pondelok 1. augusta 2016

Banánová torta slimáčiková






Velmi chutna a myslim, ze aj celkom pohladna torticka. Nie je to nic tazkeho na pripravu a vysledny efekt stoji zato. Aj chutovo aj vizualne. Torta nie je presladena a aj ked ma bohatu plnku, nie je tazka lebo je to iba puding s malym mnozstvom masla. Som rada, ze som ju vyskusala a mozem ju vrelo odporucat aj vam.
Ingrediencie:
rozpis na tortovu formu 24cm

Piskotova rolada:
6 vajec
6 PL krystaloveho cukru
6 PL  polohrubej muky ( mierne kopcovite lyzice)
1/2 prasku do peciva
stipka soli
tmavy dzem na potretie rolady 

Plnka:
800 ml mlieka
2 bananove pudingove prasky ( mozu byt aj vanilkove)
6-8 PL krystaloveho cukru
80g masla 
4 banany 
5 ks platkovej zelatiny

okrem toho:
250 ml slahackovej smotany 
2-3 PL praskoveho cukru
cokoladove hoblinky



Postup:
Bielka naslahame so stipkou soli. Postupne pridavame cukor, zakazdym dobre preslahame. Ked su bielka pekne, leskle a metlicky zanechavaju stopy pridame zltka. Nakoniec rucne zlahka vmiesame preosiatu muku zmiesanu s praskom do peciva. Pecieme na plechu 30x40 cm ( plech s krajmi) vylozenom papierom na pecenie vo vopred vyhriatej rure pri teplote 180 stupnov cca 15 minut. Vyberieme , nechame postat asi 5 minut, poprasime praskovym cukrom a stocime piskotu aj s papierom. Nechame dobre vychladit.

Platkovu zelatinu namocime do studenej vody, aby zmakla.

V mlieku rozslahame puding a za staleho miesania ho uvarime. Ked je puding husty, pridame do neho cukor a este nechame prebublat. Odstavime z ohna a primiesame don maslo. Miesame , kym sa hmoty spoja. Pridame vyzmykanu zelatinu a dobre premiesame, aby sa platky zelatiny roztopili a rovnomerne sa rozlozili po celej hnote.

Vychladnutu roladu natrieme dzemom. Pri zvyjani rolady s dzemom postupne odstranujeme papier. V tom istom papieri ju uz natretu dzemom zabalime a odlozime na par minut do chladnicky, kym sa puding mierne ochladi. Roladu vyberieme a nakrajame na asi 0.5  cm platky. 

Tortovu formu vylozime potravinovou foliou a narezanymi platkami rolady.Najprv vylozime dno formy a potom aj dokola boky. Naberackou opatrnene nanesieme polovicu pudingu, ulozime olupane bnany a prikryjeme druhou polovicou pudingovej plnky. Odlozime do chladnicky stuhnut. Stuhnutu tortu prelozime na servirovaci podnos. Ostranime potravinarsku foliu. Slahackovu smotanu vyslahame  s 2-3 PL cukru ( podla chuti) . Pred podavanim ozdobime slahackou a posypeme coko hoblinkami.




5 komentárov:

  1. Adri, tak táto vyzerá naozaj krásne. Určite vyskúšam. Andrea

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Andrejka tesi ma, ze ta torticka zujala//verim, ze bude chutit :)

      Odstrániť
  2. Ďakujem za dobrý recept, tortička bola výborná, robila som ju na hody. Prajem pekný deň Mmirka

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Dobrý deň, tortu sa chystám upiecť malej k 2.narodeninám, veľmi sa mi páči, pri pečení používam ale minimum cukru, pokazím roládu keď dám menej cukru? Ďakujem

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mily anonym, cukor je hadam jedina ingrediencia, ktoru si mozete v recepte regulovat podla seba. Doporucujem vsak pudingovu plnku ochutnat a az ked vam bude chutit, tak uvarit puding. Podla mna zakusok ma byt sladky, ale nie presladeny. Mdle zakusky nemam rada. Slahacku kludne uplne bez cukru. Naozaj ten cukor si dajte podla svojej chuti. Najprv menej a potom mozete pridavat. Nech sa vam dari. Fotecka z torty by ma velmi potesila :) pozdravujem a drzim vam palce.

      Odstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)