nedeľa 4. decembra 2016

Čokoládovo-banánová torta so zrkadlovou polevou





 Dost dlho som vahala s uverejnenim tohoto postu. Nepodarilo sa mi pekne nafotit tortu. Piekla som ju pre dcerku a mojho zata k narodeninam. Jednu pre oboch , kedze maju narodeniny s jednodnovym rozdielom. Cestovali sme s nou asi hodinu a pol autom, takze ked sme dorazili, bola som stastna , ze prezila tu cestu. Potom gratulacia a velke prekvapenie zo Slovenska. Bol taky frmol, ze som ledva stihla urobit par zaberov. Ak k tomu priratame zle svetlo.... Lenze ta skvela chut a vyborna zrkadlova poleva prevazili neistotu zo zlych fotiek a rozhodla som sa podelit sa o tento vyborny recept. Cokoladova plnka s bananmi je pre mna osobne velmi dobra kombinacia. Trochu som sa obavala polevy, ale mozem kludne doporucit vyskusat ju. To prekvapenie zo Slovenska je az a konci prispevku.

Ingrediencie:
rozpis na 24 cm  tortovu formu

Korpus:
2 vajcia
80 g krystaloveho cukru
80 g polohrubej muky
1/2 kl prasku do peciva
2 PL vody
2PL oleja
stipka soli
Vsetko potrebujeme 3x ( pecieme 3 korpusy)

Krem:
2x slahackova smotana
150 g cukru
5 PL kakaa ( preosiateho)
200 g horkej cokolady
250 g masla

Poleva:
75 ml vody
150 ml medu
150 ml kondenzovaneho zahusteneho mlieka ( Salko)
150 g krystaloveho cuikru
4 platky zelatiny ( Dr.Oetker}alebo 1 PL
150 g tmavej cokolady ( u mna 74 % tna)
 okem toho:
4 banany
75- 100  ml sirupu s vodou alebo ovocna stava z kompotu na pokropenie korpusu (ja som pouzila Esspreso tea zriedeny s vodou)

Postup:

Najprv si upecieme korpusy na tortu. 

Bielka vyslahame so stipkou soli. Ked zbeleju pridavame po lyziciach cukor. Dobre vyslahame. Pridame zltka a preslahame na najnizsich obratkach. Pridame vodu, olej. Zakazdym preslahame. Nakoniec pridame preosiatu muku zmiesanu s praskom do peciva, premiesame uz iba rucne, varechou. 
Vylejeme do tortovej formy, ktorej spodok sme vylozili papierom na pecenie. Pecieme vo vopred vyhriatej rure  pri teplote 180 stupnov C cca 12-15 minut. 
Vyberieme z rury a dame vychladnut na mriezku. Ak nemate dve formy, tak umyte studenou vodou, utrite dosucha a moze ist dalsie cesto do rury.
Mozete si upiect jeden korpus naraz a potom rozrezat ho na tri rovnake casti, ale ja ich  radsej peciem osobitne. Potom vsak treba predlzit aj dobu pecenia minimalne na 30 minut. Skuska spajlou.

Pripravime krem


Slahackovu smotanu, cukor, preosiate kakao privedieme k varu. Odstavime z tepla a nalameme do nej cokoladu. Pridame na mensie kusky nakrajane maslo.  
Krem za obcasneho premiesania nechame vychladnut. Prikryjeme foliou, tak aby sa dotykala slahackovej zmesi. Zabranimme tym tvorbe "koze".  Odlozime do chladnicky aspon na 12 hodin a potom elektrickym slahacom vyslahame tuhy krem.

Z koprusu odstranime z vrchnej strany "kozu". Polejeme stavou (sirupom), Natrieme kremom a pokrajame 2 banany. Doporucujem krajat trochu hrubsie kolieska. Ja som krajala velmi tenke, tak ich nebolo ani vidiet.
Vezmeme  si druhy korpus. Opat odstranime "kozu". Natrieme kremom a prilozime korpus s kremom na nakrajane banany. Korpus zvrchu pokropime stavou ( sirupom)  a natrieme cokokrem. Opat nakrajame  na kolieska banany.
Vezmeme si treti korpus. Natrieme kremom a prilozime kremom na nakrajane banany.
Celu tortu potrieme zvysnym kremom a odlozime do chladnicky, aby dobre zatuhla. Je dolezite , aby bol krem pred polievanim polevy dobre stuhnuty. 

Kym torta tuhne, pripravime si zrkadlovu polevu.

Zelatinu namocime do studenej vody. Vodu, cukor a med privediem k varu a povarime 2 minuty. Odstavime z ohna Pridame kondenzovane mlieko, od vody vyzmykanu zelatinu a na drobne kocky nalamanu cokoladu. Miesame rychlo kym dostaneme jednoliatu, krasne lesklej konzistencie polevu. Nechame polevu ochladit asi na 19 stupnov. Tortu premiestnime na mriezku alebo  na hrniec obrateny hore dnom. Hrniec musi mat trochu mensi priemer ako ma torta. Podlozime plechom s okrajom, aby mala poleva kde stekat. Tortu polievame polevou pomocou . Najprv pekne do prostriedku a potom podla potreby pri krajoch. Nesmieme polevu rozotierat nozom. Je dost tekuta  a pekne posteka aj po bokoch. po dvoch hodinach je poleva zatuhnuta. Lubovolne ozdobime. 

No a este v uvode slubene prekvapenie zo Slovenska. Prisla mladsia dcerka aj so svojim snubencom. Oslavenci nevedeli o ich prichode. Doniesli sme fajnotky z domu a urobili pre oslavencov takuto torticku:

4 komentáre:

  1. Adrianka, vďaka za super recept. Na Vianoce ju vyskúšam. Perfektné je aj prekvapenie. Vďaka za inšpiráciu.Dúfam, že do Vianoc tu pribudne ešte nejaká inšpirácia. Tvoje recepty sú výborné.
    Zdenka

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Zdenka dakujem krasne za navstevu aj za komentarik.Mam vela v plane na Vianoce a neviem, ci budem stihat pridavat recepty pred Vianocami. Je to dost casovo narocne. Posnazim sa :) Krasny advent zelam Ada

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Pani Adriana,máte môj obdiv.Váš blog je veľmi inšpiratívny,ste neskutočne šikovná.Prajem Vám veľa tvorivých nápadov.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dakujem krasne za mile slovicka, potesili. Vsetko dobre vam zelam

      Odstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)