piatok 11. novembra 2011

Vianocna torta, Christmas cake - cast II.


Tento prispevok je len na pripomenutie pre tych, ktori nasli odvahu a odhodlanie  vyskusat spolu so mnou  anglicky Christmas cake:). Velmi som sa bala odbalit korpus. Nevedela som , co mam ocakavat. Moje obavy po rozbaleni sa pominuli. Korpus na tortu  nebol ani plesnivy:) ani nijako tvarovo degenerovany:). Ja to poriadna vaha, zrejme ide o riadne hutne cesto. Chutovo to zatial neviem posudit. Opat som plna ocakavania. Chut   posudim az na Vianoce. Uz som to pisala, ze tento typicky anglicky mucnik je pre mna velkou vyzvou.  Dufam, ze po degustacii budem moct napisat, ze to nebolo urcite poslednykrat, co som ho piekla. Zatial to vyzera dobre. Uvidime, drzte prosim palce. Dakujem.

Pripravte si male mnozstvo alkoholu. V povodnom recepte sa pise, ze brandy. Ja som pouzila rum (um). Mnozstvo som nemerala, iba odfotila:) Do korpusu sparadlom narobime husto dierky. Kto ma, moze pouzit aj injekcnu striekacku a vstrekovat alkohol do korpusu. Tento proces zopakujeme o dva tyzdne. Myslim to "kropenie" alkoholom. Nezabudnite nato! Uz to nebudem vkladat ako zvlastny prispevok.


Ked alkohol vsiakne, korpus opatovne zabalime do papiera na pecenie a do potravinarskej folie. Ulozime do dozy (podla moznosti vzduchotesnej - moja nie je) a odlozime odpocivat. Po dvoch tyzdnoch proces zopakujeme.
Zaciatkom decembra budeme potierat marhulovym dzemom a potahovat marcipanom. Uz som si rezervovala 1 kg mandloveho marcipanu. Tolko ho asi nebude treba, ale radsej nech zvysi. Cela torta by mala byt potiahnuta asi 3-4 mm hrubkou marcipanu. Marcipan som nerobila, ale kupila hotovy v anglickom Tescu 500g za 1,26 libry. Opat nechame kolac potiahnuty marcipanom odpocivat a asi tyzden pred Vianocami budeme potahovat White icingom. Toho budeme potrebovat 1 kg. A potom uz len finalne zdobenie podla vlastneho uvazenia. Takze este pridam kratku pripomienku s marcipanom a potom uz len finalne ozdobenu tortu potiahnutu White icingom. Nech sa vam dari.

18 komentárov:

  1. No Adka, ja som po ňom kukala už vlani v Apetite, ale povedala som si, že počkám ako to dopadne tento rok u teba , už sa teším , aj ked ho teda neochutnám, ale všetko čo si pochvíálila a ja som potom urobila bolo skvelé, takže opäť budem čakať na tvoje hodnotenie.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. tak ja som taaaaaaak zvedava na ten vianocny zazrak ze az...drzím palceeeeeeee, zatial to ide dobre ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. ja som tomuto kolacu vobec ale vobec neprisla na chut...teraz hovorim o tom kupovanom ;o( este doteraz mam z toho gastro traumu, (jedine kolaciky vianocne kupovane, ktore mi chutia, su mince pies)...ale zase na druhej strane si myslim,ze ten domaci je uplne ina kava , to by som urcite ochutnala a predpokladam,ze aj gastro trauma by pominula ;o)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. uz som cakala kedy tu zas uvidime dalsiu cast pripravy tejto torticky! vyzera skvele! som ale najviac zvedava na finalny produkt :)))

    OdpovedaťOdstrániť
  5. hmm uz som zvedava ako bude chutit!!!! potom daj hned vediet!

    OdpovedaťOdstrániť
  6. fuu, obdivujem a drzim palce,aby to dobre dopadlo a kolac vyborne chutil :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Adrika,jooj,tak to som silno zvedava..som si ista,ze s nim doma vycarujes kuzelnu vianocnu atmosferu:)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Adka, no klobuk dole, ze si sa do toho pustila. V mojom pripade je to vsak kolac, ktory ma vobec nelaka ;) Aj dnes som nan kukala v Nigellinej vianocnej kucharke, ale nepresvedcil ma ;) Fakt som zvedava na tvoje vianocne ohlasy, ci to stalo za to ;) Len mala poznamočka - icing (nie acing) ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Matka ja sama som velmi zvedava ako to dopadne. Uz lutujem , ze som isla takto so svojou kozou na trh:) Som si povedala, ze uz nikdy viac neuverejnim recept , ktory nebude degustovany. No ale, ked on sa pecie takto skoro pred Vianocami. Iste, mola som si nechat recept pre buduci rok, ale tak trpezlivost nie je moja silna stranka:)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Mariannka, ja som este Christmas cake nechutnala. Jeden rok sme vsak kupili ich Christmas puding, ze reku vyskusame. Nikto to nechcel jest. Bolo to hrozne. Na jedlo sa nema hovorit, ze fuj, ale toto bolo nejeditelne. Dufam, ze toto nebude obdobne pudingu. No uvidime. Rozhodne dam vediet.

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Marysity aj ja som v stadiu ocakavania. Nie som ja velky macher na zdobenie, tak uvidime:) Neboj dam foto. Dufam, ze bude publikovatelne:)

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Jasne Anetka, ze dam. Hned po prvej kostovke:) pride tvrdy komentar:)

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Andrejka , dakujem pekne. Sama som velmi zvedava

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Martinka pevne dufam, ze sa to bude dat jest. Ozdoba neviem, ale tak daco sa posnazim:)

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Adka, ved ja ani neviem preco som sa dala nato. Vlastne ma vyprovokovala k tomu jedna anglicka kolegynka. Stale sa ma len vypytuje, ci viem piect roladu, piskotu, cookies, uplne zakladne veci. No tak som to vzala ako vyzvu od nej. Skusit nieco nove, nepoznane. A dakujem za upozornenie. Jasne, ze icing:)))) Pisala som v noci dva recepty a v obidvoch som urobila chybu. OMG!!!!!!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Já jsem se vždycky tohole dortu trochu bála, protože na internetu čtu ty komentáře domorodců, jak zrovna tohle nemají moc v lásce, ale mě to teda nezní nijak zle, spíš naopak :D A navíc to i hezky vypadá! Jsem moc zvědavá, jak to s tvým dortem dopadne, i když si jsem jistá, že to bude bomba (už jenom kvůli té práci, jakou s tím máš). Držím palce!

    OdpovedaťOdstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)