nedeľa 31. marca 2013

Velkonocna mandarinkova torta






S touto tortou som dost experimentovala. S vysledkom som viac nez spokojna. Na krem som brala inspiraciu z tejto torty. S mensimi upravami som ho pouzila aj tentokrat. Verte mi, ze mascarpone v spojeni s vajecnym likerom vam zarucene postekli vase chutove pohariky.  Chcela som mat rovnomerne piskotove korpusy, tak som ho upiekla na trikrat. Piskota je jemnucka , vobec nie je dusiva. Mandarinkove zele uprostred vajecno-mascarponovej plnky som si vymyslela sama. V priereze vznikla pekna mozaika. Cely dizajn torty som si vymyslela sama. To sa odrazilo aj na celkovej uprave torty. Kedze som nemala recept preratany a prisposobeny k tomuto dizajnu, tak korpusy prevysovali detske piskoty. Riesila som to tak, ze som ich posunula vyssie a spodok, kde mi chybali piskoty som vyplnila dookola cukrikmi. Pouzila som rovnake cukriky ako na ozdobu na vrchu torty. Trava je zo struhaneho kokosu, ktory som zafarbila zelenou potravinarskou farbou. Vajicka su kupene cukriky. No a to kuriatko ( podla mojho manzela kacka, ale to je jedno , ved aj kaciatka sa liahnu zo skrupin a tiez su poslom jari ...:) ) vo vajecnej skrupinke je mojim druhym minidielkom vymodelovanym z white icingu. Ja sa mu tak velmi tesim..... Iste, nie je to dokonale, ale ja sa mu naozaj  velmi tesim. Pri vyrobe kuriatka v skrupinke som prisla na nejake veci pri praci s WI a urcite  tieto poznatky pouzijem v buducnosti. Ak vas tato torta zaujala, tak sa pozrite na jej pripravu .

Ingrediencie:
rozpis je na formu o priemer 24 cm
na 1 korpus ( vsetky ingrediecie potrebujeme 3x, pecieme 3 korpusy)
2 vajcia
80 g krystaloveho cukru
80 g polohrubej muky
1/2 KL prasku do peciva
2 PL vody
2PL oleja
stipka soli

na plnku:
2x 250 g mascarpone
2x 250 ml slahackovej smotany (u mna  velky double cream -600 ml a z toho 500ml)
1-2 PL praskoveho cukru
6-8 PL vajecneho konaku ( podla chuti )

mandarinkove zele:
2x mandarinkovy kompot - maly 315 g
1x pomarancove zele  (celkove  na 570 ml  tekutiny)
250 ml vody

na kuriatko v skrupinke:
cca 200 g white icingu,
potravinarsku farbu - zltu, ciernu
gumeny cukrik cerveny  a oranzovy ( na zobacik a hrebienok)
solamyl (cornflour ) na podsypavanie

okrem toho:
 4 PL struhaneho kokosu, zelenu farbu, dlhe piskoty ( 1 cely balik+ 5 kusov), maslu na uviazanie

Postup:
Najprv si upecieme korpusy na tortu. Bielka vyslahame so stipkou soli. Ked zbeleju pridavame po lyziciach cukor. Dobre vyslahame. Pridame zltka a preslahame na najnizsich obratkach. Pridame vodu, olej. Zakazdym preslahame. Nakoniec pridame preosiatu muku zmiesanu s praskom do peciva, premiesame uz iba rucne, varechou. Vylejeme do tortovej formy, ktorej spodok sme vylozili papierom na pecenie. Pecieme vo vopred vyhriatej rure  pri teplote 180 stupnov C cca 12-15 minut. Vyberieme z rury a dame vychladnut na mriezku. Ak nemate dve formy, tak umyte studenou vodou, utrite dosucha a moze ist dalsie cesto do rury.
Mandarinky zlejeme zo stavy a nechame dobre odkvapkat. Odlozime bokom . Zele  ( ak nemate taketo ovocne mozete nahradit cirym zele v spojeni s pomarancovym prip. mandarinkovym sirupom) rozpustime v 100 ml vody. Dolejeme zvysnych 150 ml vody. Povodne je toto ovocne zele, ktore som pouzila az na 570 ml, ale ja som mnozstvo vody znizila, aby bolo zele pevnejsie. Kym  zele chladne vymiesame mascarpone s praskovym cukrom a vajecnym konakom. Cukor a vajecny liker pridavame v po lyziciach  a vzdy dobre premiesame. Miesame zasadne iba rucne s varechou lebo mascarpone ma tendenciu pri  miesani mixerom zrednut. Slahackovu smotanu vyslahame a jemne zamiesame do mascarpone plnky. Korpus ulozime na podnos. Mozeme ulozit pod neho dva kancelarske papiere iba minimalne prelozene, ktore po ukonceni torty jemnym nadvihnutim vytiahneme a podnos ostane cisty. Korpus pokropime stavou z mandarinok. Mascarpone krem pomocou cukrarenskeho vrecka nanesieme po okraji na korpus. Vyplnime nim aj prostriedok korpusu a na korpus nanesieme  este jeden pas kremu pomedzi uz naneseny krem. Do volneho priestoru ( v dvoch radoch) poukladame scedene mandarinky. Mandarinky zalejeme ochladenym a uz pomaly tuhnucim zele. Odlozime asi na 15 minut do mraznicky, aby zele zatuhlo. Rovnako postupujeme aj s druhym korpusom. Pokvapkame stavou, nanesieme krem, mandarinky a zele. Prikryjeme tretim korpusom a tortu namazeme tenkou vrstvou zvysneho kremu. Poukladame dookola torty dlhe piskoty a uviazeme maslu. Dame do chladnicky stuhnut. Potom dozdobime tortu.

toto pomarancove zele som pouzila


mascarpone s vajecnym konakom


pridame slahacku


naneseny krem, mandarinky, zaliate zele ( krem davame v dvoch vrstvach)

Priprava kuriatka v skrupine:
je dobre, ak si ozdobu na tortu pripravite aspon den vopred, aby white icing zatvrdol a lepsie tak drzal tvar. Z white icingu si odoberieme asi 100 g ( nevazila som) a rozvalkame kruh s priemerom  10 cm s hrubkou 0,5 cm. Na podsypavanie pouzijeme male mnozstvo solamylu ( cornflour-u). Na okraji vyrezeme male trojuholniky. Dame na nieco oble a nechame do druheho dna zatvrdnut. Mne dobre posluzila hruska v malom pohariku. Do  dalsich cca 100 g white icingu pridame zlte potravinarske farbivo. Dobre prepracujeme a vytvarujem dve gule. Jednu mensiu a jednu vacsiu. Z cerveneho zele cukrika urobime zobacika a z oranzoveho cukrika urobime hrebienok. Oci urobime sparadlom a zafarbime ciernou potravinarskou farbou. Do spodnej vacsej gule vpichneme sparadlo a nastokneme nan mensiu gulu - hlavicku. Nechame zatvrdnut. Na druhy den vlozime kuriatko do skrupinky a pridame na tortu, ktoru sme posypali kokosom a ozdobili cukrikovymi vajickami.



torta v reze

Veselu a chutnu Velku noc!

9 komentárov:

  1. Adrianka, to je nádherná a milučká torta, obdivujem ťa! :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Nádherná tortička, máš úžasne ručičky, také želé som u nás ešte nevidela...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ivanka dakujem pekne...zele je kupene tu, v Anglicku, preto so pisla aj v postupe, ze sa da nahradit cirym zele v spojeni s pomarancovym prip. mandarinkovym sirupom...

      Odstrániť
  3. Veľmi pekne si sa pohrala Adi :-) krásna práca!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dakujem Tanicka :)...nie je to dokonale, ale v ramci mojich schopnosti a moznosti...:)

      Odstrániť
  4. To utešené kuriatko na torte ma dostalo..:) Dokonalé ako aj celá torta. ***

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dakujem Evka, takze aj podla teba kuriatko? :) to ma tesi :)

      Odstrániť
  5. toto komentár ani nepotrebuje, hold, kdo umí , ten umí a ja len čumím.............

    OdpovedaťOdstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)