sobota 9. apríla 2016

Jablkové rezy s penou





Tento zakusok som jedla pred mnohymi rokmi u mojej krstnej mamy. Zakusok mi velmi chutil, tak samozrejme som si vypytala recept. Dnes sa rada s nim podelim aj s vami. Mozno niektori ho poznate, mozno niektori nie. Jablcka sa hodia viac kyselkave  ( aspon pre mna ) a jemna snehova pena korunovana  (pre mna milovnika orechov) jemne pripecenou orechovou posypkou  poskytuje skvely chutovy zazitok. Tak co? Oslovil aj vas?  Pozrime sa, co potrebujeme na jeho pripravu.
Ingrediencie:
rozpis je na plech 30x40 cm
4 vajcia
4 zltky
6 PL krystaloveho cukru
200 g polohrubej muky
1 prasok do peciva
100 ml vody
100 ml slnecnicoveho oleja
stipka soli

Plnka:
1200 g jablk ( ocistit, pokrajat na stvrtiny)
1 PL citronovej stavy ( pridavame iba ak su malo kyselkave jablka)
1 vanilkovy cukor (prip. semiacka z 1 vanilkoveho struku)
1-1,5 KL mletej skorice 
50 g Zlateho klasu ( prip. vanilkovy puding, )
50-100 ml vody ( mnozstvo zavisi od stavnatosti jablk)

Pena:
4 bielka
stipka soli
8 PL krystaloveho cukru
80 g nadrobno posekanych  orechov


Postup:
Bielka naslahame so stipkou soli. Postupne pridavame cukor a zakazdym dobre preslahame. Ked je pena tuha, pekne biela a metlicky zanechavaju v nej stopy,  na najnizsich obratkach vmiesame 8 zltkov. Pridame vodu, preslahame. Pridame olej, preslahame. Nakoniec uz len rucne vmiesame preosiatu muku zmiesanu s praskom do peciva. Pecieme vo  vopred vyhriatej rure pri 180 stupnov C cca 15 minut na vymastenom a mukou vyspypanom plechu. 
Kym sa pecie cesto pripravime plnku. Vopred osupane a na stvrtky pokrajane jablka podusime s vanilkovym cukrom, mletou skoricou a troskou vody.Ak su jablka malo kyselkave, pridame aj citronovu stavu. Najprv pridame iba 50 ml vody, pretoze jablka dusenim pustia stavu. Ak su malo stavnate pridame este trosku vody. Podusene jablka popucime  ( napr. pucitkom na zemiaky alebo len vidlickou). Nevadi, ak sem-tam ostane vacsi kusok.
Zlaty klas rozmiesame v 300 ml vody a vlejeme do udusenych jablk. Kratko povarime a odstavime. Jablkovu kasu nechame chvilu postat. Este teplu ju natrieme na upecenu piskotu. Rovnomerne rozotrieme.
Bielka na penu vyslahame so stipkou soli a postupne po lyziciach zaslahavame cukor. Misu prelozime nad paru ( hrniec s vodou, ale davame pozor , aby dno misy sa nedotykalo vody) a slahame dotuha aspon 8-10 minut. Penu rozotrieme na jablkovu plnku, posypeme nadrobno posekanymi orechami a dame do rury zapiect. Zapekame pri znizenej teplote na 150 stupnov asi 15 minut. Pena ma mat svetloruzovkasty nadych. 






                                                             Prajem dobru chut!


5 komentárov:

  1. To vypadá nádherně. Je vidět, že je to opravdu pečeno s láskou. Příjemné jarní dny a spoustu dalších dobrot přeje Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dakujem pekne Jarka za mile slovicka. Aj vam vsetko dobre prajem a tesim sa opat na vasu navstevu :)

      Odstrániť
  2. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Vcera som ho urobila, bielkova pena sice nevysla ako mala (bola som leniva slahat ju 10 minut) ale na chuti mu to neubralo :) vyborny je!!!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dakujem krasne za komentarik aj navstevu na blogu :). Verim, ze najdete mnoho inych inspiracii u mna na blogu

      Odstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)