu zmes si pripravime nasledovne: 4 KL praskovej zelatiny zalejeme 100ml vody. a staleho miesania zahrejeme, kym sa zelatina rozpusti, ale nevarime!!!!!! Tvaroh rozmiesame s praskovym cukrom, pridame mandlovu aromu. Slahackovu smotanu vyslahame s 2 PL praskoveho cukru. Do zelatiny dame 2 PL tvarohovej zmesi a rozmiesame. Potom tuto rozmiesanu zmes pridame do zbytku tvarohovej zmesi  a dobre mixerom preslahame. Nakoniec vmiesame vyslahanu slahacku.




Tortovu formu vyplnime tvarohovo-slahackovou zmesou. Zarovname a odlozime do chladnicky na par hodin, kym stuhne. Najlepsie na celu noc. 
Pred podavanim vrch dozdobime cokohoblinkami, alebo podla vlastneho uvazenia. No a potom sa uz len oddavame nadhernemu chutovemu zazitku, ktory nam poskytne tato uzasna torticka:). Dobru chut!




25 komentárov:

  1. vypadá to jako vždy úžasně... :-) kde se dá sehnat taková forma?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Adrianka, tak my mame nejake veeelmi podobne chute, ty si mala tu jahodovu tortu s bielou cokoladou a aj ja mam podobnu jahodovu penu, ty mas slahackovu trikoloru, ja mam trojfarebnu cokoladovu tortu a teraz tvoja visnova a moja akurat sedi vo fotaku a caka na spracovanie. Tesim sa. To znamena, ze by som si u teba uurcite na vsetkom pochutila:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Adrika tato torta je určite výborná .Receptík si nenechám ujsť:) Už som pár krát robila takúto čokovišňovú kombináciu a ako píšeš je to dokonalá harmónia chutí:)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Skvela kombinacia, visne a cokolada, no mnam!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Wow,mňam.Tento recept si musím odložiť,vyzerá fantasticky.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Jeminenku, zas jedna z tvojich úžasných maškŕt...fakt super - taká kreatívna vecička! Aďka, ty nemáš zľutovanie.. :-))) nemáš potuchy, aký záchvat dostali moje chuťové poháriky :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. vyzera fantasticky, dala by som si poriadny kus! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Tá ale vyzerá božsky, prajem ti krásny deň.
    VIERKA

    OdpovedaťOdstrániť
  9. happy.lenulka: tortova forma je obycajna,s odopinatelnym bokom, s priemerom 24 cm a pouzila som mensiu misku.Lenka , ked pozornejsie pozries obrazkovy postup, je to pekne vidiet ako som to robila.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Lucka, vsimla som si , vsimla:). Tak vidno, ze sme naladene na rovnakej chutovej vlnovej dlzke:) Tesim sa na tvoju "visnovku".

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Ajka, ak nahodou niekedy sa ti podari vyskusat tuto uzasnu torticku, daj mi prosim vediet ako vam chutila.

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Ivanka nie odlozit treba, ale vyskusat:) Tesim sa velmi, ze ta receptik zaujal.

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Kristinka, dakujem za tvoj komentarik. Chapem ta, pretoze ja som prezivala to iste, ked som ju
    zbadala na obrazku:). A okrem toho okamzite padlo rozhodnutie: tak toto musim vyskusat. Veru, neolutovala som.

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Dakujem Andrejka. Myslim, ze by neostalo len pri tom jednom kuse:)

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Dakujem Vierka, vyskusaj. Posielam pozdravy na Slovensko. Zelam vsetko dobre. Vdaka za tvoj komentarik.

    OdpovedaťOdstrániť
  16. tak toto je brutál delikatesa:) a ja si včňždy hovorím, že už väčšie pecky, čo si dávala na MMB už nedáš..... a veru dáš.....si proste jednička

    OdpovedaťOdstrániť
  17. aaale draha, neprehanaj. Normalne sa cervenam:)

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Adrianko, tento recept je přímo skvostný. Musím říct, že moc dortová nejsem, nicméně tento jsem upekla na rodinnou oslavu, vršek jsem posypala kakaem a cikcak polila hořkou čokoládou a teda...byla to "mana nebeská", budu co nevidět opakovat, ta chuťová kombinace je vynikající, můj muž doslova řekl "tak ten je teda brutálně jedlý" :-)
    Linda

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Idem na to... Som len zvedava, ci moja minivybava kuchyne vystaci... ;) Nejaky typ, kedze musim visnovy kompot kupit? Nemam domaci :(
    Lili

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Lili podla mojho nazoru mozes pouzit akykolvek kompot. Samozrejme vacsie ovocie (marhule, broskyne atd.) treba pokrajat na mensie kusky. Daj mi prosim vediet potom, pripadne mi poski fotecku. Drzim palceky, nech sa dari.

      Odstrániť
  20. Adrianko,je to prostě luxus,myslíš že by to šlo udělat jako bezlepkové? Nemáš prosím, nějaký recept také pro celiaky? Děkuji Kamila

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mila Kamilka, zial nemam recepty pre celiatikov:(...je mi luto, ale ani poradit neviem, pretoze tuto ( bezlepkovu ) problematiku nemam nastudovnu....nemusim tak varit ani piect... okrem par kil naviac momentalne ziadne tazkosti nemame, takze ziadne obmedzenia u mna v kuchyni sa nekonaju:))))

      Odstrániť
  21. Som na 100 % odhodlaná ju zajtra upiecť. Čo sa stane, keď dám 1/2 kg tvarohu a 1/2 kg mascarpone. Myslím že asi nič to neuberie na chuti, len neviem či tá mandľová aroma môže ísť do mascarpone. Alebo, mám aj Amareto. Nepobije sa to?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mily anonym,myslim, ze moze byt kombinacia mascarpone a tvarohu. Na chuti urcite neuberie len to bude viac "mastnejsie" :). Mandlova aroma moze ist do mascarpone, a Amaretto sa nepobije :) len moze dat trochu nadych do hneda torte. Aroma je bezfarebna. Radsej by som vynechala Amaretto. Nie je to zas tak vyrazne v chuti. Mandlova aroma robi jemny "podmaz" chuti. Drzim palceky, nech sa torticka vydari :)

      Odstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)