utorok 30. augusta 2016

Smotanovo-pudingový zákusok





Tento zakusok mozno  poznate, ale v inej,  pozmenej kombinacii. Manzel ohodnotil, ze je vynikajuci a uz davno som taky dobry zakusok nenapiekla. No co uz. Nemoze vzdy vsetko kazdemou chutit. Tento zakusok  vsak mozem kazdemu iba doporucit. Je lahodny, nie velmi presladeny a studeny z chladnicky chuti najlepsie. Kombinacia karameloveho pudingu v ceste a  smotanovo slahackova pokryvka s posypkou z prazenych orechov a struhanej cokolady je neskutocne lahodna a poskytuje nadherny chutovy zazitok.  

Ingrediencie:
rozpis je na plech 30x40 cm
PL= polievkova lyzica
KL= kavova lyzicka

5 vajec
250 g krystaloveho cukru
125 g hladkej muky
125 g hrubej muky
50 ml oleja
50 ml vlaznej vody
2 KL prasku do peciva
1 PL kakaa
stipka soli

puding
800 ml mlieka
2 bal. karameloveho pudingu v prasku 40 g ( puding mozete pouzit akykolvek, podla vlastnej chuti)
6 PL krystaloveho cukru

smotanova vrstva
500 ml lahodkovej kyslej smotany ( u mna creme fraiche 2x 300 ml)
250 ml slahackovej smotany ( u na double cream 300 ml)
2-3 PL praskoveho cukru
12 g praskovej zelatiny ( u mna 1 sacok Dr. Oetker)

okrem toho
hrst nadrobno posekanych vlasskych orechov
cca 15 g horkej cokolady ( na struhanie)

Postup:
Zltka dobre naslahame s cukrom, az kym nezdvojnasobia  svoj objem. Pridame vodu, preslahame, pridame olej, preslahame.

Uvarime puding. V mlieku  rozslahame 2 praskove pudiny, pridame cukor a za staleho miesania uvarime puding. Staci, ak iba zacne hustnut, nemusime ho varit uplne do husta, pretoze sa upecie v ceste. Odstavime ho na chvilu bokom ( obcas premiesame, aby sa neutvorila koza). Dokoncime piskotu.

Do naslahanych zltkov pridame preosiatu muku zmiesanu s praskom do peciva. Nakoniec jemne, kruzivymi pohybmi vmiesame tuhu penu z bielkov, ktoru sme vyslahali v osobitnej miske so stipkou soli. Z cesta  odoberieme polovicu a do jednej pridame 1 PL  preosiateho kakaa, jemne premiesame, druhu polovicu cesta nechame svetlu.

Na vymasteny a mukou vysypany plech nalejeme svetle cesto. Urovname. Opatrne ( pomalym sirokym pasom) polejeme svetle cesto kakaovym cestom. Ak je potrebne, mozeme ho makkou stierkou jemne rozotriet po povrchu svetleho cesta. Lyzicou ( pripadne malou naberackou) v pasoch nalejeme puding na vrch tmaveho cesta. Pouzite cely puding, aj ked sa vam bude zdat, ze je ho vela.
Vidlickou kruzivymi pohybmi vsetky tri vrstvy spiralovite zmiesame. Cim mensie spiraly, tym  lepsi vysledny efekt.

Pecieme pri teplote 180 stupnov asi 30 minut. Kontrola spajlou ( ked sa kraje zacnu odelovat od plechu, je zakusok upeceny. Zakusok po upeceni ma zvraskaveny vzhlad, ktory prekryjeme smotanovo-slahackovou plnkou. Nechame poriadne vychladnut.

Ked je zakusok vychladnuty urobime plnku.

Najprv si vsak opecieme na suchej panvici nadrobno posekane vlaske orechy. Odstavime bokom.

Zelatinu pokropime 2 PL studenej vody a nechame napucat. Kyslu smotanu (izbovej teploty, pretoze ak by bola studene z chladnicky, zelatina by v chladnej smotane mohla zhrckaviet) zmiesame s praskovym cukrom.

Napucanu zelatinu zalejeme 50 ml slahackovej smotany a mierne zahrievame, miesame kym sa zelatina neroztopi. Pozor, nesmie sa varit!

Slahackovu smotanu (200 ml) vyslahame dotuha. Z kyslejsmotany odoberieme asi 2 PL a vmiesame do rozpustenej zelatiny. Dobre premiesame a nalejeme spat do smotany. Premiesame a pridame slahacku. Vsetko spolu preslahame mixerom, aby sa zelatina rozlozila v celej mase rovnako.

Natrieme na vychladeny zakusok, zarovname. Posypeme oprazenymi orechmi a postruhame cokoladou. Skladujeme v chladnicke.








toto kakao som si kupila pri poslednej ceste na SVK. Je to kupene v COOP Jednota a je super, krasne tmave. Doporucujem ho










5 komentárov:

  1. Gurmet Dalibor P.31. augusta 2016 o 8:27

    Tak to nemá chybu, zákusek vypadá úžasně i díky super fotografiím. Jak budu mít chvilku, určitě také vyzkouším. Pokud vyhodnotím, že jsem se aspoň přiblížil vašemu originálu, také vyfotím.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. dakujem pekne. Verim, ze sa zakusok vydari, niet na nom co pokazit :) zakazdym vsak vyjde iny vzhladovo, lebo nikdy sa mi nepodari naniest rovnako tie vrstvy a potom rovnako ich zatocit do spiraly. Takze celkom taky ako moj urcite nebude . Chutovo vsak urcite bude natom rovnako :)

      Odstrániť
  2. Prosím, aká je to želatína - 12 g,
    12 g želatínu práškovú nepoznám, prosím môžete upresniť

    Ďakujem
    zákusok vyzerá veľmi dobre
    Zdenka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zdenka v ztvorke som napisala ( u mna Dr. Oetker) inak upresnit to neviem. Nie som si ista, ci presne tato zelatina je dostat na SVK. 12 g zelatiny praskovej je potrebne pouzit na spevnenie smotanovej vrstvy. Ta smotanova vrstva nema byt uplne tuha ako pre zelatinovych zakuskoch. Dufam, ze som pomohla.

      Odstrániť
  3. Dnes som piekla tento koláčik a urcite nie posledný krat a je veľmi chutný a stavnaty☺ mal veľký uspech

    OdpovedaťOdstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)