pondelok 6. januára 2014

Griláž



Po dlhsom case opat zacinam fungovat na blogu. Rodina mala prednost pred blogovanim. Dufam, ze aj vy ste prezili nadherne vianocne sviatky a vesely Silvester. Isto ste si  pripravili  na sviatky vela roznych dobrot. Kazdy rok zvyknem robit na Vianoce  tradicne recepty, ale vzdy vyskusam aj nieco nove. Tohto roku som piekla velmi vela druhov, ale zial nepodarilo sa mi vetko pofotit. Najprv nebolo casu, potom bolo stale sero (takmer cele sviatky nam prsalo) a ked  uz bol aj cas a aj relativne dobre svetlo na fotenie, tak som zistila, ze uz nie je co fotit. Takze tak nejako. Postupne budem pridavat recepty, ktore hadam posluzia na inspiraciu na tohorocne sviatky. Mnohe z nich su vhodne aj na pecenie pocas roka. Jednym z tychto receptov je rozhodne aj Grilaz.Robievam uplne jednoduche grilazky. Niekto namaca alebo pofrka cokoladou, ja  vsak nepridavam ziadne ine chute. Jednoducho  necham vyznievat chut karamelu a orechov. Je to absolutne  skvela kombinacia chuti. Karamel ten ja mozem, s nim som ja velka kamaratka ........

Ingrediencie:
250 g jemneho krystaloveho cukru
250 g masla
250 g vlasskyh orechov (1/2 pomliet a druhu 1/2 posekat nahrubo)
1 plechovka sallka ( kondenzovane mlieko sladene) 397 g
3 tortove oplatky ( tie uzsie)

Postup:
Vo vacsom kastroli dame skaremelizovat cukor. Kdesi som citala, ze cukor sa pri karamelizovani nema miesat. Ja som vsak miesala, pretoze sa mi zdalo, ze v prostriedku sa karamelizoval rychlesie ako po bokoch.Takze cukor z prostriedku som stiahla na kraj a z krajov  do prostriedku a tak sa mi pekne, rovnomerne skaramelizoval. Ak nahodou by sa vnm utvorili mensie cukrove hrudky,  s drevenou varechou pritlacime (jemne pobuchame  o dno kastrola)  a za staleho miesania sa cukor  pekne rozpusti. Davame  pozor, aby sme cukor neprepalili lebo budeme mat horky karamel. Ked je uz cukor pekne rozpusteny a zacina mat jemnu hnedastu farbu, pridavame po castiach maslo a zakazdym dobre premiesame. Maslo pridame asi  na styrikrat. Dokladne premiesame, maslo sa musi s karamelom spojit. Chce to trosku trpezlivosti. Ked je uz maslo pekne spojene s karamelom pridame salko. Stisime ohen na minimum, pripadne dame uplne mimo sporaka a asi na trikrat primiesame salko.Pozor na salko, aby nebolo studene, rovno z chladnicky. Narobili by sa hrcky a moze aj neprijemne prskat.  Ked uz mame pekne spojene aj maslovym karamelom vratime spat na sporak a povarime asi 5-7 minut. Karamelova masa nesmie byt tuha ako beton, ale ani tekuta. Pri dlhom vareni bude karamelova masa velmi tuha. Chladenim stuhne  este viac.  Stale miesame! Odstavime a vmiesame mlete a posekane orechy. Nechame postat asi 3-5 minut. Oplatku si dame na tacku ( plech, drevenu dosku atd. ) natrieme polovicu este stale teplej  plnky na oplatku. Nerozotierame uplne do krajov oplatky ( pri zatazeni by nam plnka vytekala). Prikryjeme oplatkou a natrieme druhu polovicu plnky. Vrch prikryjeme tretou oplatkou. Jemne rukou popritlacame vrchnu oplatku a nechame postat  cca 1 hodinu a potom zatazime ( polozime na oblatku tacku a na to napr. 2 kg muky a pod.).Ak by sme hned zatazili, moze sa stat, ze nam plnka na krajoch vytecie z oplatky.  Nechame poriadne vychladnut, najlepsie cez noc.Krajame na tycinky, kocky. Mozno namacat v cokolade. Kazdy podla svojej chuti.
Nepodarilo sa mi nafotit cely fotopostup, ale aspon nazorna ukazka na hustotu karamelovej masy.



1.) do skaramelizovaneho cukru pridany kusok masla
2.) maslo miesame , kym sa spoji so skaramelizovanym cukrom
3.) ked sa maslo pekne spoji so skaramelizovanym cukrom, pridame po castiach salko a dobre premiesame
4.) uz pridane cele salko
5.) primiesame pomlete a posekane vlasske orechy
6.) takejto konzistenicii  by mala byt karamelova masa pred natieranim na oplatku

Poznamka:
maslo aj salko pridavajte izbovej teploty. Zakazdym dobre premiesajte, aby sa hmoty pekne spojili. Pozor na karamel. Pri praci s karamelom sa mozete lahko popalit. Nech vas nenapadne v ziadnom pripade olizovat varechu. Priprava grilaze nie je narocna, chce to len istu davku trpezlivosti. 
Trpezlivost ruze prinasa! Nech sa vam dari, priatelia!





6 komentárov:

  1. Aďka, bez griláže by u nás neboli Vianoce :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. tieto sviatky sa grilazkam darilo, máš ich krásne ,ja som robila 2 na vianoce a1 na silvestra

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Aj ja som robila tieto Vianoce. Len namiesto masla dávam Palmarin. Je to aj s ním výborné.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ďakujem :-) inšpirovali ste ma . Na Veľkú Noc u nás určite nebudú chýbať :-)
    Iveta

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Mate rovnake recepty a postupy ako moja svagrinka.Ona pecie najlepsie zakusky,istotne musia byt aj Vase vyborne.Vela uspechov v blogovani a peceni.

    OdpovedaťOdstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)