nedeľa 12. mája 2019

Kokosovo-jahodová torta








Vyborna kombinacia  kokosu, cerstvych jahod a k tomu trochu  netradicny krem je isto to, co zarucuje, ze vase chutove pohariky prijemne postekli tato kokosovo - jahodova torta. Urcite nepatri do kategorie zdravych mlsiek, ale ten krem a cerstve jahodky poskytnu skutocne skvely chutovy zazitok. Krem aj ked tam ide maslo je podla mna viac pudingovy. Pridana praskova slahacka a susene mlieko svojim sposobom ozvlastnuje chut kremu. Kokosovy korpus a kyselkava jahodova vrstva a k tomu ten krem, hmmm mozem iba odporucit vyskusat. Tak sa pozrime, co vsetko k tejto torticke potrebujeme.

Ingrediencie:
 rozpis je na tortovu formu o priemere 23 cm

Korpus
4 bielka
4 PL jemneho krystaloveho cukru
70 g struhaneho kokosu
2 PL hrubej muky
1 KL prasku do peciva
stipka soli
pecieme 2x  ( 2 korpusy)

Zltkova vrstva
8 zltkov
1000 ml mlieka
150 g krystaloveho cukru ( mnozstvo ckuru si mozete regulovat podla svojej chuti)
2 vanilkove  pudingy
2 PL hladkej muky
2 KL vanilkoveho extraktu
200 g masla
1- 2 KL vanilkoveho extraktu  ( ak nemate extrakt pridajte vanilkovy cukor do mlieka)
1 praskova slahacka (40g)
60 g suseneho mlieka

Jahodova vrstva 
250 ml vody
2 jahodove pudingy
500 g ocistenych jahod
100 g krystaloveho cukru ( cukor si mozete regulovat podla kyslosti jahod)

okrem toho:
na ozdobu slahacka, kokos, kokosove gulky, jahody ( alebo podla vlastneho uvazenia)


Postup:
Upecieme najprv korpus. Dno tortovej formy vylozime papierom na pecenie. Bielka so stipkou soli slahame a ked zacnu bielka beliet pridavame cukor. Zakazdym dobre preslahame. Rucne vmiesame struhany kokos zmiesany s mukou a praskom do peciva. Vylejeme do tortovej formy, zarovname a pecieme pri teplote 180 stupnov C asi 15 minut. Rovnako postupujeme aj pri druhom korpuse. Po upeceni nechame postat asi 5 minut, potom ostrym nozom odelime korpus od formy a prelozime aj s papierom na pecenie vychladnut na mriezku. Korpus je velmi krehky, narabame s nim opatrne.

Pripravime si zltkovu vrstvu.  
Zltka rozslahame v mlieku. Pridame puding, muku, cukor a dobre rozmiesame. Potom za staleho miesania uvarime puding. Prikryjeme foliou tak, aby so folia dotykala vsade pudingu. Zabranime tym tvorbe koze na pudingu. Odlozime bokom, aby puding ochladol na izbovu teplotu.

Z vychladnutych korpusov opatrne stiahneme papier. Jeden korpus ulozime na servirovaci podnos na ktorom budeme uz hotovu tortu servirovat  a druhy na tanier.

Pripravime si jahodovu vrstvu. 
Jahody umyjeme, ocistime a odvazime. Mozeme cast rozmixovat a par kuskov mozeme iba pokrajat na male kusky. Ja som cele rozmixovala. Pridame vodu, cukor a jahodovy puding. Dobre rozmiesame a za staleho miesania uvarime husty puding. Uvareny jahodovy puding  rozdelime na polovicu a este teply natrieme na kokosovy korpus. Na kazdy korpus polovicu jahodoveho pudingu.  Studeny puding by sa zle rozotieral. Odlozime na 10 minut do mraznicky, aby jahodovy puding dobre stuhol. Ja som dala len do chladnicky a stacilo.

Maslo vyslahame s praskovou slahackou do penista. Pridame susene mlieko a opat dobre zaslahame. Pridame vanilkovy extrakt a opat dobre preslahame. Vychladnuty zltkovy puding preslahame rucnym mixerom. Potom v malych mnozstvach pridavame do naslahaneho masla zltkovy puding. Zakazdym dobre preslahame.

Vyberieme korpusy so stuhnutym jahodovym pudingom a na spodny korpus dame asi 8 PL kremu. Rozotrieme a polozime druhy korpus. Opatrne.  Obmazeme zvysnym kremom vrch aj boky. Tortu posypeme kokosom a zdobime cerstvymi jahodami, kokosovymi gulkami alebo podla lubovole. Odlozime do chladicky aspon na hodinu, aby krem dobre stuhol. Prajem prijemne mlsanie!

15 komentárov:

  1. Wau, torta vyzerá úžasne. Zvolila si práve vhodné obdobie na zverejnenie receptu. Čochvíľa začnú jahody dozrievať, len ešte musíme pár dní počkať, nech sa trošku vysneží :-)))Dnes je Bonifáca, zajtra Žofie, azda už zima konečne skončí. Je to len pár dní, čo som sa tu u teba bola pozrieť a skonštatovala som, že ťa už asi blog prestal baviť. Pozdravujem!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dakujem Danielka za navstevu aj za komentarik. Blog ma stale bavi a velmi mi chyba. Len som musela obmedzit moju cinnost. Uvidime do buducna. Peciem menej lebo sme iba sami dvaja a ta vaha prudko stupa nahor :). Aj ja pozdravujem a este raz dakujem :)

      Odstrániť
    2. Pozdravujem, presne toto som hľadala. Chcem sa akurát spýtať, akú veľkú formu(priemer) ste použili na korpus. Vdaka

      Odstrániť
    3. nech sa paci : Ingrediencie:
      rozpis je na tortovu formu o priemere 23 cm. Je to napisane v popise. U vacsiny receptov pisem rozmer plechu. Verim, ze vas torticka nesklame a pochutnate si.

      Odstrániť
  2. Nádherný dort, ukládám recept, jak dozrají první letošní jahody, pustím se do něj :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Rorysek dakujem krasne, verim, ze si pochutnate rovnako ako my :) Nech dari.

      Odstrániť
  3. Krásna torta. Určite aj chutná.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Nádherný dort. Jindra

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Dobrý deň, veľmi som sa potešila novému príspevku na vašom blogu ! ukladám a najbližšie vyskúšam..všetko dobre prajem !

    OdpovedaťOdstrániť
  6. dobrý večer, potešila som sa ako malé dieťa keď som našla novy recept na vašom blogu..už sa na neho chystám, prekvapilo ma že sa šľahá maslo s práškovou šľahačkou..zaujímavá kombinácia..
    Ďakujem, prajem všetko dobré

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dakujem pekne Janka,ano aj mna to prekavapilo, a to praskove mlieko tie urobi svoje. Nam chutila ta plnka, ale viete sto ludi sto chuti. Kokosovy korpus je stavnaty a jahody boli trochu kyselkave, take dokopy to bolo celkom vyvazene. Velmi by som sa chcela vratit naplno k blogovaniu, ale neviem kedy to bude realne. Vdaka za navstevu aj za komentarik. Pekny vikend prajem. Ada

      Odstrániť
  7. I really like and appreciate your post.Thanks Again. Keep writing.

    OdpovedaťOdstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)