Este som nerobila muffiny z kysnuteho cesta. Tieto su naozaj vyborne. Cesticko je jemne, chutne a krasne sa oddeluje od kosickov. Nie je s nimi vela prace a ku rannemu caju alebo kakau su priam stvorene. Robila som podla receptu s jablckami a hrozienkami, ale viem si ich predstavit s akoukolvek plnkou, ci uz tvarohovou, makovou, lekvarovou, nutelovou, ci orechovou. Dokonca ani s kuskom tuhsieho ovocia (slivka, hruska, marhula) nebudu na zahodenie. Jedine , co by som zmenila je to, ze rozhodne treba hrozienka zapracovat do cesta a rovnako aj jablcka. Kysnute cesto sa pecie dlhsie ako ovocie, takze po upeceni boli hrozienka a jablcka trochu pripecene :). Ak sa rozhodnete vyskusat tieto muffiny, tak nezbudnite ovocie hlbsie zasunut do cesta, pri peceni pekne muffiny narastu. Urcite som nepiekla tieto muffiny poslednykrat. Tak ako? Navnadila som vas na vyskusanie? Ak ano, tak si pozrite recept....
30 g drozdia ( alebo 1/2 sacku suseneho drozdia)
125 ml mlieka
2 PL krystaloveho cukru
250 g polohrubej muky
1/2 KL soli
80 g masla ( roztopeneho)
1 vajce
1 jablko
hrst hrozienok
struhana citronova kora z 1/2 citrona
trochu praskoveho cukru na posyp
Postup:
Urobime si kvasok z polovice mlieka, drozdia a 1 PL cukru. Mlieko musi byt teple, ale nie horuce. Zamiesame, poprasime s mukou, prikryjeme a nechame podkysnut. Do misy preosejeme muku, pridame sol, nastruhanu citronovu koru, cukor, vajce, vykysnuty kvasok, roztopene, vlazne maslo a zbytok tepleho mlieka. Vypracujeme cesto. Cesto spracovame, kym sa prestne lepit na ruky a je pekne hladke, bez hrudiek. Poprasime mukou, prikryjeme utierkou a nechame cca 1 hodinu podkysnut. Cesto velmi nenarastie, iba mierne zvacsi svoj objem. Pred vybratim cesta doporucujem zapracovat hrozienka a jablcka do cesta ( alebo aspon cast a cast nechat na vrch na ozdobu) a premiesit cesto. Podkysnute cesto rozdelime na polovicu a potom kazdu cast opat na polovicu. Cize mame cesto podelene na stvrtinky. Kazdu stvrtinku este na tri casti, takze mame spolu dvanast kuskov cesta. Cesto ulozime do muffinovej formy vystlatej paierovymi kosickami. Ak sme si odobrali cast jablcok , tak ich napichame hlbsie do cesta. Pecieme vo vyhriatej rure pri teplote 180 stupnov C cca 20-25 minut. Este teple poprasime praskovym cukrom.
mnaaaaaaaaaam :)
Hned by som si zahryzla Adrika..., dokonale vyzerajú ...
OdpovedaťOdstrániťMoc se ti to povedlo! Báječný, vyzkouším :)
OdpovedaťOdstrániťHallo Adriana ich würde am liebsten in den Pc beissen das Wasser läuft mir im Mund zusammen beim Anblick deiner Bäckereien .Lieb grüße Karin
OdpovedaťOdstrániťAdrianka, muffiny sa ti nádherne vydarili a tiež aj fotky, sú ako z katalogu :-)...ani ja som ešte nerobila z kysnuteho cesta, musia byť aj chuťovo výborné
OdpovedaťOdstrániťAni ja! :-))
OdpovedaťOdstrániťsu fakt nadherne a este ked si predstavim k nim tu tvarohovu plnku tak aaaach.. :D
OdpovedaťOdstrániťani v cukrárně je nemají tak nádherné....
OdpovedaťOdstrániťAjka
tak taketo muffinky som este nerobila, super napad :)
OdpovedaťOdstrániť