utorok 6. septembra 2011

Cibulovo-syrovy kolac, Chesse and Onion Tart



Neviem ako vy, ale ja milujem cibulu. V kazdej jej podobe. Mladu, jarnu cibulku, dusenu, pecenu i cerstvu. Pocula som o pripadoch, co sa cibule tyka, ze najdu sa medzi nami taki, co ju jedia doslova ako jablko, no i taki, co ju takpovediac pinzetou vyberaju z jedla. Ja ju sice ako jablko nejem, ale zato ju dostatocne milujem a veru na tomto kolaciku som si skvele pochutnala nielen ja, ale aj moja draha polovicka:). Recept som vytiahla zo suflika spomedzi receptov cakajucich v poradi na vyskusanie. Vytrhla som ho z nejakeho starsieho cisla casopisu Take a Break. Jednoznacne ho zaradujem  do mojho zoznamu stalych opakovaciek.
Ingrediencie:
Cesto:
100 g studeneho masla
200 g polohrubej muky
1 zltko
sol
2 PL studenej vody

Plnka:
2 vacsie cibule
1 PL olivoveho oleja
150 g rozotieratelneho syra ( Bambino a pod. alebo trojuholnikovy syr) u mna Soft Cheese
100 ml mlieka
3 vajcia
3 KL mix byliniek podla chuti ( ja som dala estragon (tarragon), majoran, zelenu petrzlenovu vnat)
na hrot noza struhany  muskatovy oriesok 
sol, cerstve cierne mlete korenie 
asi 6 platkov syra ( u mna Gouda)
Rozpis je na kolacovu formu o priemere 23 cm

Postup:
 Maslo pokrajame na mensie kusky, pridame do osolenej muky. Pridame aj zltko a 2 PL studenej vody. Spracujeme cesto, zabalime do folie a odlozime odpocivat  do chladnicky na 1 hod.

Cibulu ocistime a nakrajame na kolieska. Podusime dosklovita na 1 PL oleja a odlozime bokom. 


Ked sa cesto dostatocne schladilo, vyberieme a rozvalkame na trosku vacsi priemer ako je tortova forma ( cca  o 3 cm). Vystelieme nim kolacovu formu a prstami postlacame cesto ku kraju. Urobime akoby taku obrubu. Do misky dame syr, vajcia, bylinky vyslahame a pridame mlieko. Dochutime solou, korenim a muskatovym orechom.
Na cesto do kolacovej formy rozlozime platkovy syr. Na syr ulozime podusenu cibulu a zalejeme vajcovou zmesou.


Pecieme vo vyhriatej rure pri 200 stupnoch C 40 minut a potom prikryjeme papierom na pecenie (alobalom), znizime teplotu na 180 stupnov C  a este dopekame dalsich 15-20 minut do zlatista. Formu na kolac netreba vymastit, cesto je dost mastne.

 Upeceny kolac nechame vychladnut na mriezke. Lepsie sa potom kraja, ale da sa konzumovat aj teply, ak nie je pre vas dolezite, ze rez bude trochu strapatejsi:).

Kolac som podavala s kopcekom kyslej smotany a podla mna sa k tomu uzasne hodili aj olivy. Je skvely aj samotny bez pridanych doplnkov:)



30 komentárov:

  1. mňam tak toto by mne veľmi, veľmi chutilo!!! ja milujem všetky takéto cibuľové koláče! mňaaam! super práca, aďka!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Júúúj Adriaka tak toto bue niečo pre môjho muža a aj pre mňa :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Anetka, tak rada ta tu vidim. Urcite by ti chutilo, som presvedcena. Dakujem za pochvalu. Od teba zvlast potesi.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ajka, ozaj vrele doporucujem. Myslim, ze najlepsim ocenenim je veta mojho draheho: " tak toto mozes urobit aj inokedy" :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Adri, kolacik presne podla mojho gusta!!! ja som tiez raz robila taky "sticky onion pie", mam v receptoch, tiez super ;o)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Cibuľu ja môžem, takže určite vyskúšam,Aďka.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Jeeej, tak toto je ako quiche, a tie ja mam veeelmi rada vo vselijakych podobach, tato tvoja musi byt mnaaaam:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Adrika,ja sice moc cibulova nie som,ale toto vyzera neodolatelne..hned by som sa na to vrhla:)no,budem musiet vyskusat:)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Ivanka,ak niekedy sa ti podari vyskusat, budem rada, ked das info ako sa tebe pozdaval.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Lucka, vlastne mas pravdu. Ved Quiche je vlastne krehke cesto v kombinacii s roznou oblohou a vajcovo-smotanovu zalievkou. A bolo to veru mnaaaaaaaaaaaaaaam:)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Matka tesi ma, ze si ku mne zavitala. Kolacik bol vyborny, ale tak ked nie si velka kamaratka s cibulou:(, tak neviem. Mozno zachuti tvojmu manzelikovi lebo tomu mojmu to chutilo veeeelmi:)

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Mariannka uz som nakukla k tebe. Skoro rovnake recepty:) jednoznacne kombinacia syra a cibule je uzasna.

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Adrianka, ten koláč nemá obdoby mňam. Ja milujem červenú cibuľu, ako farebná kombinácia by to bolo tiež super.Aj by som to urobila, len neviem čo by spravil syr a vajcia v mojej diéte :-)))

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Tinka ty si poklad. Veru som mohla hodit tam cervenu cibulu, ta je este delikatnejsia. Nevadi, nabuduce urobim s cervenou.

    OdpovedaťOdstrániť
  15. fiiiha, toto musím urobiť môjmu priateľovi, Adrianka, určite Ti poďakuje, chichi, potom dám vedieť :)))

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Adrika ahoj

    Tak toto musí byť niečo úúúúžasné. Síce držím sa 90 dňovej diety aj po jej skončení, ale na túto dobrotku si nájdem deň hriechu :-). Tiež milujem cibuľu, aj cesnak, aj feferonky, aj chilli, aj... och všetko možné.
    A keď začnem kuchtiť z tvojho blogu, tak 90DD papaaaaa :-D

    Úžasný blog, recepty.... super !!!

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Adrika, sorry, anonymný som ja rikinka :-) z MMB.

    Paaa

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Andrejka, napato ocakavam reakcie na tento slany kolacik:)

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Ahoj rikinka. Taka som rada, ze si ku mne zavitala. A ze si mi zanechala aj komentarik, tak radost dvojnasobna. A nerob si starosti moja 90 DD uz davno dostala papaaaaaaaaa... :)

    OdpovedaťOdstrániť
  20. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  21. Já mám cibuli taky moc ráda :) Jediný, kdo ji u nás doma nesnáší, je sestra. Asi jedinou kombinaci, kterou fakt nenávidím, je cibule s medem - tu do mě rvali naši vždycky, když jsem byla nemocná. Brr, ale jinak ji miluju, třeba tuňák s cibulí...Vůbec nepochybuju o tom, že koláč byl výborný, sýr a cibule, bylinky a k tomu máslové těsto, to prostě musí být lahůdka!

    OdpovedaťOdstrániť
  22. Aďka, ja som na tvojom blogu často, aspoň raz za týžden si idem pozrieť čo dobré si zase pripravila. Recepty si odkladám a určite!!! na nich dojde.
    A čo sa týka 90DD, tak tú som už ukončila, teraz sa udržiavam a som aj rada, lebo už si dovolím aj kedy tedy zhrešiť :-p.
    Aďka všetko dobré prajem a veľa veľa skvelých receptíkov prajem :-)

    RIKINKA :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  23. Katka tak,to su neprijemne zazitky s tou cibulou:(
    Na kolaciku bola fajn a v kobinacii s ostatnymi ingrendienciami presne ako pises vytvorila velmi dobry kompaktny celok.

    RIKINKA: dakujem za spravicku, velmi ma potesila. Som rada, ze si u mna castou navstevnickou, dufam, ze to bude tak aj v buducnosti. Dakujem za mile prianie. Aj ja ti zelam vsetko dobre. Papa Ada

    OdpovedaťOdstrániť
  24. tento koláč varili tento týždeň vo Vojen kuchárov na jednotke , rovnako chutne vyzeral aj tam, tak sa asi nakopnem a vyskúšam, len neviem kedy, keď ta len sypeš a sypeš vždy nové recepty a jeden lepší ako druhý .

    OdpovedaťOdstrániť
  25. ups, chybička se vloudila, vlastne dve,chichi

    OdpovedaťOdstrániť
  26. Tak a včera som vyskúšala túto slanú tortičku :-), keďže ocino má cukrovku, tak sa mi tento recept veľmi hodil. A naozaj chutil vynikajúco!

    OdpovedaťOdstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)