nedeľa 27. júla 2014

Levanduľová pena - Lavender mousse




Po levandulovej zmrzline vam prinasam tip na jeden maly levandulovy dezert. Konzistenciou je to skor nieco na sposob  panna cotty ako pena. Pri priprave tohoto dezertu som pouzila  mascarpone. Panna cotta sa pripravuje zo smotany a mlieka. Jemna chut po levanduli a nadherna jemna fialkova farba radi tento dezert do kategorie netradicnych. V skutocnosti ma dezert nadhernu jemne fialovu farbu, ale akosi sa mi ju nepodarilo na fotografiach zachytit. Postup je nenanarocny. Doporucujem ho pre tych, kotri maju radi netradicne chute a su nakloneni k ich poznavaniu.



 Ingrediencie:
125 ml slahackovej smotany
2 PL krystaloveho cukru
2 PL cerstvych levandulovych kvetov ( alebo 1 PL susenych)
250 g mascarpone
5 g zelatiny v prasku
trochu fialovej potravinarskej farby (Wilton - Violeta)

na ozdobu:
100 ml slahackovej smotany ( vyslahat)
1 PL praskoveho cukru - zarovnana ( mozno vynechat)
par lupienkov levandule

Postup:
Slahackovu smotanu, cukor a levandulu nechame zovriet, stisime teplotu a na miernom ohni povarime 2 minuty. Odstavime a prikryte nechame vychladnut. Scedime cez sitko.  Zelatinu pokropime 1-2 PL vody a nechame napucat asi 10 minut. Potom ju na miernom ohni zahrejeme, kym je tekuta. Nevarime!Odstavime z ohna. Mascarpone vymiesame a za staleho slahania pridame polovicu levandulovej smotany. Druhu polovicu levandulovej smotany  pridame k rozpustenej zelatine, dobre premiesame, nechame mierne ochladit. Nalejeme  do mascarpone a spolu dobre preslahame, kym sa zmes spoji. Nakoniec pridame potravinarske farbivo. Naplnime do poharov a odlozime do chladu stuhnut . Podavame s kopcekom slahacky.



8 komentárov:

  1. Adka, ty vies, ze mas krasne fotky, ale tieto su uplne top.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Miska si mila, ale ty vies, ze u mna je to iba nahoda ...tato sa nahodou aj mne sa paci , aj ked po technickej stranke by sa profesionalny fotograf iba zasmial :)

      Odstrániť
    2. Ale z nahod vzdy vzniklo nieco uzasne :) Ja som laik, technicke chyby nevidim a ani nebudem hladat. Su krasne.

      Odstrániť
  2. Práve som prezila srdcovú slabosť, ty cies ako zabrnkat na chuťové poháriky :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ale draha, ved mas levandulu, tak to mozes vyskusat.....velmi lahka zalezitost....a uz aj ten sirup urobim....specialne pre teba :)

      Odstrániť
  3. Wooou to musí byť fajneee... A fotky suuper.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Dobrý den mam takový dotaz zdali by jste nemohla udělat jáko ják mate tu levandulovou pěnu tak ružovou ( ozdobenou okvětními lístky ruže) a s fotografii to by bylo užasné... MUJ EMJAL JE hledampec@seznam.cz jetsli bych mohla poprosít foto, kdyby nahodou ... předem děkují..

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mily anonym, momentalne mam v plane cokoladovu penu....mozno niekedy v buducnosti, ak sa mi podari zohnat jedle ruzove lupene :)

      Odstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)