pondelok 17. júna 2013

Citronova nepecena torta






Tak co poviete? Paci sa vam? Mne sa velmi zapacila a musela som ju vyskusat. Osviezujuca torta jemnej citronovej chuti. Priprava tejto torty nie je narocna, iba casu potrebujete trochu viac,  kedze musi tuhnut. Vsetkym, ktori ju ochutnali, torticka chutila, len moj manzel povedal, ze nabuduce poprosi na podlozku peceny korpus. No co s nim ? Samozrejme, ze mu vyhoviem....a ved ani ja velmi nemusim tie nepecene korpusy . Oproti povodnemu receptu som zamenila ricottu za  mascarpone a jemny tvaroh. Myslim, ze to na chuti nic neubralo. Pacila sa mi konzistencia torty, pretoze aj ked je v plnke  pouzita zelatina, torta nebola prilis tuha , ale tak akurat. Samozrejme aj tu plati, ze najlepsie  chuti dobre schladena z chladnicky.....
Ingrediencie:
rozpis na tortovu formu 24 cm

korpus:
300 g  maslovych susienok
200 g lieskovcovych orieskov
150 g rozpusteneho masla

plnka:
500 g ricotty ( u mna 250 g mascarpone, 250 g makkeho tvarohu Ouark)
200 g praskoveho cukru
500 ml jogurtu ( u mna Greek style joghurt)
20 g praskovej zelatiny
50 ml citronoveho likeru
2 KL citronoveho extraktu 
kora a stava z 1 vacsieho citrona

2 ks citronoveho zele ( Galaretka citronova)
500 ml vody

alebo si pripravte citronove zele:
300 g vody
stava a kora z 1 citrona
100 g cukru
1 vanilkovy cukor
50 ml citronoveho likeru
10 g praskovej zelatiny
trochu zlteho potravinarskeho farbiva

okrem toho na ozdobu:
200 ml slahackovej smotany
70 g mandlovych lupienkov
prip, cerstvy  citron, limetka


Postup:
Na suchej panvici oprazime lieskove oriesky.  Odstavime zo sporaka a nechame ich vychladit.    Keksiky pomelieme ( postruhame), pridame pomlete lieskove oriesky a rozpustene maslo. Dobre vymiesame a touto zmesou vylozime dno tortovej formy vylozenej papierom na pecenie. Silno, velmi silno zmes utlacime, aby sa korpus pri krajani nerozpadaval. Odlozime do mraznicky, kym si pripravime dalsiu vrstvu. Zelatinu dame napucat s 5 PL vody. Ricottu ( u mna mascarpone a tvaroh-Ouark) vymiesame s cukrom. Potom pridame jogurt, nastruhanu citronovu koru, stavu z citrona, citronovy extrakt, citronovy liker ( mozno vynechat)  a dobre vsetko spolu vymiesame. Napucanu zelatinu na velmi miernom ohni za staleho miesania rozpustime, Nevarime, energicky miesame, aby sa nam vsetky hrudky rozpustili. Potom do tejto zelatiny, ked je uz tekuta odoberieme 2-3 PL  z jogurtovej masy a dobre ju  rozmiesame v zelatine. Za staleho slahania pridame tuto rozmiesanu zelatinu  do zbytku jogurtovej masy a dobre preslahame mixerom, aby sa zelatina dostala rovnomerne do celej masy. Vylejeme na keksikovy zaklad, zarovname  a odlozime opat na par minut do mraznicky (cca 15min. ). Ak mame citronovu galaretku, tak ju pripravime  podla navodu, iba znizime  vodu na polovicu, cize na 500 ml vody pouzijeme 2 Galretky (citronove zele). Chladnucou , ale este stale tekutou Galaretkou zalejeme vrch torty a odlozime uz iba do chladnicky stuhnut. Minimalne na 4 hodiny, najlepsie vsak cez noc.

Ak nemame hotove citronove zele, tak si ho vyrobime takto:
Zelatinu dame napucat s 5 PL vody. Vodu,cukor, vanilkovy cukor, citronovu koru, stavu z citrona uvarime  na sirup. Odstavime a preceditme cez sitko. Pridame  citronovy liker, potravinarsku farbu, dobre zamiesame. Ja som pridala aj trochu citronoveho extraktu do zelatiny, ale nedoporucujem lebo sa utvorili take mastne flaky.  Napucanu zelatinu zalejeme tymto teplym sirupom a dobre vymiesame, aby sme nemali hrudky. Ochladenou, ale ste stale tekutou zelatinou  zalejeme tortu .   Odlozime do chladnicky na par hodin.

Pred podavanim ozdobime  tortu vyslahanou slahackovou smotanou, boky potrieme malym mnozstvom slahacky a nanu dame mandlove lupienky  oprazene na suchej panvici, kuskami citrona, limetky  alebo podla lubovole ...  
                                                                    













32 komentárov:

  1. Uzasna torticka. Krasne ozdobena, nafotena a urcite aj svele chutila :-)
    Urcite vyskusam.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dakujem Gabika...chutila veru chutila :)..aj v praci si pochvalovali :)

      Odstrániť
  2. Aďka či páči? Nádhera a výborný tip na tieto horúce dni, keď zapínať rúru je životu nebezpečné!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ivanka si podarena :)....vraj zivotu nebezpacne :)....tesim sa , ze sa paci :)

      Odstrániť
  3. Tu je dnes tropické teplo, ale je krásna...možno ak sa ochladí, vyskúšam :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tani, prosim, prosim poslite nam trochu teplucka..u nas zimaaaaaa...normalne, ze v prechodnej bunde som bola dnes v praci :)...verim, ze bude aj vam chutit :)

      Odstrániť
  4. Adrika nádherná torta až sa mi slinky zbiehajú :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jarka velmi ma tesi, ze sa ti paci :)...dakujem za navstevu :)

      Odstrániť
  5. Veruže sa mi páči. Krááásna je... páči sa mi tá pápežská kombinácia žltá s bielou :-) a osviežujúca citrónová chuť ... musela to byť mňamka. Plný počet bodov, Adri. Len by sa zišlo upraviť buď text alebo v ľavom stĺpci tú ceduľu s FB následníkmi posunúť inam... nevidno dobre ingrediencie. Opravíš, Adrika? Vďaka. K.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Joooj Kristinka dakujem za taky krasny komentar :)..... Kristinka nevime, co sa stalo, ale uz par dni evidujem, ze sa mi ta tabulka z FB svojvolne zvacsila....snazila som sa to uz opravovat, ale v nastaveniach vobec nereaguje na zmensenie...zadam mesnie cislo rozmeru a stale je rovnaka....vsimla som si este u kohosi na blogu rovnaky problem.....dufam, ze sa to casom nejako samo napravi, tak ako sa to samo zmenilo :)....posunula som aspon text, takze uz je to citatelne :)

      Odstrániť
  6. Nádherná! V tomhle vedru ideální :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dakujem Meg, dnes som mala od kolegynky kostovku, robila tuto torticku a pochvalovali su ju aj u nich doma :)

      Odstrániť
  7. Tortička vyzerá úžasne a tie fotečky,no nádhera!!!Určite niekedy vyskúšam.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Jejej, hned bych si kousek vzala:-)
    Ajka

    OdpovedaťOdstrániť
  9. je nádherná a tiež aj fotky! :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Si ešte mladaá žena, prečo zdobís stále tak staromodne?
    Ada

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Mila Adka, skus upiect tuto istu tortu a nazdob ju moderne, posli mi ju a ja sa velmmi rada priucim....

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Dort je zajímavý, dávám si ho do záložky a určitě vyzkouším. :-D

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Zkoušela jsem dort s želatinou prvně. A musím říct, vypadá stejně jako na obrázku a chuťově? No olizuji se až za ušima. Osvěžující, lehce sladké, no excelentní. Zakládám si recept do své kuchařky, moc děkuji :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. velmmi , velmi pekne dakujem za spravicku....potesila ma....tesi ma aj to, ze torticka chutila :)...pekny slnecny vikend prajem :)

      Odstrániť
  14. Prostě nádherné, cokoliv s příchutí citrónu miluju. Úžasné fotky, překrásný dortík :-)
    P.

    OdpovedaťOdstrániť
  15. ahoj adka, chcem robiť túto tortičku, ale ako základ chcem dať cesto na tvoju mandarinkovu roládu. Z koľkých vajec by som ho mala spraviť na tortu s priemerom 30cm?ďakujem jana

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Janka ja nerada davam rady, ked nemam nieco odskusane. Tprtovu formu s priemierom 30 cm ja nepouzivam. Zalezi od toho, aku hrubu "podlozku" chces mat. Ja na 24 cm formu davam 2 vajcia, 80g cukru krystal, 80 g polohrubej muky ( ak chcem kakaovu piskotu, odobreiem20 g muky a nahradim 20 g kakaa) 2 PL vody, 2 PL oleja, 1/2 KL prasku do peciva, stipka soli do bielkov.

      Odstrániť
  16. tak toto cesto by mohlo byť, nechcem aby bolo veľa cesta, radšej sviežej plnky, ďakujem

    p.s dám vedieť ako to dopadlo:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  17. ahoj adka, torta bola úžasná, aj korpus bol krásne tenucky a veeeela plnky, len cukru som dala len tretinu a stačilo, mala obrovský úspech.posielam ti na mail aj fotocku:-)

    OdpovedaťOdstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)