nedeľa 7. apríla 2013

Cviklovo-pomarancovy salat



Aj vy uz mate tejto dlhej predlhej zimy plne zuby? Doprajte si tanier plny farieb a vitaminov. Poviete si, no co uz je len toto za kombinacia. Cvikla a pomaranc. Aj ja som mala obavy, ze co z toho vzide. Prekvapivo vyborny, lahky salatik. Zalievka a posyp s oprazenymi piniovymi orieskami  urobil svoje.  Oboje mame radi. Aj cviklu aj pomaranc. O tom, ze cvikla je bohatym zdrojom latok pre nase zdravie hadam netreba nikoho presviedcat. Ak niekto chce vediet o jej zdravych ucinkoch viac, doporucujem precitat tento clanok http://plnielanu.zoznam.sk/c/1125/cervena-repa-smely-bojovnik-za-krasu-a-proti-rakovine.

Ingrediencie:
pre dve osoby
2  uvarene cvikly
1-2 pomarance
1 PL nasekanej cervenej cibule
20 ml olivoveho oleja
1 PL medu
3 PL pomarancoveho dzusu
sol, cerstvo mlete cierne korenie
( ako podklad mozno pouzit rukolu, cinsku kapustu-podla chuti)
1 PL poprazenych piniovych orieskov

Postup:
Cviklu uvarime vo vode a nechame vychladit. Osupeme. Na suchej panvici oprazime piniove  oriesky. Nechame vychladit. Urobime zalievku. Doporucujem dat do malej flase od zavaraniny olej, med, pomarancovy dzus, sol, korenie. Flasu  uzatvorime a dobre vsetko spolu premiesame ( ako v sejkri). Na spodok misy ulozime salat podla chuti ( mozno vynechat). Pomarance osupeme a narezeme ich na 4 mm kolieska. Rovnako narezeme aj cviklu. Kolieska cvikly a pomarancov striedavo ulozime na tanier a polejeme zalievkou. Posypeme cervenou nadrobno posekanou  cibulou. Na zaver posypeme  oprazenymi piniovymi orieskami .



3 komentáre:

  1. Zítra jdu koupit pomeranče! Řepu mám, ale piniové oříšky nemám, čím je nahradit? Můžu použí lískáče nebo mandle?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Martinka myslim, ze kludne postacia aj sezamove semiacka :) su take jemnejsie ako ine oriesky

    OdpovedaťOdstrániť
  3. jednoduché, zdravé a chutné, len u nás v tom úúúúúžasnom obchode zas nemajú cviklu,ale ja sa nevzdám, zoženiem a podám hlásenie

    OdpovedaťOdstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)