sobota 11. júna 2011

Marshmallows cookies

Nemozem si pomoct, ale mna akosi neohuruju americke ani anglicke recepty:(. Isteze, skusam vselico mozne, z roznych kuchyn, ale uverejnim iba to, co podla mojho zvazenia stoji zato:). Za tie roky mojho posobenia v kuchyni,  sa najdu veru  aj take recepty, ktore som velmi silno olutovala, ze som  ich vyskusala a investovala do toho zivu pracu, cas a v neposlednom rade aj financne prostriedky. Na druhej strane sa riadim heslom, ze kto neskusi, ten nepozna:).  Tieto kakaove keksiky nie su zle (inak by som ich sem nedavala), ale jednoducho som od nich ocakavala viac. Recept ma velmi zaujal, tak som ho vyskusala. Cesto silno kakaove, marshmallows pena a poliate kakaovo-maslovou polevou. V tej poleve mi napriklad vadilo, ze som trochu citla pod zubami praskovy cukor. Vsimla som si, ze vacsinou americke a anglicke kremy su robene iba maslo a cukor a s pridanim vanilkoveho extraktu, mlieka alebo kakaa, prip. nejakej chutovej aromy. Ja mam radsej kremy, kde sa uvari puding ( kasa - nastavovany krem) a potom sa zaslaha do masla s cukrom. Krem je tak ovela jemnejsi a lahodnejsi. No kolko ludi, tolko chuti. Keksiky mi viac chutili na druhy den. Skladovala som ich v doze v chladnicke. Manzelovi chutili a to je pre mna to najdolezitejsie:)



Ingrediencie:


na keksiky

200 g hladkej muky
3 PL kakaa (kopcovite)
1 KL prasku do peciva
1/4 KL soli
70 g masla
125 g praskoveho cukru
1 velke vajce
100 ml mlieka
1 KL vanilkoveho extraktu 9 ja som este pridala 2 vanilkove cukre)
12 kusov velkych marshmellows cukrikov ( rozrezat na polovicu , cez sirku)

Poleva

400 g praskoveho cukru
100 g masla ( rozpustit)
1 PL kakaka ( kopcovita)
50ml mlieka
1 KL vanilkoveho extraktu

Postup:


Zmaknute maslo s cukrom slahame aspon 2 minuty. Postupne pridame vajce, mlieko, vanilkovy extratkt. Zakazdym dobre preslahame, kym sa hmota spoji. Nakoniec pridame muku zmiesanu s kakaom a praskom do peciva. Pomocou lyzice a lyzicky kladieme na plech vylozeny papierom na pecienie asi 4 cm kopky. Trochu tazsie to ide ( cesto je dost lepkave, ale da sa). Kladieme dalej od  seba, pri peceni narastu. Pecieme vo vyhriatej rure pri 190 stupnoch C asi 10-12 minut.


Marshmallow cukriky pokrajame na polovice a reznou stranou prilozime na vrch  keksika. Jemne  pritlacime a vratime spat do rury na 1,5 max. 2 minuty. Iba tolko, aby pena trochu zmakla. Ja som jednu varku nechala asi 2,5 min. a bolo to vela. Dost sa mi pena "roztiekla'. Ten penovy klobucik ma byt pekne vidiet pod tou kakaovou polevou.


Keksiky nechame dobre vychladnut a potom polejeme polevou. Polevus si pripravime nasledovne: maslo rozpustime, nechame vychladnut a pridame cukor zmiesany s kakaom. Potom pridame mlieko a vanilkovy extrakt. dobre vyslahame slahacom na hladky krem. Polejeme na 1 PL polevy na marshmallows tak, aby sme zakryli ciapocku a nechame stiect aj na keksiky.



Nechame dobre zatuhnut polevu a potom uz mozeme iba mlsat.

Dobru chut!

10 komentárov:

  1. What a great blog you got here! I will have to take some time to explore all these delicious posts!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Velmi zaujímavý receptík Adrika!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. hmmm, krásne sú Adrika a receptík pre čokoholikov , mňamkový

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Adrika tak toto je niečo pre moje dcérky:)))kakao a marshmellows pre nich výborná kombinácia:)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. ja by som sa teda nestazovala, keby mi niekto taketo krasne cookies napecie!!! Ja som strasne leniva v poslednej dobe nieco vypekat ;o( v poslednej dobe chodim na blogy len obdivovat sikovnost ostatnych bab ;o)))

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Adrianka, uplne chapem, preco ta receptik zaujal a preco si od neho cakala viac..ale tvoje keksiky sa mi velmi pacia, kludne by som sa na ne dala nahovorit :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Adrianka, ja osobne marshmalows vobec nemusim... je pravda, ze vela usa a uk receptov ani mne nesedi, napr. ani brownies ci spominane cukrovo-maslove kremy nemusim... ale na druhej strane, je v usa a v uk receptoch aj strasne vela pozitivnej inspiracie. Z londyna som si doniesla ich najznamejsie casopisy o vareni ako aj nejake knihy a neviem sa ich nabazit. Mna vsak nefascinuju ani tak dezerty, ale skor normalne jedlo, zelenina, prilohy a ich pristup k nim... i ked kamoska z londyna ma uzemnila...ze casopisy su sice nadherne, ale doma podla nich v uk nikto nevari :/ nevadi, ja sa ich neviem nabazit teoreticky aj prakticky

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ty jsou tak pěkné, že se až nechce věřit, že mají nějaké nedostatky :D Já myslím, že každý, kdo by takový keksík dostal, by se jen oblizoval blahem :) Co se týče těch amerických krémů, tak ten jsem zkoušela na tradiční cupcakes a není to špatné, teda taky mám radši ty nastavované, ale ani tím máslo+cukr nepohrdnu :)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Proč jsou sladké věci tak nezdravéé :( vypadá to nádherně

    OdpovedaťOdstrániť
  10. nááááhodou to vyzerá lákavo! Vy Adka dodáte čaro všetkému, čoho sa chytíte!!
    Teda nechcem hájiť anglo-amer.polevy, no ani tie naše cukrové (napr. na punčových rezoch) nie sú nejak na odpadnutie....takže remíza u mňa
    Ja som taký krém použila na tvorenie toho portrétu, no keďže tortová plnka nebola tak sladká, spolu tu veľmi dobre harmonizovalo....
    Mám doma marshmallows-kúpila som ich, lebo som chcela vyskúšať poťahovú hmotu z nich...no nejak sa neviem odhodlať....A tak len kukajú na mňa v skrinke...:-)ako to vidím, tak padnú za obeť v tejto Vašej verzii! :-) Takže- Ďakujem!! Neviem, čím to je, no pri Vašich postupoch nemám vôbec pochybnosti, že by to nevyšlo! :-)
    A ostatok dám k nutelovej plnke do kysnutej rolády....
    Melka

    OdpovedaťOdstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)