nedeľa 17. novembra 2013

Plnene kuracie prsia s pomarancovou omackou



Niekedy varim klasiku a niekedy objavujem nove chute.  Nemozem povedat, ze kombinacia masa, plesnoveho syra s pomarancovou omackou bolo u nas beznym jedlom, ktore  varila moja mamka a starka. Na druhej strane vsak nie je to ziadny svetoborny objav v gastronomii. Pomarancovu omacku v slovenskej kuchyni rozhodne  nepovazujem za  beznu zauzivanu omacku, ale ja stale hovorim: "kto neskusi, ten nepozna."  Pomarancova omacka prijemne prekvapila. Jedna sa o velmi jednoduchy recept. Plnene kuracie prsia so syrom s modoru plesnou (ja som pouzila Danish blue) a pomarancovou  omackou. Pridavala som podla receptu aj posekanu bazalku. Doporucujem ju vsak vynechat ( neuvadzam ani v rozpise). Podla mojho nazoru je syr s modrou plesnou dost vyraznej chuti a bazalka tiez, takze uplne staci jedna intenzivna chut. Plnene kuracie  prsia  prijemne zjemni pomarancova omacka......

Ingrediencie:
pre  4 osoby
4 ks kuracich prs
200 g syr s modrou plesnou
sol, chilli susene platky,mlete biele korenie ( podla potreby)
80-100 g  masla
stava z dvoch a  kora z jedneho pomaranca
100g krystaloveho cukru

Postup:
Syr pomackame vidlickou v miske. Kuracie prsia narezeme a urobime  kapsu, ktoru naplnime syrom. Pospajame sparatkami, ulozime do zapekacej misy. Velmi opatrne poprasime solou. Aj syr je slany, takze davame pozor, aby sme maso nepresolili. Ja som sol vynechala, vypek bol dost slany od syra a polievannim masa vypekom bolo maso dostatocne slane. Posypeme susenymi chilli platkami.  Pokryjeme platkami masla. Zapekaciu misu zakryjeme a vlozime maso do vopred vyhriatej rury. Pecieme asi 20 minut, obcas podlejeme vypekom. Ked je maso makke, odkryjeme a nechame este asi 10 minut zapiect. Cukor na suchej panvici skaramelizujeme a zalejeme pomarancovu stavou s nastruhanou korou. Nechame zoviet. Vypek zlejeme na velku pamvicu a nalejeme scedenu, skaramelizovanu pomarancovu stavu. Povarime a nechame zredukovat stavu na potrebnu hustotu. Pri peceni masa sa z neho uvolni trochu syra do vypeku, ktory zahusti omacku. Ak predsalen by sa omacka zdala byt velmi riedka ( nema byt husta) mozeme 1 KL solamylu rozpustit v malom mnozstve vody  a omacku zahustit. Ja som nezahustovala, bola tak akurat. V pripade potreby dochutime solou, korenim. Omacku pred podavanim precedime cez sitko. Podavame so zemiakmi.






7 komentárov:

  1. Adka, krásne foto, aj stránka , negatívny koment tu nemá čo hľadať, jedine s radou by som priala. Tánička a všetky naše kočky čo majú stránky, nemajú chybu :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ty fotky jen lákají ochutnat, krása! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Všetky suroviny sú mňam, teším sa na vyskúšanie

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Dakujem za napad dnes to akurat skusam robit :) Krasny den Mira...

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Vynikajúce,bola to dnešná večera

    OdpovedaťOdstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)