utorok 1. novembra 2011

Marcipanove bonbony zo zemiakov


Opat nieco ine, netradicne. Ked som  natrafila na tento recept , tak samozrejme  nutkalo ma vyskusat ho. Zdalo sa to byt velmi jednoduche. Zlozenie: zemiaky, praskovy cukor a par kvapiek mandlovej aromy. A plus kakao na obalovanie. Tak jednoduchsie uz hadam ani nic nemoze byt. V recepte sa pisalo:  pridavame tolko praskoveho cukru, kolko pojmu zemiaky, aby nam vznikla kompaktna hmota. Cize som predpokladala , ze tam ide viacej toho praskoveho cukru.Na 200 g zemiakov som zacala s 300 g praskoveho cukru. Potom som pridala dalsich 300 g, to uz mi  oci isli dosikma:) a po pridani dalsich 200 g som takmer skolabolvala. Takze na 200 g zemiakov 800 g praskovo cukru. Riadna pecka. Vyskusala som a tak mozem konstatovat, ze nie je to chutovo zle. Pripominalo mi to fondanove salonky s mandlovou prichutou  z detstva. Ide o riadnu kaloricku bombu, takze  jeden bonbon  a dost:). Horke kakao zmiernuje sladkost  bonbonov.Uskladnujeme  ich v chladnicke.

Ingrediencie:
200 g zemiakov ( uvarenych )
cc 800 g praskoveho cukru
1 KL mandlovej aromy
kakao na obalovanie

Postup:


Zemiak uvarime v supke . Vychladime a ocistime. Postruhame na struhadle na mrkvu. Pridavame preosiaty praskovy cukor a mandlovu aromu. Spracujeme kompaktnu hmotu. Odlozime na 30 min. do chladnicky, aby masa trochu zatvrdla. Malou lyzickou odkrajujeme z hmoty. Urobime gulky a obalujeme v kakau. Odlozime na tacku a dame do chladnicky. Mozem pred podavanim prelozit do papierovych kosickov.






K O N I E C

19 komentárov:

  1. Ja asi odpadnem! toto by ma v zivote nenapadlo, urobit sladkost zo zemiakov, jedine, co poznam, je zemiakovy cukor ;o) normalne mam nutkanie to vyskusat, pomoooc a este som k tomu aj taka hladnaaaa!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Musela som kliknúť na tento článok, keď som jeho nadpis uvidela v mojom google readeri. Neverila som vlastným očiam a do poslednej chvíle som myslela, že to bude len nejaká finta. A ono to je naozaj tak, že si robila so zemiakov bonbóny. Nemusela som ani fondánové salónky, ani nemám rada nič s mandľovou príchuťou, takže nehrozí, že by som túto kalorickú bombu skúšala. Ale pri tej príležitosti som si spomenula na zemiakový cukor. Vieš, o čom píšem?

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Jéé, to by mě fakt nikdy nenapadlo že je to možné :D no, ale asi to vidím na dávku tak z 50g brambor, co zbudou od oběda :))

    OdpovedaťOdstrániť
  4. jemine, toto som nemala vidiet, ja marcipan dokazem konzumovat na TONY! a teraz takyto jednoduchy recept na to.. to zas budu kila navyse, ...ja asi nemam moznost schudnut a ked, tak to bude hotova vojna s telom :)))

    OdpovedaťOdstrániť
  5. tie sú ale krááásne ... kedysi veľmi dávno som niečo podobné vyrábala na Vianoce ... ďakujem za pripomenutie, musím pohľadať recept a tuším ich aj na Vianoce urobím :))

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Adriana!
    Ez nagyon jó lett!
    Van egy hasonló receptem:
    http://gesztenye-bonbonmania.blogspot.com/2011/01/csokival-toltott-marcipanburgonya.html

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Vyzerá to super, určite to vyskúšam.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Jů, zavítala jsem sem poprvé, krásné stránky, a z toho receptu mi úplně spadla čelist:-) Takové "vtípky" mám ráda, ukládám a těším se na vyzkoušení.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Mariannka, ja som tento recept zahliadla v jednom polskom casopise a zaujal ma. Nemozem tvrdit, ze je to absolutne to najlepsie, co som v zivote jedla, ale vyskusala som to. Je to zaujimave a je to take nieco ine:)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Ano mimi-tulipanova, viem o com pises. Ale tie roky utekaju, co? :)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Meg, ja robim k obedu zemiaky s maslom, ale nie som presvedcena, ze taketo zemiacky by sa hodili na tento recept.

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Marysity, toto nie je doslova marcipan, ale skor fondan. Marcipan tam pripomina iba ta mandlova aroma, ale v tomto recepte skor prevlada cukor.

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Janka, skus pohladat a rada sa necham inspirovat u teba.

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Kedves Gesztenye,en beneztem a blogodra. Oooh, hat tied sokkal, sokkal szebb es jobb is.

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Cervicka a Viva, bude mi potesenim, ked sa inspirujes tymito bonbonmi.

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Vanda, dakujem za navstevu a verim, ze tu zavitas aj v buducnosti.

    OdpovedaťOdstrániť
  17. počuj, pri maľovanej roláde som písala, že som pyšná na takú šikovnú sestru, ale pri tomto recepte mám pocit, že si z inej planéty:), čo ty ešte nevskúšaš,na také recepta treba mať aj riadnu dávku odvahy , či to splní očakávania, keďže ja fondán milujem, tak tot isto vyskúšam, pa

    OdpovedaťOdstrániť
  18. A to jsem si myslela, že 300g cukru na blondies je mega množství :D Každopádně věřím, že brambůrky jsou dobré - už jen podle toho, jak krásně vypadají :)

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Na fotke vyzeraju velmi dobre Adi, ale toto asi nevyskusam :-)

    OdpovedaťOdstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)