nedeľa 7. februára 2021

Jogurtový koláč

 







Milujem jogurty a tak nebolo ziadnej pochybnosti o vyskusani  tohoto jogurtoveho  kolacika. Nelutujem, ze som ho vyskusala a urcite som nepiekla poslednykrat. Velmi mi chutilo cesto s prichutou citronu a vrch jemne chrumkavy. Plnka je z jogurtu s vanilkovu prichutou. Mozno povedat, ze pridane naslahane bielka do jogurtu a muka davaju tejto plnke az penovu konzistenciu. Manzel si myslel, ze je to tvarohovy kolacik :) .  Trochu iny postup na pripravu krehkeho cesta a pouzitie jemneho krystaloveho cukru do cesta mi ukazali novu cestu  a  vedzte, ze da sa to aj inak ako sme zvyknuti. Kolacik na pripravu nie je narocny a vysledny efekt mna osobne rozhodne nesklamal. Vyskusate aj vy? 
Ingrediencie:
rozpis je na tortovu formu s priemerom 20 cm


cesto:
2 zltka
80 g roztopeneho masla
70 g jemneho krystaloveho cukru
200 g polohrubej muky
1 Kl prasku do peciva
stipka soli
kora z jedneho stredne velkeho ( chemicky neosetreneho) citrona

Plnka:
400 ml bieleho jogurtu ( najlepsie grecky, je hustejsi a kremovejsi)
1 KL vanilkoveho extraktu
2 bielka
3 PL krystaloveho cukru
3 PL hladkej muky (zarovnane)
stipka soli 

Postup:
Najprv urobime cesto. Zltka s cukrom vyslahme rucne metlickou. Ked uz  su zltka  svetlejsie a maju taku kremovu konzistenciu pridame roztopene a vychladene maslo. Opat metlickou preslahame. Pridame muku zmiesanu s praskom do peciva a nastruhanu koru z citrona. Miesame vareskou alebo spachtou ( stierkou). Ide to raz dva a potom uz len sikovne prstami zhnetieme cesto a rozdelime ho na dve polovice. Zabalime do folie a odlozime jednu polovicu do chladnicky a druhu polovicu cesta ( ktoru budeme struhat na vrch ) do mraznicky na cca 30 minut.

Dno tortovej formy vylozime papierom na pecenie. Potom odmeriame vysku formy ( toho odopinatelneho prstenca) a vylozime pasikom papiera na pecenie. Mozme jemne sem-tam urobit prstom namocenym do oleja bodku a tak zabezpecime, aby papier prilnul k forme a nesmykal sa. Samozrejme mozme aj v kuse vylozit tortovu formu s papierom, ale potom boky su akoby pokrcene a mne sa to nepaci, tak preto radsej zvolim vyssie uvedeny postup na vylozenie formy papierom na pecenie. 
Cesto z chladnicky prstami roztlacime  na dno tortovej formy. Chce to trochu trpezlivosti. 

Bielka naslahame so stipkou soli. Ked su uz bielka pekne biele po lyziciach pridame cukor. Za kazdym dobre preslahame mixerom. Slahame dotuha.
V inej mise jogurt zmiesame s vanilkovym extraktom a mukou. Rucne zamiesame vyslahane bielka. Jemne, kruzivymi pohybmi miesame, kym sa obe hmoty spoja. Vylejeme jogurtovo-bielkovu zmes na cesto v tortovej forme. Vyberieme cesto z mraznicky a na jablkovom struhadle nastruhame ho na vrch kolaca. Pecieme vo vopred vyhriatej rure pri teplote 180 stupnov C asi 35 minut do zlatista. Udaj o peceni je orientacny, kedze kazda rura pecie inak. Nechame vychadit v tortovej forme.

Mozeme vrch poprasit cukrom alebo podavat s kopcekom zmrzliny alebo preliat ovocnym pyre. Verim, ze si na kolaciku pochutite. Prajem dobru chut ! 
 


5 komentárov:

  1. Tak ten vyzerá výborne. A páči sa mi ten postup pripravy, že roztlačime cesto. Lebo teda mne sa zvykne toto krehke cesto vždy po rozvalkani a prenašani na plech niekedy trhat, a to roztlačenie mi pride praktickejšie. Možno náročnejšie, ale vyskušam. A struhanie na vrch, tak to je taký mix akoby pité a struhany :-) Musim ho vyskušať.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Adi,
    koláčik vyzerá výborne a určite tak aj chutil. Niekedy vyskúšam, vďaka za recept :-)
    Pekný deň,
    A.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Dobrý deň,Aďka chcem sa opýtať ,či by som mohla použiť do cesta miesto pšeničnej múky ražnú,alebo akú ,nakoľko mám alergiu na pšenicu.Koláčik aj recept sa mi páči a chcela by som ho upiecť.Ďakujem.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Mila Majka, asi vas sklamem, ale zial, neviem vam dat odpoved na vasu otazku. Ja raznu muku nepouzivam, tak neviem ake vlastnosti ma pri peceni. Ak mate odskusanu muku, ktoru bezne pouzivate pri peceni, tak kludne si zamente muku. Nie je to piskotove cesto, takze podla mna by to mohlo fungovat aj s mukou , ktoru bezne vy pouzivate na pecenie. Pekny vecer prajem a nech sa vam dari pri peceni.

    OdpovedaťOdstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)