Zapeceny vrkoc z panenky bol taky nadherny, ked som ho vybrala z rury, az mi ho bolo luto narezat. A prave o to ide. V celku vyzeral tak nadherne... Pokrajany bo taky jemnucky az sa mi platky ( jednotlive pletence) od seba oddelovali. Opat nic narocne, iba zaujimavo upravene masko. No a ta neskutocne vyborna koprova omacka, tak tu by som jedla dokonca aj samotnu. Doteraz som robila omacku vzdy na oleji a teraz som zamenila olej za maslo. Najemno nastruhana cibula udusena na masle urobila zazracnu zmenu v chuti tejto omacky. Pozrime sa, ako nato:
Ingrediencie:
bravcova panenka ( mnozstvo podla poctu stravnikov , u mna 450 g)
tenke platky dobrej slaniny napr Pancetta a pod. na 1 panenku 6 platkov
sol, korenie, muskatovy oriesok
olej
na omacku:
1 cibula
cca 50 g masla
1 PL hladkej muky
sol, korenie,
2 PL posekaneho kopru
cca 200 ml vyvaru
cca 200 ml mlieka
1 smotana na varenie 250 ml
par kvapiek citronovej stavy, prip. 1 KL octu
Postup:
maso umyjeme, osusime. Po dlzke ho rozrezeme na tri casti. Na hrubsom konci maso uplne neprerezeme. Vzniknu nam tri pruhy, ktore budeme neskor zapletat. Posolime, pokorenime, jemne dochutime muskatovym orieskom. Jednotlive pruhy masa oblozime platkami slaniny a zapletame klasicky ako vrkoc. Na konci maso spojime sparatkom. Prelozime na alobal. Vrch pokropime olejom , zabalime alobal a dame piect do predhriatej rury na 200 stupnov C ccca 25- 30 minut. alobal odkryjeme a nechame zapiect este dalsich cca 10 minut dozlatista. Skontrolujte si maso pocas pecenia, aby ste ho zbytocne nevysusili!
Kym sa maso pecie, pripravime si koprovu omacku. Cibulu ( stredne velku) ocistime a psotruhame na struhadle na mrkvu. Maslo dame rozpustit a pridame nastruhanu cibulu. Kratko porestujeme. Zaprasime hladkou mukou. Opat kratko porestujeme. Stale miesame. Podlejeme vyvarom. Pomiesame a podliejeme mliekom, cim si zredukujeme hustotu omacky. Podla toho pridavame mnozstvo mlieka. oolime, okoreinme, pridame pokrajany kopor. Stale miesame. Prevarime a nakoniec pridame smotanu. Opat zamiesame a nechaem kratko prevarit. Dva , tri bubliny a odstavime z tepla. Podavame so zemiakovou kasou. Chcela som servirovat akoze trendy:). Urobila som zo zemiakovej kase lozko pre jazero. Vnutro mala tvorit koprova omacka. Zial, nie som dobry stavitel, pretoze som postavila nizku hradzu a hladina jazera mi pretiekla cez hradzu:) Hadam nabuduce to uz bude lepsie:)
Prajem dobru chut!
Aďka, trendy-netrendy, mňam,to vyzerá delikatesne!
OdpovedaťOdstrániťmnaaaam :) to vyzera zaujimavo a urcite to chutilo bajecne :)
OdpovedaťOdstrániťuz viem co bude v nedelu na obed!!! mnaaaam! dakujem za inspiraciu Adri!!!!
OdpovedaťOdstrániťto vyzera kraaasne a uzasne! hned by som si dala a to som mala dost pozde ranajky :)))
OdpovedaťOdstrániťMňamky Adri, toto je presne to na čo mám teraz chuť :-)
OdpovedaťOdstrániťAďka, narobila si mi teraz večer hrozné chúťky! mňam, mňam, kôprovku sme dávno nemali a to mäsko ... pekne si to aj naservírovala :)
OdpovedaťOdstrániťPekný víkendík, J.
to musi byt ale uzasne papanicko,Adrika:)
OdpovedaťOdstrániťWow! That looks so delicious! Definitely bookmarked!
OdpovedaťOdstrániťIvanka, dakujem pekne za mily komentarik
OdpovedaťOdstrániťZuzka, dakujem. Chutilo nam a veeeeeeeelmi:)
OdpovedaťOdstrániťMariannka,ak naozaj vyskusas, budem rada, ked pridas komentarik k tomuto jedlu. Aj negativny:)
OdpovedaťOdstrániťMarysity, toto by si urcite zvladla. Je to mnam. Jasne,ze nie pre toho, kto nema rad omacky:)
OdpovedaťOdstrániťTinka, zial uz nie:( Uz len ked si sama urobis:)
OdpovedaťOdstrániťJanka, ja som uz tiez velmi davno nerobila. Kedze panenka je taka suchsia, ziadalo sa nam trochu omacky k tomu. Male zmeny v priprave a velke v chuti:)
OdpovedaťOdstrániťMartinka bolo, veru bolo...:) Raz za cas dobre padne aj take cosi
OdpovedaťOdstrániťRenata you are very nice. Thanks
OdpovedaťOdstrániťKôprovku milujem už od detstva!
OdpovedaťOdstrániťAhoj Adri! Uvarene a uz aj ochutnane!!! Musim povedat,ze omacka je uzasna, teda mne velmi chuti, a k tomu este to masko a pyre, no paraaada!!! Dakujem za inspiraciu, urcite som to nerobila posledny krat!!! Myslim,ze aj mojej polovicke bude chutit, kedze on ma rad taketo dobrotky ;o)
OdpovedaťOdstrániťGabriel: ja naopak. Ked som bola dieta, velmi som nemusela a terz zboznujem ju:)
OdpovedaťOdstrániťMariannka dakujem za spravicku, velmi potesila. Pekny zbytok nedele. Pa Ada
OdpovedaťOdstrániťnádhera ... Adrianka, mám veľmi rada tvoje recepty ... tento už je v poradovníku na náš nedeľný obed ...
OdpovedaťOdstrániťJanka, tesi ma,zeta receptik zaujal. Uz ho skusala aj Mariannka. Dufam, ze aj vam bude chutit. A dakujem za mily komentarik
OdpovedaťOdstrániťužasná mnamka velmi sme si pochutili. Díky za výborný receptík...
OdpovedaťOdstrániťako dieťa som kôprovku neznášala ;-) ale táto je fakt lahodná :-)... už dávnejšie som ju zaradila do repertoáru... robím ju aj s mäsovými guľkami a knedľou..
OdpovedaťOdstrániťWau
OdpovedaťOdstrániť