sobota 21. mája 2016

Briošky








Briosky. Makkucke a jemne sladke. Ano,su presne take, ako ich opisala  Adka vo svojom recepte na MMB. Odkedy som ich vyskusala, piekla som ich uz mnohokrat. Su naozaj  vyborne a rovnako vyborny je aj recept. Este nikdy sa nestalo, aby sa  briosky podla tohoto receptu nevydarili. Ak si kliknete na povodny reept, Adka ho krasne nafotila aj popisala. Ti , ktori ma poznaju, vedia, ze uverejnujem recepty iba mnou odskusane. Tento je mnohokrat odskusany a velmi rada posuvam dalej.
Ingrediencie:
900 g hladkej muky
1KL  soli (mala)
150 g krystaloveho cukru
60 g masla  ( roztopeneho) 
1 kocka drozdia
560 ml mlieka
2 vajicka

na potretie: 
1 vajicko
1 KL vody
1 KL krystalovho cukru

asi 100 ml mlieka 

na posyp:
nemlety mak
sezam

Postup:
Asi 100 ml mlieka odoberieme z celkoveho mnozstva a zohrejeme s 1 PL cukru. Mlieko nesmie byt horuce (prilis horue mlieko zapari drozdie  a to by nam nevykyslo). Do tepleho mlieka rozmrvime drozdie, jemne poprasime mukou a prikryjeme. Nechame podkysnut na teplom mieste. Muku preosejeme do misky, pridame sol, zbytok cukru a premiesame. Pridame nakysnute drozdie, zbytok zohriateho mlieka, vajicka, rozpustene ( ochladene) maslo a varechou vymiesame cesto. Cesto je riedsej konzistenice. Ked je cesto dobre vypracovane, prikryjeme ho cistou utierkou a nechame minimalne 1a 1/2 hod. nakysnut na teplom mieste. 
Nakysnute cesto  rozdelime na polovicu. Jednu vratime spat do misy. Cesto rozvalkame na jemne pomucenom vali na velkost 30x40 cm a radielkom ( samozrejme moze aj nozom) porezeme na zhruba 4 cm pasiky. Malo by ich byt 10 kusov. 
Zacneme stacat ( vid obrazok). Tocime dovnutra spiralu ( slimaciky)  a koniec zospodu vopchame do stredu slimacika. Prstami upravujeme, formujeme cesto. Prelozime na plech vylozeny papierom na pecenie a nechame ich este 20-30 minut podkysnut. 
Pripravime si vajicko na potretie. Nakysnute briosky potrieme naslahanym cukrovym vajickom. Pospypeme makom ( sezamom) a pecieme vo vopred vyhriatej rure pri teplote 180 stupnov asi 10 minut. Spravne upecene briosky ak poklepeme po vrchu vydavaju duty zvuk. Ihned po vybrati z rury ich potrieme mliekom. Rovnako postupujeme s druhou polovicou cesta.  Nechame vychladnut. Z tejto davky vyjde 20 kusov chutnych sladkych briosiek.








10 komentárov:

  1. .... pěkné a určitě chutné zkusím vyzkoušet, prosím pěkně a kolik Vám vyjde ks, jelikož jt z velkého množství mouky. Díky Ivana

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ivanka 20 kusov. Su priblizne v takej velkosti ako je ich bezne dostat v obchode. Kludne si mozete urobit aj z polovicnej davky. Peknu nedelu zelam

      Odstrániť
  2. Nádherné !!!!!!!! Jindra

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Adrianka, vyzerajú krásne. Ja makovky pečiem tiež, ale určite vyskúšam i tento recept. Andrea

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Skvěle vypadají a určitě i dobře chutnají. Vyzkouším :-) Ivana.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Aďka, tvoje briošky vyzeraju nádherne, urcite tento recept vyskúšam!pozdravujem ťa a prajem pekne leto. Z virtualneho sveta som sa takmer celkom stiahla, nájdeš ma ešte na instagrame - skorica211. Je tam moznost komentovat, pripadne formou direct sprav. Papa Andrea M., Na háji

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Vyskúšané, sú super. Najlepší recept aký som na briožky našla na internete.

    OdpovedaťOdstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)