nedeľa 3. marca 2013

Snehove torticky s prazenymi mandlami, mascarpone a Baileys likerom




Tento elegantny dezert moze dat krasnu bodku za  slavnostnou vecerou, ci bedom. Pripravte pre svojich blizkych a najmilsich tento nenarocny , no zato efektny dezert. Alebo si ho pripravte len tak, na nedelnajsie poobedie k salke dobrej kavy. Snehovym pusinkam  vo forme mini torticiek so skvelym kremom a poprazenymi mandlami len malokto odola. Ked som bola male dieta, mamka vesala na vianocny stromcek snehove venceky.Vzdy som ich vyjedala.Trochu som si tymto dezertom pripomenula detske casy. Tentokrat som  ich vsak pripravila v takej luxusnejsej verzii. Mascarpone v kombinacii s Baileys likerom je prijemnym posteklenim chutovych poharikov. Alkohol vobec nie je citit, skor  iba zvyraznuje chut kremu. Robila som Pavlovu s podobnym kremom, ale pouzila som vajecny konak a pravdupovediac  krem s advokatom mi chutil viac. Takze, ci uz sa rozhodnete pre Baileys alebo Advokat isto neolutujete. Rozhodne tento dezert doporucujem pre milovnikov sladkych dezertov....
Ingrediencie:
4 bielky
stipka soli
220 g jemneho krystaloveho cukru
70 g mandlovych lupienkov ( oprazenych)

Krem:
250 g mascarpone
250 ml slahackovej smotany
1 PL praskoveho cukru 
70 - 80 ml  Baileys ( prip. Advokat -vajecny liker) mnozstvo si upravte podla svojej chuti
Okrem toho:
30 g mandlovych lupienkov ( oprazenych) na posypanie
2-3 PL Baileys-u na poliatie torticiek

Postup:
Na suchej panvici oprazime mandlove lupienky. Nechame ich dobre vychladnut. Bielka vyslahame so stipkou soli. Ked uz zbeleju, postupne po lyziciach pridavame cukor. Cukor pridavame v malych mnozstvach za staleho slahania. Slahame, kym sa cukor  neroztopi a bielka su pekne biele, leskle a metlicky zanechavaju stopy. Opatrne zamiesame oprazene mandlove lupienky. Na plech vylozeny papierom na pecenie ukladme lyzicou kopceky snehu. Davame dve lyzice na 1 torticku. Mozete davat aj po jednej lyzici a tak budete mat viac kusov mensich torticiek. Z tohoto mnozstva vyslo 12 kusov vacsich torticiek. Davame dalej od seba, pri peceni trochu narastu. Ruru predhrejeme na 90 stupnov C (teplovzdusna) a susime torticky 1,5-2 hodiny. Snehove torticky su zvonku pekne chrumkave a vo vnutri  su trochu tahave. Nie je to Pavlova , ktora je vo vnutri penova.  Ruru vypneme a dvierka pootvorime. Torticky nechame v  rure do uplneho vychladnutia.
Slahackovu smotanu vyslahame. Mascarpone vymiesame s praskovym cukrom, Baileys-om (pridavame postupne, aby krem nezredol). Opatrne vmiesame vyslahanu slahacku. Vychladnute torticky ozdobime kremom, posypeme oprazenymi mandlami a pokropime Baileys -om (prip. Advokatom).  Torticky plnime kremom pred podavanim. 










10 komentárov:

  1. No to je dokonalé Adi...tie tvoje snehové výtvory sú všetky perfektné. Mne stále ostávajú bielky a u teba čerpám námety a doma vypakám...potom vezmem do práce a ženy sa olizujú až za ušami. Moje vnúčatká také ešte nemôžu, ale ja áno :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Adri, uuuzasne, krasne zaroven!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Aďka, ty si proste profesionálka, vyzerá to úžasne. Papa

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Adi tie sú krááááásne mne sa také nedaria ja to proste s tým snehom neviem:(

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Adrika = pokušiteľka naša, čo nám to robíš? To sa nedá vydržať byť chvíľu na blogspote a nenazrieť sem... a tu takéto neskutočné pokušenie!!! vŕŕ :-D
    Ale dezert je nááádherný, pôsobí tak nebesky ale ty si malá čertica :-*

    OdpovedaťOdstrániť
  6. to je neskutočne nádherné a tiež aj fotky, si veľmi šikovná Adrianka! :-) Radosť prezerať Tvoj nádherný a lákavý blog :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Me encanta el mascarpone todo queda muy delicioso buena receta,saludos desde el sur de Chile,abrazos y abrazos.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Aduško, tohle musí být prostě úžasné. A navíc Tvoje fotky, jsou prostě dokonalé, prosvětlené, báječné... Jsem spíše masová, ale už asi půl hodiny si listuji Tvými sladkými recepty a dívám se :-)
    Měj se krásně
    P.

    OdpovedaťOdstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)