Eton mess (ítn mes) je dezert anglickeho povodu , pozostavajuci zo zmesi jahod, snehovych pusniek a slahacky, ktory sa podava na strednej skole v Etone pocas vyrocneho kriketoveho zapasu sudentov . K vzniku tohto dezertu sa sa viaze viacero prihod a jedna z nich je, ze po zapase sa mal podavat dezert - snehova torta Pavlova a pri tronsporte medzi kuchynou a jedalnou sa tato krehka torta polamala. V snahe zachranit dezert, tak tortu navrstvili do misky. Vzhlad vrstveneho dezertu nevyzera najlepsie, tak preto ho asi nazvali mess (neporiadok). Uz davnejsie ma oslovil tento dezert , ale ten konecny impulz mi dala Adka na svojom blogu . Dezert si mozete pripravit s roznym ovocim, ale tradicne sa pripravuje s jahodami. Rovnako si mozete slahacku zamenit za kopcek zmrzliny. Jednoduchy letny dezert, ktory pripravite do 15 minut. Snehove pusinky som tentokrat nerobila doma, ale pouzila som kupene v obchode. Ja som zasadne proti akymkolvek polotovarom ( nekupujem ich), ale u tychto pusiniek som urobila vynimku. Hadam som az tak velmi nezhresila....
Ingrediencie:
na 6 poharov
16 ks mensich snehovych pusiniek
500 ml slahackovej smotany
400 g cerstvych jahod
na pusinky:
na 1 bielok 60 g krystaloveho cukru
stipka soli
1 PL citronovej stavy na 1 bielok
1 KL Solamylu ( u mna cornflour) ( to je nozstvo na 4 bielka, ak robime z menej bielok, tak mnozstvo upravime)
Postup na pripravu pusiniek:
Bielka vyslahame so stipkou soli. Pridame postupne po lyziciach cukor a priadne slahame, kym su bielka pekne biele, huste a metlicky v nich zanechavaju stopy. Potom pridame citronovu stavu a opat dobre preslahame. Nakoniec pridame Solamyl a opat dobre preslahame. Prelozime bielka do cukrarenskeho vrecka a nastriekame na plech vylozeny papierom pusinky. Susime v rure pri 90 stupnoch C dve hodiny. Ak su pusinky dobre ususene, daju sa pekne oddelit od papiera.
Postup na pripravu dezertu:
Z jahod si odoberieme asi 100 g a rozmixujeme ponornym mixerom. Mozme precedit cez sitko. Odlozime bokom. Vyslahame slahackovu smotanu. Cukor nedavame, pusinky su dost sladke.Na dno pohara dame mierne podrvene pusinky, prikryjeme slahackou a nato dame pokrajane jahody. Postup opakujeme, kym nemame pohar plny. Ozdobime cerstvou jahodou a jahodovou stavou ( z rozmixovanych jahod) a mozeme hned podavat.
waaaaaaaaaaauuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu
OdpovedaťOdstrániť:)
OdstrániťMňam... dezert přímo báječný, hned bych si dala.
OdpovedaťOdstrániťAnny
Jednoduchy a mnam :)
Odstrániťlákavé a krásne :-)
OdpovedaťOdstrániťDakujem Ivka :)
Odstrániťvýborná maškrtka...
OdpovedaťOdstrániťEvka bola :)
OdstrániťVypadá to krásně :) To musím někdy vyzkoušet! Máte tu spoustu výborných receptů ;)
OdpovedaťOdstrániťDakujem Martin :)
Odstrániť