piatok 11. novembra 2011

Kokosovo-orechove gulky











Biela cokolada, kokos, orechy. Vsetko same mnamky. Uz na prve pocutie ma tento recept zaujal. Recept je z akehosi ( nevidela som ho) slovenskeho kalendara mojej kolegynky. Po odskusani a degustovani tychto uzasnych guliek mi posunula recept . Vyskusala som ho aj ja. Priniesla som  gulky na degustaciu aj do prace . Kedze mi vsetci potvrdili moju domienku, ze sa jedna o absolutne suprovu zalezitost, tak sa rada podelim s vami o tento skvely, jednoduchy receptik. Dufam, ze si pochutite aj vy a nesklame vas. 

Ingrediencie:
tmave  cesto:
200 g pomletych keksov ( Bebe, Marina a pod. ja som pouzila Rich Tea Biscuits)
200 g mletych orechov
100 g trstinoveho  cukru (Muscovado, mozno pouzit aj praskovy cukor)
6-7 PL marhulovej marmelady
2 PL kakaa

biela plnka:

200 g bielej cokolady
50 g masla
100 g kokosovej mucky
na obalovanie: kokosova mucka

Postup: veeeeeeelmi jednoduchy. Pomlete kekse, orechy, kakao, cukor a dzem zmiesame na tuhu masu - cesto. Vytvarujem gulicky vo velkosti vlasskeho orecha. Odlozime na chvilu do chladnicky . Bielu cokoladu rozpustime nad parou spolu s maslom. Stale miesame, kym sa masa nespoji. Odstavime z ohna a vmiesame kokosovu mucku. Nechame vychladnut a odlozime do chladnicky. Ked masa je skoro tuha, formujeme z nej mensie gulky ( asi vo velkosti XL lieskoveho orieska).   Z uvedeneho mnozstva mi vyslo 32 guliciek.






Z orechovej masy na dlani urobime placku a vlozime do nej bielu gulku a obalime ju hnedym cestom. Hotove gulky obalime v kokosovej mucke. Do podavania uskladnujeme v chladnicke.  Mozno ich prerezat nozom nahriatym v horucej vode. Noz osusime  a potom prerezeme napoly a ozdobime vlaskym orechom. Ja som tento krok vynechala. 
Tip: doporucujem do tmaveho cesta pridat kvapku rumu alebo rumovej aromy. Myslim, ze by to viac zvyraznilo chut tychto inak skvelych guliek.







13 komentárov:

  1. Adi už aj bookujem letenku xixi Deni

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Adrianka, ani sa nečudujem, že ťa recept zaujal na prvé počutie :) ... guľky vyzerajú fantasticky, už sa teším na Vianoce (skôr ich asi nestihnem urobiť), ale tvoje recepty sú vždy záruka kvality, takže to pokojne risknem :)) ... a veľmi sa mi páči tento krásny vianočný design, čo si nahodila :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Deni, prid. Ja urobim gulky a ty jednu zo svojich skvotnych torticiek. Dame dobre vinko k tomu a bude eno-nuno.:)))

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Janka, kludne mozes risknut. Som 100% tne presvedcena, ze nesklamu. Tesim sa, ze sa ti paci moj novy vzhlad:) Dakujem.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Jé krása, hned si ukládám, že je na Vánoce zkusím, díky moc! Jsou v nich samé dobré věci :))

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Miluju nepečené cukroví! A tohle vypadá fakt báječně! Už si představuju, jak se jimi o Vánocích cpu :D Mňam!!

    OdpovedaťOdstrániť
  7. tak tieto musim vyskusat a najlepsie este dnes. ja teda na vianoce najviac druhov mavam nepecenych, ale toto do vtedy asi nepocka.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. pekny den, chcem sa spytat ako dlho trva priprava - myslim od zaciatku az kym su hotovo v chladnicke :)
    dakujem
    Joanna

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Meg, Katka, Catalina, dievcence dakujem vam za vase mile komentariky.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Joanna, som trochu zaskocena lebo naozaj som ten cas nestopovala. Samotna vyroba guliciek je velmi jednoducha a rychla. Treba pocitat asi polhodinky s chladnutim v chladnicke. Neviem, ci uspokojiva odpoved, ale nerada si vymyslam. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. dnes som si ich urobila, sú naozaj perfektné... ďakujem za receptik. Lucia

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Lucka, tesim sa , ze chutili. Ja sa nane dnes tiez chystam. Takze budeme mat repete:)

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Váš blog som si dala na lištu a určite sa sem budem často vracať. Milujem jednoduché recepty a tieto vaše sú skvelé. Dakujem za inšpiráciu :-)
    Jarka

    OdpovedaťOdstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)