sobota 26. júla 2014

Jahodový tart s bielou čokoládou a jahodovou glazúrou










Viem, ze  je uz po jahodovej sezone, ale kedze my si momentalne ovocie iba kupujeme, tak mame sezonu na jahody po cely rok. Rozhodne sa k tomuto receptu este vratim a budem ho opakovat. Je to naozaj dobrotka. Silno kakaove cesto s jemnou panna cottou z bielej cokolady a cerstve jahody. To vsetko ukoncene vybornou jahodovou glazurou. Cesto po vybrati z chladnicky je trochu tvrdsie, ale po niekolkych minutach prijemne zmakne a je tak akurat. Uzasna plnka a cerstve jahody je skvela kombinacia, na ktorej si urcite pochutite.  Ak nepocitam dobu tuhnutia, tak mucnik je raz-dva hotovy.  Pozyvam vas  aspon vizualne pochutnat si na tejto skvelej dobrotke ............

Ingrediencie:
rozpis na kolacovu formu s priemerom 25 cm

cesto:
160 g polohrubej muky
30 g kakaa
60 g praskoveho cukru
stipka soli
100 g zimneho masla
1 PL kyslej smotany
1 zltko

panna cotta z bielej cokolady:

300 ml slahackovej smotany
100 ml mlieka
30 g praskoveho cukru
170 g bielej cokolady
1 KL vanilkoveho extraktu ( vanilkovej pasty, alebo zrniecka z jedneho vanilkoveho struku)
4 platky zelatiny
na vrch 400 g cerstvych jahod

jahodova glazura:

250 g jahod
1 PL citronovej stavy
2 PL krystaloveho cukru
2 platky zelatiny

Postup:
Vsetky suroviny na cesto spracujeme, zabalime do folie a odlozime do chladnicky schladit aspon na 30 minut. Formu vymazeme maslom a  vysypeme  mukou. Cesto rozvalkame a vylozime nim formu. Rukami rovnomerne utlacime, tak aby bolo aj na bokoch formy. Popichame vidlickou a opat dame do chladnicky stuhnut aspon na tridsat minut. Potom prikryjeme papierom na pecenie a posypeme keramickymi gulkami na pecenie ( aby sa neoduvalo a ak nemame gulicky, tak posluzi aj fazula, hrach..). Pecieme vo vyhriatej rure na teplote 190 minut 15 minut. Odstranime papier  a cesto dopecieme este 10 minut. Vyberieme z rury  a cesto nechame dobre vychladit.

Pripravime bielu panna cottu. Platky zelatiny namocime do studenej vody, kym napuci. Asi 10 minut. Smotanu zmiesame s mliekom, cukrom a nalameme cokoladu. Zahrejeme za staleho miesania, kym sa cokolada neroztopi. Nevarime. Pridame vanilkovy extrakt a vyzmykanu zelatinu. Dobre vymiesame. Nechame ochladit. Mierne tuhnucu zmes vylejeme na upecene a vychladene cesto. Dame do chladnicky zatuhnut.

Pripravime jahodovu glazuru.
Zelatinove platky namocime do studenej vody. Jahody ocistime a  pokrajame na mensie kusky. Zasypeme cukrom, pridame citronovu stavu.. Na miernom ohni ich povarime. Ked su zmaknute, prepasirujeme na hustom sitku, aby sme odstranili jadierka. Do teplej, prepasirovanej jahodovej zmesi zamiesame vyzmykane zelatinove platky. Dobre rozmiesame, aby sa rozpustili. Touto ochladenou, mierne tuhnucou glazurou polejem opatrne jahody a opat odlozime do chladnicky, kym cely mucnik pekne zatuhne. Prajem vam dobru chut !









9 komentárov:

  1. Mnam, ja na taketo plnky nemam nervy ale dala by som si kusok hned, a nie iba jeden. dokonale fotky, Adka. si skvela!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dakujem pekne :).....k dokonalosti mam veeeeelmi daleko :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. hm, veľmi lákavé. myslíš že by sa to dalo spraviť aj z mrazených jahôd?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. nie som si ista, ci by tak pekne drzali tvar....ak nevadi , ze vizualne to nebude velmi pekne, tak mozes pouzit aj mrazene jahody

      Odstrániť
  4. Nádherný dortíček. Řekla jsem si, že ho zkusím, tak se mi teď chladí. Uvidím, jak bude chutnat. Sice nevypadá tak skvěle jak váš, ale to se snad časem spraví. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ahoj,chcem sa spýtať,či pri krájaní tartu neboli žiadne problémy...či keď si použila celé jahody a nie pokrájané tak či sa tart krájal ľahko..lebo rada by som tento recept vyskúšala a nakrájala na 12 kúskov ako to robia v cukrárňach...ďakujem xa odpoveď

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Mily neznamy, asi je uz neskoro na odpoved, ale lutujem,skor to neslo. Ako vidno na obrazku, podarilo sa pekne nakrajat (vid foto v reze). Doporucujem pouzit dobry ostry noz. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ahoj prosim ťa chcem sa spýtať ...píšeš že pripravíme si panna cotyu ktoru nechame ochladiť a keď začne jemne tuhnúť tak nalejeme na tart..čo presne znamená ochladiť?dať do ľadovej vodnej kúpeli alebo do chladničky? A zhruba koľko minút ten proces jemného tuhnutua trvá 20minut alebo hodina? A či pri tom ochladzovaní mám zmes neustále miešať?...ďakujem za rady

    OdpovedaťOdstrániť
  8. mily anonym, zmes mozes nechat vychladit pri izbovej teplote alebo aj schladit v chladnicke. Netreba miesat. Obcas skontrolovat. Ja to kontrolujem malickom a ked to uz nie je teple a zacina mierne tuhnut, tak to vylejem na kolac. Ak by sa nahodou stalo, ze prilis suhne, tak staci iba trosinku na miernom ohni zahriat a znovu sa zmes rozpusti. Neviem ako dlho trva ten prosces. treba dodrzat postup uvedeny v recepter: Nechame ochladit. Mierne tuhnucu zmes vylejeme na upecene a vychladene cesto.Potom smozrejme do chladnicky zatuhnut ako vsety zelatinove dobroty. Nech sa dari.

    OdpovedaťOdstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)