štvrtok 26. novembra 2020

Jablkové guľky

 





Ak mate vela jablcok, doporucujem vyskusat tieto gulky. Ani vela k tomu netreba a ked pouzijete na gulky zdrave susienky a kvalitnu cokoladu, tak si mozete pomlsat bez prilis velkych vycitiek. Priprava je velmi jednoducha. Ak ich budete robit pre deticky, rum zamente za rumovu esenciu alebo na dochutenie pouzijte citron. Vacsinou sa pytate, ze ako dlho sa mozu cukrovinky uskladnovat. Nikdy neviem nato odpovedat lebo u nas nehrozi dlhe uskladnovanie :). Tieto gulky vsak minimalne tyzden postoja v chladnicke v uzatvorenej doze. Nema sa na nich velmi co pokazit. Som vsak presvedcena, ze ani u vas sa dlho neohreju . Nech sa paci , tu je recept:

Ingrediencie:
cca 30 guliciek ( pocet zavisi od velkosti guliek)

1000 g ocistenych jablk
100g krystaloveho cukru ( cukor regulujte podla sladkosti jablk)
1 KL skorice
1-2 PL rumu  (prip. par kvapiek rumovej esencie, pre deticky nahradte 1 KL citronovej stavy)
250 g maslovych susienok

okrem toho: 
150 g horkej cokolady s obsahom aspon 52 % kakaa
2-3 PL oleja
mlete orechy na obalovanie 
lubovolna ozdoba ( kusok orechu, liskovec, trochu kremu, coko filigranka a  pod.)


Postup: 
Jablka ocistime a postruhame na struhadle. Nechame postat  cca 10 minut a vytlacime z nich stavu. Pridame cukor  a miernom ohni ich podusime asi 15 minut. Pridame skoricu, vanilkovy extrakt a nechame vychladit.
V mixeri na jemno pomelieme susienky. K vychladenym jablkam pridame susienky, rum a premiesame. Ak by bola jablkova zmes este  riedka , pridame trochu viac pomletych susienok. Hmota ma byt tuhsia. Kavovou lyzickou si odoberieme trochu masy a tvarujeme gulky vo velkosti vlasskeho orecha. Ukladame na plech ( tacku) s papierom a dame zachladit do chladnicky. Lepsie sa cokoladuju. 

Nad parou za staleho miesania rozpustime cokoladu. Podla potreby pridame 2-3 PL oleja a dobre premiesame. Vychladenou, ale stale tekutou cokoladou obalime gulky. Ja to robim tak, ze gulku polozim na vidlicku a lyzickou olejem gulku cokoladovou polevou. Hned obalime v mletych orechoch.

Vlozime do kosickov a lubovolne ozdobime. Odlozime do chladnicky, aby cokolada stuhla. Ako som uz spominala v uvode, gulky v chladnicke v uzatvorenej doze vydrzia tyzden a mozno aj dva, ak sa nezjedia :) . Dobru chut!


Tip: namiesto 250 g mletych susienok mozeme pouzit 125 g ml. orechov a 125g mletych susienok
        obalovat mozno aj v struhanom kokose





4 komentáre:

  1. Mňam, guľky vyzerajú skvele a zdravo...
    Pekný víkend,
    A.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Adka jednoduche a fajne :) take my mame radi, ze ? Pekny vikend aj tebe

      Odstrániť
  2. Tak to určitě zkusím. Díky za recept

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Alenka budem rada, ak potom pridate svoj nazor . Nech vam chutia :)

      Odstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)