nedeľa 31. marca 2013

Tvarohové guľky s makom v malinovej omáčke




Nedavno som zahliadla pri pozerani Telerana tento recept. Nemala som poruke pero, takze som si nestihla poznacit ho. Bola  to akasi reportaz, preto som ho nenasla ani  medzi receptami Telerana. Na pripravu tvarohovych guliek som pouzila svoj tradicny recept  a malinovu omacku som urobila po pamati. Myslim, ze sa vydarila velmi dobre a v kombinacii s tvarohovymi gulkami v maku to bolo celkom zaujimave  chutne jedlo. Do omacky sa pridava cervene vino, ale nemajte obavy, alkohol sa odparil a ostala prijemna chut po vine. Celu omacku zjemnuje pridane maslo a skaramelizovany cukor. Recept na tvarohove gulky je trochu odlisny tym, ze sa do nich okrem detskej krupice  pridava aj struhanka. Opat vas ubezpecujem, ze po uvareni guliek ju tam vobec nie je citit. Gulky su pekne nadychane, drzia tvar  a to aj bez pridania soda bicarbony, resp. prasku do peciva ako sa uvadza v inych receptoch.

Ingredience:
na gulky
250 g hrudkoviteho tvarohu
250 g jemneho tvarohu  ( u mna Quark)
4 PL detskej krupice
4 PL struhanky
1 vacsie vajce
stipka soli
1-2 PL praskoveho cukru

na malinovu omacku:
70 g masla
3 PL cukru  ( u mna hnedy)
340 g malin  ( u mna mrazenych)
200 ml cerveneho vina

na posyp:
cca 100 g mleteho maku
2-3 PL praskoveho cukru

Postup:

Najprv si pripravime omacku. Na panvici rozpustime maslo. Pridame cukor a za staleho miesania ho skaramelizujeme. Pridame maliny a podlejeme vinom. Stisime teplotu a omacku varime, az kym sa omacka zredukuje na potrebnu hustotu cca 10 minut.  Miesame  velmi opatrne , aby nam ostali aj kusky malin.
 Vsetky suroviny na gulky zmiesame v miske. Z cesta vytvarujeme gulky. Dame zovriet dostatocne mnozstvo vody. Do vriacej vody dame varit gulky. Ked vyplavaju na povrch, este ich povarime asi 3-5 minut. Gulky vyberame  dierkovanou naberackou, nechame odkvapkat vodu a ihned ich obalime v mletom maku zmiesanom s praskovym cukrom. Na tanier dame omacku a polozime na ne makove gulky. Vyborne chutia teple a rovnako dobre chutia aj za studena.  Podavame ako hlavny chod alebo dezert.







9 komentárov:

  1. ty provokatérka,,,,,,,,,, dala by som si

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dobry den, vyzeraju vyborne, chcem sa spytat kolko vyde porcii podla tohto receptu? Chcela by som gulky robit pre 4 ludi.. dakujem :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zavisi od toho, ake velke gulky budete robit....mne vyslo 17 stredne velkych guliek.....myslim, ze pre 4 osoby je to tak akurat....ako dezert v pohode a ako druhe jedlo k polievke postacujuce :)

      Odstrániť
  3. Dakujem za odpoved. Uz som podla Vas robila jeden kolacik a cez vikend planujem skusit tieto gulky a guesadillu s guacamole. Velmi sa mi pacia Vase recepty, dakujem za inspiraciu.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Gulky boli vyborne, aj quesadilla a guacamole a vyskusala som aj lemon meringue :-)

    OdpovedaťOdstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)