nedeľa 31. marca 2013

Velkonocny syrek






Masovy syrek je dalsim tradicnym velkonocnym jedlom, ktore sa u nas doma pripravovalo na velkonocne sviatky. Ten najlepsi a najuzasnejsi syrek vedela pripravit moja svokra. Zial, uz nikdy nebudem jest ten jej... Velmi sa vytesujem lebo mne sa moj tohorocny vydaril aj chutovo a myslim, ze  aj vizualne. Stale to nie je ono, ako bol mojej svokry, ale uz sa aspon podoba. U nas doma sa robil syrek viac taky masovy a svokrin bol viac taky nadychany, chlebovy. Neviem, ci sa mi to podarilo spravne popisat. Urcite ho svokra mala taky iny aj vdaka pouzitiu domacich vajicok. Mne jej syrek pripominal spongiu vdaka svojej strukture. Nazvala by som to masovym kolacom, ktory sa mne nepodari vzdy rovnako aj ked pouzijem stale  jeden a ten isty recept. Naozaj neviem, cim to je.

Ingrediencie:
na polovicnu davku
20 vajec
6 zemli
350g pliecka
250 g udeneho pliecka
zvazok perzlenovej vnate
sol, korenie
1/2 kocky drozdia
tuk a struhanka na vymmastenie a vysypanie pekaca

Postup: 
Maso a udene maso dame obvarit. Nevarime dlho, iba do doby , kym sa maso "zatiahne". Nejakych 15-20 minut. Vyberieme z vody a nechame ochladit. Maso pomelieme na mlynceku na maso na velkych dierkach. Udene maso pokrajame na drobne kocky. Zemle pokrajame na drobne kocky. Petrzlenovu vnat nasekame nadrobno. Do misy dame 10 celych vajec a 10 zltkov. 10 bielkov dame do osobitnej misky, budeme ich slahat. Vajcia a zltky naslahame ( staci rucne s metlickou na slahanie) a pridame nadrobno pokrajane zemle,  pomlete maso, na drobne kocky pokrajane udene maso, petrzlenovu vnat a osolime, okorenim. Vsetko dobre spolu premiesame. Z vody, v ktorej sme varili maso, odoberieme asi 100 ml  a rozpustime v nej drozdie. Vlejeme do masovej zmesi a dobre premiesame. Drozdie nenechavme nakysnut. Ihned po rozmiesani ho pridame k masovej zmesi. Opat vsetko dobre premiesame. Na zaver vyslahame z odlozenych bielkov tuhy sneh a jemne ho primiesame k masovej zmesi. Pekac (prip. babovkovu formu, formu na srnci chrbat) vymastime tukom ( najlepsie bravcovou mastou) a vysypeme  struhankou. Pekac naplnime zmesou asi  2 cm od vrchu ( pripeceni narastie). Nechame na pekaci podkysnut asi 30 minut a potom dame upiect. Pecieme asi 40 minut pri teplote 170 stupnov C. Prvych 20 minut odkryte, potom mozeme na vrch polozit papier na pecenie aby sa vrch zbytocne nepripekal. Nechame vychladnut a podavame k sunke. Okrem toho podavame aj vajecnym syrkom (recept TU),  s cviklou a zemiakovym salatom.





2 komentáre:

  1. krásne sa ti vydarila , tie fotky robíš čoraz krajšie a tieto sú fakt 1 s " ( neviem kde mám n klávesnici hviezdičku)

    OdpovedaťOdstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)