štvrtok 22. septembra 2011

Zapletena panenka s uzasnou koprovou omackou





Zapeceny vrkoc z panenky bol taky nadherny, ked som ho vybrala z rury, az mi ho bolo luto narezat. A prave o to ide. V celku vyzeral tak nadherne... Pokrajany bo taky jemnucky az sa mi platky ( jednotlive pletence) od seba oddelovali. Opat nic narocne, iba zaujimavo upravene masko. No a ta neskutocne vyborna koprova omacka, tak tu by som jedla dokonca aj samotnu. Doteraz som robila omacku  vzdy na oleji a teraz som zamenila olej za maslo. Najemno nastruhana cibula udusena na masle  urobila zazracnu zmenu v chuti tejto omacky. Pozrime sa, ako nato:

Ingrediencie:
bravcova panenka ( mnozstvo podla poctu stravnikov , u mna 450 g)
tenke platky dobrej slaniny napr Pancetta a pod. na 1 panenku 6 platkov
sol, korenie, muskatovy oriesok
olej

na omacku:
1 cibula
cca 50 g masla
1 PL hladkej muky
sol, korenie,
2 PL posekaneho kopru
cca 200 ml vyvaru
cca 200 ml mlieka
1 smotana na varenie 250 ml
par kvapiek citronovej stavy, prip. 1 KL octu

Postup:
maso umyjeme, osusime. Po dlzke ho rozrezeme na tri casti. Na hrubsom konci maso uplne neprerezeme. Vzniknu nam tri pruhy, ktore budeme neskor zapletat.  Posolime, pokorenime, jemne dochutime muskatovym orieskom. Jednotlive pruhy masa oblozime platkami slaniny a zapletame klasicky ako vrkoc. Na  konci maso spojime sparatkom. Prelozime na alobal.  Vrch pokropime olejom , zabalime alobal a dame piect do predhriatej rury na 200 stupnov C ccca 25- 30 minut. alobal odkryjeme a nechame zapiect este dalsich cca 10 minut dozlatista. Skontrolujte si maso pocas pecenia, aby ste ho zbytocne nevysusili!












 Kym sa maso pecie, pripravime si koprovu omacku. Cibulu ( stredne velku)  ocistime a psotruhame na struhadle na mrkvu. Maslo dame rozpustit a pridame nastruhanu cibulu. Kratko porestujeme. Zaprasime hladkou mukou. Opat kratko porestujeme. Stale miesame. Podlejeme vyvarom. Pomiesame a podliejeme mliekom, cim si zredukujeme hustotu omacky.  Podla toho pridavame mnozstvo mlieka. oolime, okoreinme, pridame pokrajany kopor. Stale miesame. Prevarime a nakoniec pridame smotanu. Opat zamiesame a nechaem kratko prevarit. Dva , tri bubliny a odstavime z tepla. Podavame so zemiakovou kasou. Chcela som servirovat akoze trendy:). Urobila som zo zemiakovej kase lozko pre jazero. Vnutro mala tvorit  koprova omacka. Zial,  nie som  dobry stavitel, pretoze som postavila nizku hradzu a hladina jazera mi pretiekla cez hradzu:) Hadam nabuduce to uz bude lepsie:)
 









 Prajem dobru chut!



25 komentárov:

  1. Aďka, trendy-netrendy, mňam,to vyzerá delikatesne!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. mnaaaam :) to vyzera zaujimavo a urcite to chutilo bajecne :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. uz viem co bude v nedelu na obed!!! mnaaaam! dakujem za inspiraciu Adri!!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. to vyzera kraaasne a uzasne! hned by som si dala a to som mala dost pozde ranajky :)))

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Mňamky Adri, toto je presne to na čo mám teraz chuť :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Aďka, narobila si mi teraz večer hrozné chúťky! mňam, mňam, kôprovku sme dávno nemali a to mäsko ... pekne si to aj naservírovala :)
    Pekný víkendík, J.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. to musi byt ale uzasne papanicko,Adrika:)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Wow! That looks so delicious! Definitely bookmarked!

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Ivanka, dakujem pekne za mily komentarik

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Zuzka, dakujem. Chutilo nam a veeeeeeeelmi:)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Mariannka,ak naozaj vyskusas, budem rada, ked pridas komentarik k tomuto jedlu. Aj negativny:)

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Marysity, toto by si urcite zvladla. Je to mnam. Jasne,ze nie pre toho, kto nema rad omacky:)

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Tinka, zial uz nie:( Uz len ked si sama urobis:)

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Janka, ja som uz tiez velmi davno nerobila. Kedze panenka je taka suchsia, ziadalo sa nam trochu omacky k tomu. Male zmeny v priprave a velke v chuti:)

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Martinka bolo, veru bolo...:) Raz za cas dobre padne aj take cosi

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Ahoj Adri! Uvarene a uz aj ochutnane!!! Musim povedat,ze omacka je uzasna, teda mne velmi chuti, a k tomu este to masko a pyre, no paraaada!!! Dakujem za inspiraciu, urcite som to nerobila posledny krat!!! Myslim,ze aj mojej polovicke bude chutit, kedze on ma rad taketo dobrotky ;o)

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Gabriel: ja naopak. Ked som bola dieta, velmi som nemusela a terz zboznujem ju:)

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Mariannka dakujem za spravicku, velmi potesila. Pekny zbytok nedele. Pa Ada

    OdpovedaťOdstrániť
  19. nádhera ... Adrianka, mám veľmi rada tvoje recepty ... tento už je v poradovníku na náš nedeľný obed ...

    OdpovedaťOdstrániť
  20. Janka, tesi ma,zeta receptik zaujal. Uz ho skusala aj Mariannka. Dufam, ze aj vam bude chutit. A dakujem za mily komentarik

    OdpovedaťOdstrániť
  21. užasná mnamka velmi sme si pochutili. Díky za výborný receptík...

    OdpovedaťOdstrániť
  22. ako dieťa som kôprovku neznášala ;-) ale táto je fakt lahodná :-)... už dávnejšie som ju zaradila do repertoáru... robím ju aj s mäsovými guľkami a knedľou..

    OdpovedaťOdstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)