nedeľa 24. septembra 2017

Kokosový tvarohovník


Mala som uz davnejsie chut na klasicky tvarohovy zakusok. Musela som svoje chute uspokojit a moja volba padla na tento zakusok.   Prinasam vam recept na kokosovy tvarohovnik, ktory velmi pripomina klasicku struhany tvarohovy kolacik. V tejto kokosovej verzii je velmi chutny. Iste to robi aj pridany biely rum s kokosovou prichutou :). Chuti presne tak ako to ma v nazve : kokosovo-tvarohovo. Kolacik je velmi stavnaty a vrchne cesto je chrumkave. Na moj vkus prilis vela plnky a malo cesta, ale ako sa hovori: kolko ludi, tolko chuti. Postupovala som podla receptu, ale urcite nabuduce , ked ho upeciem, tak pridam suroviny na cesto a upeciem na velky plech, alebo uberiem z plnky. Chutovo je naozaj vyborny. 
Ingrediencie:
rozpis na plech 22x33 cm

Cesto:
250 g polohrubej muky
120 g masla (studeneho)
100 g praskoveho cukru
1 PL bravcovej masti (mozno vynechat, ale mast dodava cestu krehkost a chrumkavost)
1 zltko
3PL hustej smotany ( u mna creme fraiche)
1a 1/2 PL kakaa
1/2 KL prasku do peciva 


Tvarohova vrstva:
1 kg tvarohu ( nie hrudkoviteho)
100 g masla ( makkeho) 
5  vajec
200 g praskoveho cukru
250 ml kokosovej slahacky alebo plnotuneho kokosoveho mlieka
100 g kokosovej mucky ( struhany kokos0
2 PL polohrubej muky 
1  PL Solamylu
1-5 PL kokosoveho likeru ( u mna 5 PL bieleho rumu s kokosovou prichutou)

Postup: 
Suroviny rychlo spracujeme, rozdelime na dve casti a odlozime do mraznicky aspon na dve hodiny.
Pripravime si plnku. 
Maslo s cukrom naslahame. Striedavo pridavame tvaroh a vajcia. Za kazdym  dobre preslahame, kym sa suroviny spoja. Vslahame kokosovu smotanu ( mlieko), liker. Nakoniec primiesame preosiatu muku zmiesanu s kokosovou muckou a Solamylom. 

Plech jemne potrieme maslom a vylozime papierom na pecenie. Nastruhame polovicu cesta a vylejeme tvarohovu masu na nastruhane cesto. Na vrch postruhame ( struhadlo na jablka) druhu cast cesta. Pecieme v predhriatej rure pri teplote 160 stupnov C  60 - 70  minut. Vypneme ruru, pootvorime dvierka  a  tvarohovnik nechame vychladit v rure. Potom prelozime do chladnicky, aby sa uplne vychladil. Krajame na kocky a pred podavanim posypeme struhanym kokosom. 


Poznamka:
Tak ako som uz v uvode pisala, doporucujem mnozstvo plnky ( pri peceni v malom plechu)  znizit na polovicu resp. zvysit mnozstvo surovin na cesto  ( pri peceni na velkom plechu 30x40cm)  o polovicu.

Update: 25/9/2017. Dnes som niesla do prace kostovku. Vraj je zakusok malo sladky a mala som pouzit nie hrudkovity tvaroh. Opravila som aj v rozpise. Vraj to vobec nevadi, ze je malo cesta, Tak opat plati: kolko ludi, tolko chuti :) .








4 komentáre:

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)