sobota 11. februára 2012

Medovy kremes




"Uz by si mi mohla upiect nejaky normalny kolacik." Pri tejto vete mojej drahej polovicky mi skoro zabehlo. Obratila som sa na neho s otaznikmi v ociach a rovno som tie otazniky aj vyslovila. " Aaa aky je to podla teba poriadny kolacik?"  Otazniky v mojich ociach vystriedali vykricniky. Prosim, prosim , len nech tvoja odpoved nie je: piskotova rolada s dzemom. Prosim, nie! To by som asi nepredychala. Neviem, ci videl tu vystrahu v mojich ociach lebo jeho odpoved  bola nasledovna: " No vies, dal by som si uz aj kremes."  Dobre, kremes moze byt. " Aaa, ktory kremes mas na mysli? Ten s listkovym cestom alebo ten, co pecie aj mama? Moze byt ten, co pecie mama." OK a bolo rozhodnute o kolaciku na nedelnajsie popoludnie. Takze som piekla taky normalny kolacik pre moju drahu polovicku - Medovy kremes:)))))))
Je to velmi stary recept, ale kedze ho maju rady aj moje dievcence, tak takto ho budu mat poruke, ked si ho budu chciet pripravit aj same. 
Ingrediencie:
300 g hladkej muky
100 g praskoveho cukru
2 vajcia
50 g masla rozpustit
1 PL medu ( kopcovita)
1/2 KL soda bicarbony

krem:
900 ml mlieka
2 zlate klasy ( prip. 2 vanilkove pudingy)
2 PL hladkej muky
1 zltok
1 vanilkovy cukor
200 g masla
150 g praskoveho cukru

okrem toho:
2 praskove slahacky
300 ml mlieka
100 g  cokolady na polevu
platok cery na zriedenie cokoladovej polevy

Postup:
preosiatu muku, cukor a soda bicarbonu zmiesame na doske. Pridame vajcia, rozpustene maslo a med. Zahnetieme cesto, rozdelime ho na polovicu a rozvalkame na velkost plechu. Pecieme na opacnej strane plechu, ktory jemne potrieme tukom. Pecieme vo vyhriatej rure na 190 stupnoch C velmi kratko iba cca 5 minut. Cesto ma byt svetle. Ihned po vybrati z rury si ho nozom dookola oddelime od plechu a zosunieme na rovnu plochu. Vychladnutim cesto trochu stvrdne.





 
V mlieku rozhabarkujeme zlate klasy, zltok, vanilku a muku a za staleho miesania uvarime hustu kasu. Miesame poctivo, aby nam kasa neprihorela. Kasu nechame vychladnut, obcas premiesame, aby sa nam nevytvorila koza. Maslo vyslahame s praskovym cukrom a vychladnutu kasu v malych mnozstvach zaslahame do masloveho kremu.


Vyslahame si podla navodu praskovu slahacku. Ak sa kolacik rychlo zje, mozete pouzit aj cerstvu  slahackovu smotanu. Ja som pouzila praskovu - polsku, ale akosi moja slahackova vrstva nebola taka pekna vysoka, ako zvycajne.  Na spodny plat cesta natrieme plnku. Na plnku natrieme slahacku a prikryjeme druhym platom cesta.Nad parou rozpustime cokoladu, pridame platok cery na zriedenie cokoladovej polevy.  Nakoniec zakusok  polejeme cokoladovou polevou. Ked je kremes v chladnicke, cesto je trochu tvrdsie, ale ked postoji chvilu na tacke, rozplyva sa na jazyku.




Na zaver mozem konstatovat,ze moja draha polovicka napokon rozhodla  o tomto "normalnom" zakusku  a veru nebola to zla volba:)))))) Nech sa paci, racte si pochutnat.




35 komentárov:

  1. Mňami Andrejka, milujem klasiku ...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. aký je do-ko-na-lý, Adrianka, práve včera som mala naň strašnú chuť, a teraz mám ešte väčšiu :)))

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Vypadá to uzasne! :)) Uplne byych snedla monitor :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Krémeše s medovým cestom som ešte nejedla, ale určite chutia rovnako dobre, ako tie s lístkovým. Mimochodom, návštevy tvojho blogu mi nerobia veľmi dobre. Bude mi chvíľu trvať, kým si tie tvoje lákavé krémeše vyhodím z hlavy :-) Priberám už len z pohľadu na ne.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danielka, ved to je taky starodavny recept. A ja zas chodim k tebe velmi rada, vzdy sa dozviem nieco nove a pokocham sa krasnymi foteckami.

      Odstrániť
  5. jééé to je nádherný ;-) šikulka!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ahoj Adi, řezík je už od pohledu mňamka. Už jsem si ho dala do záložky. :-D

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Kúsok tohto medového krémeša by som si dala.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Odpovede
    1. Tinka mile rada pre teba vzdy, ale zial uz nie je. To je este zakusok z minuleho tyzdna:)

      Odstrániť
  9. Este krajsi ako z cukrarne!!! Vyzera neskutocne dobre!!!!!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mariannka on nielen dobre vyzera, ale aj dobre chuti...

      Odstrániť
  10. Joj Aďka, aspoň jeden kúsok by si mi mohla poslať. Ukladám receptík

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ivanka, mile rada, ale tento kolacik bol minuly tyzden

      Odstrániť
  11. Veru krásny ho máš...medové krémeše piekla moja teta :-) tiež by som si dala

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Adrianka takýto robí moja maminka :) je najlepší na svete:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ajka, to je uz velmi stary recept. Veru je fajnovucky.

      Odstrániť
  13. Adrika :-DDDD, smejem sa, pretože môj manžel tiež a nie raz povedal..... "...upeč už taký normálny koláč...", "...ty len skúšaš a stále nové a nové a tie staré kedy prídu na rad..."??? :-DDDDD

    OdpovedaťOdstrániť
  14. ach, mnam! u nas akykolvek medovy nikdy nesklame :)

    OdpovedaťOdstrániť
  15. haha Andrianka:))) som sa zasmiala pri citani uvodu k tomuto receptiku. No, ja mam s mojim manzelom pravidelne taketo debaty - on chce "normalny kolac", co znamena nejaky tradicny stokrat omnielany kolacik od jeho mamy:))) Aj ked sa vzdy trochu hnevam, pravdupovediac mam tieto tradicne kolace aj ja strasne rada. Tvoj medovy kremesik je uplne dokonaly a urcite tak aj chutil! Dakujem za receptik, ktory sa i mne velmi hodi:)

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Nádherné! Úplně mě fascinuje, jak se ti vždycky řezy podaří nakrájet tak geometricky přesně, je to vážně perfektní! Jak jsem četla tvůj rozhovor s manželem, musela jsem se smát, protože přesně o to mě pořád dokola žádá taťka :D Já se zase vždycky modlím, ať neřekne štrůdl, protože ten se u nás dělá neskutečně často (minimálně 2x za mšěsíc) :D

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Fakt krasne :D Mne je vzdycky receno, ze mam udelat hlavne neco neco jednoducheho a at nevymejslim :D

    OdpovedaťOdstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)