streda 7. septembra 2011

Jahodova pena, Strawberry mousse

Jahodova pena. Nic nove pod slnkom. Tato pena je vsak tak lahodna, ze som nemohla nepridat tento recept. Chcela som ju podavat tak trochu netradicne, tak som si spomenula na moje cokoladove misticky aj na tie duhovane. Teraz som chcela nieco ine, tak som skusila tieto "cipkovane". Nabuduce vsak rozhodne ostanem pri klasike - plnych mistickach. Totizto dost sa mi lamala cokolada a trebalo sa s tym viac pohrat. Takze cokoladove misticky su fajn, ale tie plne su rozhodne praktickejsie. Co sa tyka jahodovej peny, ta je priam bozska. Je lahka, nadychana, nie velmi tuha, taka akurat. Pouzila som sice mrazene jahody, ale viem si predstavit, ze z cerstvych jahod by bola este uzasnejsia.

Ingrediencie:

400 g jahod
2-3 PL praskoveho cukru ( podla sladkosti jahod)
2-3PL cerstvej citronovej stavy
1 ks platkovej zelatiny
50 ml jahodoveho sirupu ( mozete pridat aj vodu, ale potom treba viac dochutit jahody)
1 slahackova smotana

na kosicky:
100 g cokolady na varenie

Postu:
Najprv si urobime cokoladove kosicky. Tie si mozeme urobit aj 1-2 dni vopred, len ich treba skladovat v uzatvorenej nadobe v chladnicke. Takze nafukneme balony na pozadovanu velkost. Zaviazeme ich, oplachneme vlaznou vodou a dobre utrieme dosucha. Cokoladu roztopime nad parou alebo v MW. Balony bud namacame do polovice alebo si dame cokoladu do sacku a kreslime na spodnu polovicu balonov ciary. Ocokoladovene balony jemne pritlacime 2-3 sekundy na silikonovu podlozku, pri. na papier na pecenie a nechame pri izbovej teplote stuhnut. Ked su stuhnute, prelozime ich do chladnicky a drzime ich tam, kym ich neservirujeme.


Kym tuhnu kosicky. Pripravime si jahodovu penu. Jahody pokrajame na male kusky a zasypeme praskovym cukrom. Nechame postat, kym pustia stavu. Potom ich prepasirujeme cez sitko. Zelatinu namocime do studenej vody na 5 minut. K prepasirovanym jahodam pridame citronovu stavu a dame zahriat na horuce, ale nevarime ich. Ak mame malo stavy, tak pridame jahodovy sirup ( prip. vodu). Asi 2PL jahodoveho pyre odlozime  bokom ( na ozdobu) . Zelatinu vyzmykame  a pridame k zohriatemu  jahodovemu pyre. Dobre zamiesame, kym sa zelatina rozpusti. Nechame ochladit.Slahackovu smotanu vyslahame a do vyslahanej smotany pomaly prilievame ochladenu jahodovu zmes. Spolu preslahme.Plnime do cokoladovych misticiek pripadne do poharov a nechame este v chladnicke zatuhnut.


Pred plnenim cokoladovych kosickov balony prepichneme na vrchu ihlou a nechame svojvolne vyfucat vzduch. Opatrne, cokolada sa dost lame.
Naplnime jahodovou penou  a odlozime do chladnicky este zatuhnut. A potom uz len maskrtime :)


16 komentárov:

  1. Normálne čumím, aká si ty šikulka, chystám sa na tvoje receptíky z mmb, dúfam že sa mi vydaria.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Adka, ty mas vrazedne tempo, kedy to stihnem vsetko poskusat, ha?? Ked chcem vediet ako to vsetko chuti? A tato kombinacia, mnaaam, uzasne!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Jéééj to je chutné tie košíčky len neviem čo by robili moje nervy keby sa mi to lámalo:) Adrika aj tak ich vyskúšam:)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. vyzera to kraasne,Adrika:)ja som sa minule veru pekne potrapila s tymi cokoladovymi kosickami..neviem,ci boli na chybe divne balony,ktore akosi nechceli vyfucat,len praskli,a tak som ich musela z tej cokolady zoskrabavat..no,na nervy to bolo:))nabuduce si musim dat asi viac zalezat na vybere balonov:))

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Jahodky a cokoladka...ojoooojooooj!!!! aj ked je uz neskora nocna hodina, hned by som si dala ;))

    OdpovedaťOdstrániť
  6. I love your edible cups! The mousse looks delicious too! Gorgeous presentation!

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ivanka, nie som ja az taka sikovna, ale tak snazim sa:) Mohlo by to byt aj krajsie. Drzim palceky, nech sa ti dari a hlavne nech si spokojna s vyskusanymi receptami.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Lucka, som v rekonvalenscencii doma, tak je viac priestoru na blog:). Nerob si starosti, pretoze ja tiez nestiham skusat vsetko, co by som chcela:)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Ajka aj moje nervicky pracovali:) Dost sa mi pri tychto "cipkovanych" lamala cokoladka.Mozno trebalo viac "cipkovat" ( hustejsie). Nech sa ti dari.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Matka, tie baloniky nesmu prasknut lebo potom sa naraz odlupnu a tie coko kosicky su take krehke a lamu sa. Len navrchu prepichnut ihlou a nechat pomalicky vyfucat balon. A mozno to aj od cokolady zavisi. Tie plne kosicky isli fajn, bez problemov, ale pri tychto sa mi trochu lamala cokolada.

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Mariannka, myslim, ze by si si posmakla na tejto dobrotke:) aj v tu neskoru nocnu hodinu...:)

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Renata, thank you very much for your lovely comment

    OdpovedaťOdstrániť
  13. I love it! Looks so delicious! The chocolate bowl is wonderful!

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Tyhle košíčky jsem vždycky chtěla zkusit, no zatím jsem se k nim nedostala :D Ale budu to muset napravit, je to velmi efektní a moc se mi ty tvé líbí :) Mimochodem moc jsi mě potěšila tím, že ta pěna jde udělat z mražených jahod - těch mám dost, takže nebudu muset čekat celý rok.

    OdpovedaťOdstrániť
  15. spontaneous-euphoria; thank you so much for visited and your nice comment

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Katka, dakujem pekne za tvoj komentarik. Drzim palceky, nech sa ti tieto efektne coko-kosicky podari co najskor vyskusat.

    OdpovedaťOdstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)