sobota 30. januára 2021

Višne v čokoláde s marcipánom


 



Este jeden vianocny, ktory nemusi byt iba vianocny :) . Je to zaujimavy recept a moj manzel zhodnotil, ze pre neho osobne  to bol jedno z najlepsich sladkosti, ktore som na Vianoce piekla . Teda robila, kedze toto je nepecena cukrovinka. Kazdy rok si vsetci moji blizky, pre ktorych s laskou peciem najdu ten svoj top kolacik. Vzdy sa snazim ulahodit kazdemu  clenovi mojej rodiny a preto kazdemu urobim ten jeho naj a potom do repertoaru vianocneho pecenia vzdy zakomponujem aj nejake novoty. No a niekedy aj tie novoty zachutia tak, ze sa potom stavaju tradicnymi, ktore peciem  resp. robim pri kazdej dalsej moznej prilezitosti. Tak mi dovolte, aby som vam predstavila tuto najnovsiu oblubenu lakocinku mojho manzela. 

Ingrediencie: 

1 balenie kandizovanych visni  ( v jednom baleni je ich 33-35 kusov)

200 ml umu ( rumu) 

domaci marcipan

cca 33-35 olupanych lieskovcovych orieskov 

okrem toho:

cca 150 g cokolady na polevu

2 PL oleja

papierove kosicky


Postup je velmi jednoduchy. Kandizovane visne (  mozu byt aj ceresne) namocime na par hodin do rumu tak, aby boli cele ponorene v rume a nechame ich macerovat. Kludne mozeme ich namocit  aj den vopred. 

Urobime si domaci marcipan. Mozete pouzit aj kupovany, ale domaci je jednoznacne lepsi. Marcipan si rozdelime na mensie kusky a usulkame sulok asi 1,5 cm hruby. Pokrajame na na mensie kusky priblizne 1,5 cm. Prstami trosku vytvarujeme take podstavce ( podlozky) pod  visne. Bud  si urobime take mini kocky alebo mozme urobit tvar koliesok. 

Macerovane visne zlejeme. Ten rum sa moze pouzit pri dalsom peceni. Do kazdej visne dame olupany liskovcovy oriesok, polozime na marcipanovy zaklad, ulozime na tacku.

Nad parou roztopime cokoladu s olejom. Cokoladu stale miesame, davame pozor, aby voda velmi nevrela a cokolada nebola velmi horuca. Ja to robim tak, ze napr. 100 g cokolady dam rozpustit s olejom a potom este pridam 50 g a stale miesam, ale uz iba bez pary, kym sa ten zbytok cokolady nerozpusti. 

Pripravene visne ( bonbony) dame na vidlicku a lyzickou polejme bonbon. Ulozime na mriezku stuhnut. Po stuhnuti este mozeme cokoladou ozdobit, ale nie je to nutne. Ked cokolada stuhne,  ulozime do papierovych  kosickov. Prajem prijemne mlsanie . 


 


4 komentáre:

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)