Ked som videla u Janky (Yanah) jej nadherne jahodove kocky, tak som cely den v praci premyslala nad tymto kolacikom. Musela som ho vyskusat. Kedze sme len dvaja, tak som ho pretvorila na torticku o priemere 20 cm. Vsetko bolo OK, az na moju zelatinu. Dala som jej dvadsat gramov, ale bolo to vela. Velmi rychlo mi tuhla a preto aj ten vrch nie je taky rovny ako mala Janka na svojich kockach.Pouzila som miesto smotany Creme fraiche a od ineho vyrobcu ako zvyknem pouzivat, tak ma aj farbu trochu taku nazltlu a nie je pekna snehobiela ako Jankina. Inak to bolo fantasticke. Urcite vyskusam aj s inym ovocim. Jednoduche na pripravu a ak odratame cas tuhnutia, tak torticka hotova raz-dva:). Janka vdaka za tento skvely recept.
Ingrediencie:
na korpus:
2 vajcia
2 PL krystaloveho cukru
2 PL polohrubej muky
2 PL vody
2 PL oleja
1 KL prasku do peciva
1 PL kakaa (preosiateho)
na bielu penu
200 g bielej cokolady
300 ml kyslej smotany ( creme fraiche)
280 ml slahackovej smotany
15 g praskovej zelatiny ( ja som dala 20 g , ale bolo to vela; mozno by stacilo aj 10 g)
150 ml vody
okrem toho:
cca 700 g cerstvych jahod, 2 PL jahodoveho dzemu
Postup:
bielka slahame so stipkou soli. Ked zacnu beliet, pridame cukor a slahame, kym je pena biela, leskla a tuha. Pridame zltka, zaslahame metlickou na najnizssich obratkach. Pridame vodu, zaslahame. Potom olej, zaslahame. Nakoniec pridame preosiatu muku zmiesanu s kakaom a praskom do peciva. Uz miesame iba rucne, varechou. Vylejeme do tortovej formy o priemere 20 cm, ktorej spodok sme vylozili papierom na pecenie. Pecieme vo vyhriatej rure na 180 stupnov C asi 15 min. Vyberieme a nechame vychladnut.
Slahacku vyslahame a odlozime do chladnicky. Zelatinu namocime do vody a nechame postat, kym napucnie. Asi 10 minut. Cokoladu roztopime nad parou vo vacsej miske. Opatrne! Biela cokolada ma tendenciu zrazat sa:(. Ja som ju dala nad paru, potom som ju odobrala z pary, dobre rozmiesala a vratila spat na paru a opat som opakovala postup asi trikrat, kym nebola cokolada rozpustena a pekna hladka. Medzitym si zohrejeme zelatinu. Pozor! Nevarit! Zelatinu zaslahame do rozpustenej cokolady, pridame smotanu a nakoniec vyslahanu slahacku. Pracujeme rychlo, zmes skoro tuhne. Nakoniec zalejeme pripravene jahody. Odlozime do chadnicky , kym dobre nestuhne. Pred servirovanim lubovolne ozdobime.
Nechajte si chutnat!
A takto sa darilo Marekovi:
:O)))) ... jéééj Adrianka tá je krásna ... ani nevieš ako si ma potešila :)) ... ja mám tieto želatiné peny veľmi rada, dá sa s nimi doslova čarovať ... majú len jedinú nevýhodu, treba s nimi pracovať dosť svižne, lebo rýchlo tuhnú :))
OdpovedaťOdstrániťPresne Janka, mas pravdu. No nevadi, nabudce to bude lepsie. Je vsak uuuuzasna. Moj anglicky kolega si ju nevedel vynachvalit, ked som niesla kostovku:)Janka vdaka za skvely receptus
OdpovedaťOdstrániťprekraaaasna torticka,Adrika!!!!:)
OdpovedaťOdstrániťAdrika, tak takúto tortičku by som spráskala úplne sama, nedelila by som sa veru s nikým...Darina B.
OdpovedaťOdstrániťTa je kraaasna!!!!
OdpovedaťOdstrániťježíííš mňaaaam, keby si videla tú gebrinu na klávesnici :-)
OdpovedaťOdstrániťJeeej Adrika, tuším sme mali dnes alebo včera rovnaké chute a myšlienkové pochody:-)) kuk http://lucylovetobake.blogspot.com/2011/05/jahodova-pena-s-bielou-cokoladou.html
OdpovedaťOdstrániťkráásna je tá tvoja tortička, krásne zdobená a vôbec by som si nijaké nedostatky nevšimla.
Matka dakujem. Hlavne bola vyborna. Tie jahodkove kreacia nikdy nesklamu:)
OdpovedaťOdstrániťDarinka verim. Ja som tiez mala co robit, aby som ju sama nezniesla z povrchu zemskeho:)
OdpovedaťOdstrániťMarianka, tesim sa, ze sa paci
OdpovedaťOdstrániťTinus nevidim, ale si predstavujem:) Moja bola taka ista, ked som zbadala zakusok u Janky:)
OdpovedaťOdstrániťLucka, nakukla som k tebe. No veru aj tvoja jahodova vyzera hriesne dobre. Ja som robila uz skor, len som nestihala nahodit:)
OdpovedaťOdstrániťjeeeeej, jahodova..... ta bude aj moja.... uz sa tesim.... mnam.... konecne prichadza aj cas ked budu jahodky mensie a vonavsie.... take ozajstnejsie.... krasna torticka....
OdpovedaťOdstrániťAdrianka, tak tá je náááádherná ..
OdpovedaťOdstrániťSuper! Ten by mi teraz tak bodol :P
OdpovedaťOdstrániťAdriko,
OdpovedaťOdstrániťkrásný jahodový dortík.Určitě ho vyzkouším,ale bojím se té želatiny, moc se s ní nekamarádím.
Máca
Veronika, moje jahodky boli iba zo supermarketu, ale napodiv boli chutovo velmi dobre, sladucke. A dakujem, tesim sa, ze sa ti paci.
OdpovedaťOdstrániťMatka dakujeeeeeeem. Ona je aj veeelice dobruckaaa:)
OdpovedaťOdstrániťMiska, veru aj ja by som si teraz vdacne dala repete:)
OdpovedaťOdstrániťAdrika vydarila sa ti úžasne a nečudujem sa anglickému kolegovi oni asi tak nevypekajú ako sa to robí u nás,pozdravujem ťa,Betka
OdpovedaťOdstrániťAhoj Macka, tak rada ta tu vidim. Som velmi rada tvojej navsteve. Zelatiny sa neboj, len treba rychlo s nou pracovat lebo tuhne. Ten moj vrch torty tiez nie je ukazkovy, ale na chuti to vobec neubralo:). Vyskusaj, urcite neolutujes. Dakujem za navstevu a verim, ze prides opat.
OdpovedaťOdstrániťBetka, oni nevaria skoro vobec. Susedia maju tri male deti a za styri roky, co som tu, tak som raz citla, ze sa u nich vari. O peceni uz vobec ani nehovorim:). Dakujem Betuska za pochvalu aj za tvoju navstevu.
OdpovedaťOdstrániťNádherná ... ďalší skvost ...
OdpovedaťOdstrániťVau ... Adrika, nádherná tortička ..mňami..
OdpovedaťOdstrániťGabika a anonymny, dakujem za pochvalu
OdpovedaťOdstrániťModelkovská tortička :) Adrika fakt náááádhera :)
OdpovedaťOdstrániťTak toto rozhodne vyskúšam, Adrika máš krásne fotečky
OdpovedaťOdstrániťIvana KC
Ajka, vdaka za mily komentarik
OdpovedaťOdstrániťIvanka dakujem pekne za pochvalu, ale musim este strasne vela na tom pracovat. Tesi ma, ze si ku mne nakukla.
OdpovedaťOdstrániťUzasne dielko Adrika, krasne si to vymyslela!! neviem sa uz dockat jahodovej sezony, vdaka tolkym skvelym receptikom nebudem vediet co s jahodkami skor robit :) tuto torticku si viem predstavit ako zaujme cestne miesto na stole pri prilezitosti oslav letneho slnovratu..keby sa mi podari aspon z polovice taka fesna ako tvoja, bude to velky uspech..pekny dnik Adi!
OdpovedaťOdstrániťAďka nádherná tortička a určite veľmi chutná.Už som si receptík odložila,v sobotu ideme na návštevu,určite poteším a všetci sa budeme len tak zalizovať;)
OdpovedaťOdstrániťEvulik dakujem za tvoj krasny komentarik. Ty vzdy tak vies slovkom pohladit. Neboj, torticka sa urcite podari. Nie je tam nic zloziteho , len s tou zelatinou treba rychlo pracovat. Inak v pohode jak v bagdade:).
OdpovedaťOdstrániťSilvika, dakujem krasne za tvoj komentarik. Verim, ze sa torticka vydari a ze aj vy si na nej pochutnate rovnako sme si pochutnali my.
OdpovedaťOdstrániťmňamky....v piatok ideme na samozber jahôd.....skúsim potom tvoju skvelú tortičku:-)))
OdpovedaťOdstrániťBoba
Ahoj, Adka, neviem, ci si si vsimla, ale tuto torticku najnovsie vydava za svoje dielo tato slecna
OdpovedaťOdstrániťhttp://www.sashe.sk/kiki-photography/detail/sladucka-ako-jahodka
http://www.sashe.sk/kiki-photography/detail/sladucka-ako-jahodka
OdpovedaťOdstrániťadka, tato slecna vydava tvoju torticku za svoju
http://www.sashe.sk/kiki-photography/detail/sladucka-ako-jahodka
OdpovedaťOdstrániťadka, pozri na toto
ahoj Adrianka,
OdpovedaťOdstrániťto dievca hlupe co si dalo na Sashe tie moje torty, uz ponuka na predaj aj tvoju : http://www.sashe.sk/kiki-photography/detail/sladucka-ako-jahodka .ja som skoro vyletela z koze.
otvor si toto http://www.sashe.sk/info/kontakt a do toho formularu napis spravu pre redakciu sashe, ze ti uzivatel "kiki-photography" ukradol fotku z tvojho blogu a daj link na tuto stranku kde mas tu tortu a oni jej to deaktivuju.
Boba, som rada, ze si ku mne zavitala
OdpovedaťOdstrániťAnetka a anonym, dakujem za info aj za vasu podporu. Mam uz jednu obdobnu neprijemnu skusenost za sebou.Jeden dotycny pan uverejnil moj recept (teda myslim tym moje fotografie a komentar k pracovnemu postupu) a vydaval to za svoju pracu. No ale uz aj zarabat na praci druheho, tak to je uz vrchol drzosti. Idem tam napisat. Este raz vam dakujem.
OdpovedaťOdstrániťChcem sa Vam podakovat za tento uzasny recept. Torticku som piekla priatelovi k narodeninam a urcite som ju nepiekla poslednykrat. Mam z nej fotky na Facebooku, tak ak sa k nim cez tento link dostanete, pozriete na moje prevedenie...
OdpovedaťOdstrániťhttp://www.facebook.com/photo.php?fbid=2201473206433&set=a.1343154469001.2048591.1535425202&type=1&theater
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=2201475686495&set=a.1343154469001.2048591.1535425202&type=1&theater
Pozrela som Lubka fotecky. Torticka je krasna a tesim sa, ze chutila. Dakujem za spravicku aj za fotecky.
OdpovedaťOdstrániťČaf.Skvelý typ,toto som hľadal.Zajtra alebo piatok ju skúsim spraviť pre moju priateľku na meniny.Vďaka a pekné Vianoce prajem.Marek.
OdpovedaťOdstrániťMarek, tesim sa, ze si u mna nasiel inspiraciu. Ak chces, mozes mi poslat fotecku a ja ju rada uverejnim na svojom blogu. Pekne sviatky aj tebe. Ada
OdpovedaťOdstrániťPoslal som to na mail.Jahody som použil z tesca v červenozelenej konzerve z nápisom stravberries.Dobre chutia a sú pekné veľké a držia tvar.Stačia tri konzervy.Želatiny som dal 15g.
OdpovedaťOdstrániťAch, chcela by som skúsiť, len sa bojím tej želatíny, prosím Ta akú si použila? :) bojím sa :(
OdpovedaťOdstrániťDomkac pouzila som polsku zelatinu z takeho vacsieho sacku. Daj 15 g zelatiny napucat do studenej vody. Potom ju zahrej za staleho miesania, ona sa pekne rozpusti. Nechaj trochu ochladit a potom uz postupuj podla popisu. Neboj sa, zvladnes to. Vid aj Marekovu foto. Pa Ada
OdpovedaťOdstrániťďakujem Vám :) skúsim ak budú v sezóne jahôdky, ale bojím sa tej želatiny, lebo raz som niečo robila a vôbec mi to nestuhlo a nepoznáte nahodou stužovač želatiny za studena? tím by to nešlo?
OdpovedaťOdstrániťA ešte otázka na tú smotanu kyslú? to môžem použiť normálnu kyslu smotanu,?
OdpovedaťOdstrániťDomkac: ja tiez nie som velka kamaratka so zelatinou, ale treba dat pozor, aby sa neprevarila, len zohriat na teplu, kym sa pekne rozpusti a treba jej dat dostatocne mnozstvo a nie je dovod, aby nestuhla. Pozor Nemylit si zelatinu so zele. So stuzovacom som este nikdy nerobila. Smotanu ano, riadnu kyslu pochutkovu, najlepsie tu modru tusim je to Rajo. Ja som pouzila creme fraiche, lebo tu pouzivam namiesto kyslej smotany. Dufam, ze som poskytla vycerpavajucu odpoved. Ak je nieco nejasne, na otazky rada odpoviem.
OdpovedaťOdstrániť:) Moc ďakujem, už tomu rozumiem... Ak bude sezóna jahodiek,tak sa chystám :) do pečenia. Bude to torta k 18 narodeninám :) teším sa a Ďakujem ešte raz :)
OdpovedaťOdstrániťwau, to je prekrásna torta, klobúk dole! :-)))
OdpovedaťOdstrániťmám dotas prosím :-)co je to...na začátku v těcH ingrediencícH jako npř 2PL krystalového cukru(myslím samozdřejmě to PL.) nebo 1KL PRÁŠKU DO PEČIVA.???
OdpovedaťOdstrániťPL = polievkova lyzica, KL = kavova lyzicka, sorry , ze odpovdam az teraz, ale boli sme na dovolenke. Dakujem za navstevu a potesi ma aj v buducnosti.
Odstrániťvyzerá úžasne... až mi tečú slinky ;) dnes som natrhala plnú misku jahôd a už viem čo s nimi -hneď zajtra si ju asi upečiem :)
OdpovedaťOdstrániťLenka, dufam, ze sa vydarila:)
OdstrániťTáto torta vyzerá tak skvelo, že som sa rozhodla vyskúšať prácu so želatínou. Nakoniec to vôbec nebol taký problém vďaka tomu, že je postup podrobne opísaný. Z výsledku som ale bola trochu sklamaná. Chuť želatíny totiž prebila bielu čokoládu. Tak som to vyskúšala ešte raz a želatíny dala menej - ako tu aj Adrika píše. A to už bolo iné kafe ;-)
OdpovedaťOdstrániťkrasna torticka. moja mala princezna ma v sobotu 5 rockov a miluje jahodky a cokoladu. myslim ze je to uzasna kombinacia na tortu. skusim jej ju pripravit. dakujem za skvely recept
OdpovedaťOdstrániťprajem vsetko dobre
jana
torta k prvemu rocku nasho drobceka odpociva v chladnicke.. zajtra nas caka velke vyrocie :-) dakujem za inspiraciu (a drzte vsetci palce nech stuhne) r.
OdpovedaťOdstrániťprosim o pomoc- dvakrat som tortu robila a vobec mi to nestuhlo...neviem, kde robim chybu...malo zohriata zelatina, alebo?
OdpovedaťOdstrániťDakujem
Mily anonym, naozaj je mi luto, ze torticka sa uz druhykrat nevydarila:( Je to niekolkokrat uz odksusany recept...robila somm ju podla tohoto receptu http://somktosom.blogspot.co.uk/2011/05/jahodovy-zakusok-s-penou-z-bielej.html... uz ju skusali aj ini... mne ta zelatina velmi rychlo tuhla, da sa povedat , ze pod rukami...preto ani ten vrch nie je pekny rovny...a pouzila si naozaj zelatinu alebo iba tortove zele?... ked nevidim postup, tak neviem posudit, kde by mohla byt chyba...urcite v niecom bude...kotucha jedna ( ta chyba), ale fakt takto na dialku to neviem posudit..... je mi to velmi, velmi luto... recept je zarucene dobry...zeby do tretice vsetko dobre?
Odstrániťdobry vecer.ja som uz tortu robila dvakrat je vyborna ale vzdy ked dam zelatinu do cokolady urobia sa mi strasne hrcky neviete mi niekto poradit co s tym treba robit.dakujem
OdpovedaťOdstrániťaj mne sa trochu zhrckavila :( asi by trebalo najprv trochu cokolady rozmiesat v zelatine a potom ju naliat do toho zbytku cokolady....inak si myslim, ze aj keby sa trosilinku zahriala ( ta zmes cokolady a zelatiny) asi by sa nic nestalo a energickym miesanim by sa tie hrcky rozpustili....zrejme je to tym, ze zelatina ide do cokolady, ktora ma o nieco nizsiu teplotu a tym padom rychlo tuhne.... je to iba moj nazor.... na obrazku vidno, ze ani moj povrch nie je uplne hladky, ale je to iba chybicka krasy a ta chut ju vyvazi :)
OdstrániťTak jsem vyzkousela a je vyborny! Jen bych mozna dala trosku vic te cokolady ;)
OdpovedaťOdstrániťTak jsem vyzkousela a musim rict, ze je vynikajici! Takovy lehky letni zakusek. Jen bych mozna dala o neco vic te cokolady, priste.. ;))
OdpovedaťOdstrániťkrásna, skvelá torta :) som z nej nadšená :))))) veľmi pekne ďakujem za tento recept, piekla som krstnému k narodeninám, ešte iba ideme gratulovať, ale som presvedčená že bude rád ;)
OdpovedaťOdstrániťskvelá torta :) a k tomu ešte taká krásna :) som z nej nadšená :))) robila som ju krstnému k narodeninám a ešte len ideme gratulovať ale som si istá že s ňou budem mať úspech :) ozdobila som ju jahodami namočenými v čokoláde. mňam :)
OdpovedaťOdstrániťInak, táto torta sa u nás stále drží medzi najväčšími hitmi a to sú v rodine skôr čokoládovo-orieškoví... Naposledy som však použila bielu Milku (bežne kupujem bielu Orion) a musela som ju riediť tukom, aby sa roztopila...Včera som ale urobila objav ;-) v Marks and Spencer majú bielu čokoládu na varenie ;-)
OdpovedaťOdstrániťInak, táto torta sa u nás stále drží medzi najväčšími hitmi a to sú v rodine skôr čokoládovo-orieškoví... Naposledy som však použila bielu Milku (bežne kupujem bielu Orion) a musela som ju riediť tukom, aby sa roztopila...Včera som ale urobila objav ;-) v Marks and Spencer majú bielu čokoládu na varenie ;-)
OdpovedaťOdstrániťkrasna a na leto ako stvorena, len sa chcem spytat, ci by som namiesto kyslej smotany mohla dat mascarpone, kedze smotana nerobi manzelovi dobre.
OdpovedaťOdstrániťPrepacte, ze odpovedam az dnes, bola som mimo domu...ano mozete pouzit a jmascarpone, aj ricottu, jogurt,philadelphiu.....verim, ze vam torticka bude chutit.....nech sa vam dari ...pekny den zelam
OdstrániťNo pani Adriana, uzasna je. Aj ja som ju vcera skusala, a vydarila sa. Dakujem za receptik.
OdpovedaťOdstrániťDakujem za spravicku, potesila. Tesim sa,ze torticka chutila
Odstrániť